Kriz sadık müşteriyi de ‘ucuz’ ürüne yöneltti devreye ‘sadakat’ girdi

Krizde üç sadık müşterisinden birini ucuzluk mağaza ve marketlerine kaptıran perakende zincirleri, onları yeniden kazanmak için ‘sadakat kart’larına sarıldı. ‘Sadakat kart’ta 6 depo benzin alana uçak bileti, 1000 TL’lik alışveriş yapana çeyrek altın, 75 TL’lik alışverişe 15 TL’lik hediye kuponu yarışı kızıştı.

Haberin Devamı

KRİZLE birlikte her üç sadık müşterisinden birini ucuzluk mağaza ve marketlerine kaptıran perakende zincirleri, kaybettikleri müşterileri yeniden kazanmak için üye sayıları 25 milyonu aşan “sadakat kart”larına sarıldı. Akaryakıt dağıtım şirketlerinden marketlere, konfeksiyon mağazalarından mobilya ve beyaz eşya zincirlerine kadar bir çok kuruluş, kişiye özel indirimlerin yanı sıra, çeyrek altın, ünlü futbolcularla tanışma, bedava bilet, 5 yıldızlı otellerde tatil, kasko sigortasında indirim, SPA merkezlerine üyelik gibi sadakat kartlarına yönelik bir çok farklı kampanyayı devreye soktu.

 

Kredi kartı özelliği

 

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, 1997 yılında Boyner Grubu’nun Anahtar Kart’la Türkiye’de ilk defa çok katlı mağazacılık alanında başlatıp, Migros’un 1998 yılında gıdaya kadar yaygınlaştırdığı sadakat kart uygulaması, Paro’yla 16 farklı firmanın avantajlarının tek bir kartta toplanmasını sağladı. CarrefourSA, Migros, Pegasus, Forum AVM gibi kuruluşlar da bankalarla anlaşarak, sadakat kartlarına kredi kartı özelliği kazandırdılar. Böylece, sadık müşterilerine yaptıkları tüm alışverişlerden para puanlarının yanı sıra kampanyalardan yararlanma imkanı sağladılar

Haberin Devamı

 

7.7 milyon üyeye ulaştı

 

“Sadakat kart” uygulamalarında 16 farklı firmayı tek bir kart bünyesinde toparlayarak ön plana çıkan Paro, 7 milyon 700 bin üye sayısıyla Türkiye’nin en yaygın programı konumuna geldi. Paro kart sahipleri, Opet, Arçelik, Beko, Setur, Koçtaş gibi Koç Grubu kuruluşlarından yaptıkları her alışverişin sonunda binde 5 oranında paropuan kazanma hakkı elde ediyor. Bu oran, Paro üyesi kuruluşlardan Arstil, Divan, Aygaz, Migros, Fiat ve Ford servislerinde yüzde 1’e ulaşıyor. YKM, sadakat kart kullanan 1.5 milyon müşterisine, özel dönemlerinde ürün, seyahat ve konser bileti gibi hediyeler verirken, Boyner de 3 milyonu bulan Anahtar Kart kullanıcısına Adidas marka ürünlerden alan müşterilerinin ünlü sporcularla tanışmasına imkan sağlıyor. Bazı markalara ait ürünlerden alan sadık müşterilerine, spor salonlarında üyelik fırsatlarından, marketlerde indirimlere kadar farklı avantajlar sunuyor. 750 binin üzerinde sadakat kart kullanıcısı bulunan Marks & Spencer ise yüzde 50’lere varan indirimlerin yanı sıra 3 al 2 öde fırsatları sunuyor.

Haberin Devamı

 

Altın ya da çek veriyor

 

Sadakat kartı Kazanç’ı kullanan üye sayısı 2 milyona ulaşan Kiler Marketler Zinciri, marketlerinden 56 gün içinde toplam 1000 TL’lik alışveriş yapan müşterilerine 77 TL değerindeki çeyrek altın ya da alışverişlerinde kullanmak üzere 100 TL tutarında çek para hediye ediyor. Bu süre içinde 1000 TL’lik alışverişi tamamlayamayan müşterilerine de 50 TL ile 75 TL arasında değişen çek paralar veriyor.

 

Çekilişle müşteriyi tatile gönderiyor

 

800 bin üyesi bulunan Teknosa Kart’ın sahipleri, Phuket Adası’nda çift kişilik tatil kazanma şansı elde ederken, YKM Kartla 75 TL alışveriş yapan müşteriler 15 TL’lik hediye kuponu kazanıyor. Mavi Jeans’in kartıyla yapılan alışverişlerden yüzde 5 oranında puan kazanılırken Marks and Spencer’ın sadakat kart sahiplerine bazı ürünlerde yüzde 50’ye varan indirimler yapılıyor. Club Smart Card ile 5 milyon müşteriye ulaşan Shell, 250 puan karşılığında 5 TL’lik akaryakıt kazanıyor. Kampanya çerçevesinde, bu puanlar kullanılarak bir günde en fazla 10 TL’lik hediye benzin alma hakkı tanınıyor. Her benzin alışta, sadece 10 TL’lik puan kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

 

Depoyu dolduran bilete uzanıyor

 

POSITIVE Card sahipleri, Petrol Ofisi’nden aldıkları akaryakıtı Pegasus Kart ile ödedikleri taktirde, alışveriş tutarlarının yüzde 5’i oranında UçuşPuan kazanma hakkı elde ediyor. Bu da, 6 depo benzin alımlarında bir uçak bileti kazanılmasını sağlatıyor. Petrol Ofisi ayrıca, Işıl Tur ile yaptığı işbirliğiyle ile Positive Card sahiplerine 100 TL’ye varan indirim çekleri, ek taksit olanakları gibi avantajlar da sunuyor. Bu kartlar sigortam.net’ten alışveriş yapanlar, trafik sigortalarında 20 TL, kasko sigortalarında ise 50 TL indirimden de yararlanılabiliyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları