Kuru fasulye dediğin

Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir kuru fasulye. "İyi yemek yapıyorum" diyen birinin cevaplaması gereken bir soru vardır: "Kuru fasulyeyi nasıl pişirirsin?"

Öncelikle, nasıl pişirildiğinden bağımsız olarak kuru fasulyenin sahip olması gereken özellikler var. Kabukları pişerken çıkmamalı bir kere. İdeal bir kuru fasulye en az 9 milimetre boyunda olmalı ve aldığınız pakette hem çok büyük hem de çok küçük fasulye bulunmamalı. Aksi halde pişme süresini ayarlamanız güçleşiyor. Ve içinde ezik ya da pişmemiş tanelerin olduğu bir kuru fasulye, yiyenleri memnun etmiyor.

Kuru fasulyenin saklama süresi ise en fazla bir yıl. Genelde bu süreden sonra böceklenen kısımları atıp diğer bölümünü kullanmaya devam ediyoruz. Ama bir yıl sonunda tükettiğimiz fasulye aslında bayat oluyor. Bütün bunları bilmenin mutfağımızın vazgeçilmez yemekleri pişirirken faydası olacağına inanıyorum.

Klasik içli köfte

10 kişilik

Hazırlama süresi 60 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

İç harcı için;

á
500 gr orta yağlı dana kıyma

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 1 yemek kaşığı bitkisel margarin

á 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

á 1 demet maydanoz

Dışı için;

á
1 su bardağı ince bulgur

á 1 adet yumurta

á 500 gr yağsız dana kıyma

á 1 su bardağı un

á 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

á 1 tatlı kaşığı kimyon, tuz

İç harcını hazırlamak için; soğanları tavla zarı formunda doğrayın. Margarini bir tavada eritip üzerine soğan ve kıymayı aktardıktan sonra kıymayı, suyunu verip tekrar çekinceye ve tencerenin dibi tutuncaya kadar kavurun. Biber salçasını da ilave ettikten sonra karıştırarak 3 dakika daha kavurmaya devam edin. Ocaktan alıp üzerine ince kıyılmış maydanozu ilave ettikten sonra kıyma iyice soğuyuncaya kadar kenarda bekletin. Diğer taraftan, bulguru 1 su bardağı suyla ıslatın. 10 dakika kadar beklettikten sonra üzerine yağsız kıymayı aktarıp iyice yoğurun. (elinizi, hamura yapışmaması için arada sırada ıslatabilirsiniz) Yumurta, salça, un, tuz ve karabiberi ilave edin ve yoğurmaya devam ederek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin.

Hazırladığınız bulgur hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Parçaları avuçlarınız arasında yuvarladıktan sonra ortalarına işaret parmağınızla bastırarak içlerini oyun. Oyukları önceden hazırladığınız kıymalı harçla doldurup kapatın. Hazırladığınız köfteleri büyük bir tencerede kaynattığınız tuzlu suya atın. Köfteleri 4-5 dakika kadar haşladıktan sonra bir tel süzgeçten geçirerek tencereden alın ve sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları