Kütüphane Haftası’nda kütüphaneci dostlarıma sevgilerle

46. KÜTÜPHANE HAFTASI, 29 Mart Pazartesi günü başladı, 4 Nisan 2010’da sona erecek.

Haberin Devamı

Bu yıl hazırlanan afişte bakın neler yazılı.

“46. Kütüphane Haftası 29 Mart-4 Nisan 2010 Kültür Başkenti / Kütüphaneler Başkenti İstanbul.”


Altta da üç amblem var: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Kütüphaneciler Derneği ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti. Kütüphanelerin ve kütüphanecilerin sorunları büyük.


Kadro meselelerinden bina meselelerine, personel sıkıntılarından kaynak yayın azlığına kadar uzun bir liste koyulabilir önümüze.


Şekib Avdagiç, 2010 yılı içinde Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’a yaraşır bir kütüphane yapılacağını benimle konuşmasında açıklamıştı. Dilerim gerçekleştirirler.

Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve Atatürk Kitaplığı’nın önemini tekrar belirtmeme gerek yok. Bu, sadece İstanbul için değil Türkiye için de önemli iki kütüphanenin ihtiyaçları olan maddi desteği de vermemiz gerekiyor. Uzun süredir yaşadıkları sıkıntılardan artık kurtulup, yüzde yüz faaliyete geçmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı


Bizler de kütüphanelere kitap bağışında bulunmalıyız. Özellikle üniversitelerin buna çok ihtiyacı var. Tabi, Anadolu’daki okulların kütüphanelerinin de. Her hafta onlarca e-posta geliyor bu konuyla ilgili.


Behçet Necatigil’in kitapları Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne, Adalet Ağaoğlu’nunkiler de Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışlandı.


Başka isimler de var elbet şu an anmadığım, ama daha da çoğalması gerek kitap bağışlarının.

* * *


SIK SIK
yazdım. 2010’da Avrupa Kültür Başkenti İstanbul’a mutlaka bir kütüphane kazandırılmalı. Dünyada eski kütüphaneler onarılıyor, mimarlık ödülleri kazanan yeni kütüphane binaları yapılıyor. Ahmet Ertuğ ve Friedrich Krinzinger’in hazırladıkları Temples of Knowledge-Bilgelik Mabetleri (Historical Libraries Of The Western World) isimli sergi ve daha sonra yayınlanan kitapta yer alan tarihi kütüphanelerin yüzlerce yıllık geçmişe rağmen hâlâ kullanılır durumda ve sağlam oluşu, bizde neden yok düşüncesine sevk etti beni. Tepebaşı’ndaki Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, özellikle İstanbul’la ilgili herhangi bir konuda çalışma yapmak isteyen araştırmacıların kitap, yayın ve bilimsel kaynak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla açılan ve koleksiyonunu bu yönde geliştiren bir kütüphane. Böyle bir kaynak kütüphanesinin önemini tekrar belirtmeye gerek yok, ancak sayısının artmasını bekliyorum.

Haberin Devamı

TKD’nin (Türk Kütüphaneciler Derneği) 29 Mart 2010 Pazartesi günü saat 10.30’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan töreninde açılış konferansının konuğu Elif Şafak’tı. Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi tarafından 2004 yılından bu yana verilmekte olan “Kütüphane/Kütüphaneci Dostu Ödülü”nün bu yılki sahibi ise, Manisa’nın Demirci ilçesinde kurduğu “Atıf Akın Kütüphanesi” ile toplum belleğinde okuma, kitap ve kütüphane konularında yarattığı farkındalık ile kütüphane ve kültür dünyasına sağladığı katkıyı on yıla yaklaşan süredir kesintisiz sürdüren, 85 yaşındaki Muazzez Akın’ın oldu.


Ayrıca Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Japonya Tokyo Üniversitesi’nin Türklük Araştırmaları Bölümü’yle ortaklaşa yürüttüğü, güzete ve dergi gibi süreli yayınları dijitale aktarma işlemleri bu yıl sona erdi. 30 Mart 2010 Salı günü kütüphanede düzenlenen törenle okurlara açtılar.

* * *

Haberin Devamı


KÜTÜPHANECİ
dostlarımla güzel, bol kitaplı, sorunsuz haftalarda buluşmak dileğiyle. 

Yazarın Tüm Yazıları