Konutta KDV iadesinde suiistimal şüphesi vardı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’ın Cannes’deki gayrimenkul fuarı Mipim’de kurdele kestiği gün Türkiye çadırında Konutder’in standında Başkan Ömer Faruk Çelik’le konuşunca, konutta KDV’yle ilgili yeni düzenlemeden tedirgin olduğunu gördüm:

Haberin Devamı

- 150 metrekareye kadar olan konutlarda KDV yüzde 1’di. Şimdi büyük bölümü Konutder üyelerinin projelerinde olmak üzere İstanbul’da yaptığımız konutların satışında KDV yüzde 18’e kadar çıkıyor. Bu da kayıtlı iş yapan Konutder üyelerinin maliyetini artırıcı unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Konut yapan inşaat şirketlerinin yüzde 87.7’sini “bilinen markaların dışında kalanların oluşturduğunu” belirtti:
- Belki onlar arasında kayıtdışı iş yapan, sattığı konutun değerini düşük gösterenler vardı. Onların hataları yüzünden sektörün büyüklerinin maliyetleri artırmak doğru olmadı. Ruhsata bağlanmış projelerle 2013’te işler yolunda gidebilir. Yükselen KDV’nin olumsuz etkisini 2014’te görülecek.
Çelik’in sektörü adına dile getirdiği endişeyi Ali Babacan’a sorduk:
- Konut sektöründe KDV iadeleri konusunda suiistimal şüphesi çok yaygındı. İnşaat şirketi konutu yaparken malzemeleri yüzde 18 KDV’den kullanıyor. Konutu yüzde 1 KDV’yle sattıktan sonra dönüp Maliye’den 17 puanlık KDV’nin iadesini istiyor. İşte bu iade taleplerinde suiistimaller de söz konusu.
Şüphenin kaynağına indi:
- Şirket malzemeyi aldığından konutu bitirip sattığı güne kadar bir süre geçiyor. Sonra faturalar toplanıp KDV iadesi için başvuru yapılıyor. Çok karmaşık bir durum. Gösterilen faturaların ne kadar sağlıklı olduğunu anlamak o kadar kolay olmuyor.
KDV iadelerinde yaşanan sorunlara bir de örnek verdi:
- Tavukçuluk sektöründe de bu konuda sorun vardı. Kendileri geldiler. Biz de beyaz etin KDV’sini toptancı aşamasında yüzde 1’den 8’e çıkardık.
150 metrekareye kadar olan konutlarda KDV’nin yüzde 1’de tutulmasının sosyal yönüne dikkat çekti:
- Orada hedef dar gelirlinin konut alımı sırasındaki faturasına katkıda bulunmaktı. Ancak, özellikle İstanbul’da 100 metrekarelik konutların 1 milyon lira dolayında fiyatla satıldığı projeleri görüyoruz.
- Konutder bu konuda size bir rapor sunmuş, endişelerini dile getirmiş.
- KDV’yle ilgili değişiklik öncesinde de, sonrasında da geldiler, görüştük. KDV’si yüzde 18’e kadar çıkabilecek projelerin oranı yüzde 5 dolayında. Yani, yükselen KDV’nin kapsadığı projeler çok fazla değil.
Maliye Bakanlığı’nın Bakanlar Kurulu’nun önüne konutta KDV ile ilgili iki formül koyduğunu kaydetti:
- Biz nispeten daha yumuşak formülü seçmiş olduk.
- Diğer formül neydi?
- Şimdi formülü yeniden konuşmanın anlamı yok. Ancak, şu anda devreye girmiş olandan çok daha ağırdı.
Ali Babacan, hükümetin gayrimenkul sektörüne verdiği önemi göstermek için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e eşlik ettiği Stokholm’den Cannes’a geçip, Türkiye’nin “Onur ülkesi” olduğu Mipim’de Türk inşaat sektörünün stantlarını tek tek gezdi.
Türkiye’yi yakından izleyen yabancı yatırımcılarla görüştü, Alışveriş Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) davetine katıldı. Ancak, konut sektöründe olumsuz hava yaratan “yüksek KDV” konusunda umut vermedi.

Haberin Devamı

Bankalara verilen ceza için bizim devreye girmemiz mümkün değil

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’a Rekabet Kurumu’nun bankalara yönelik toplam 1.1 milyar lirayı bulan cezasını anımsattık:
- Bankalar cezalar konusunda sizden yardım istedi mi?
- Rekabet Kurumu konuyu inceleme aşamasındayken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gidip sektörü anlattı. Rekabet Kurulu, kararını vermeden önce bir hafta boyunca kapandı. Kimseyle görüşmedi. Verilen kararı ben de onlar ilan ettikten sonra gördüm.
- Daha yüksek ceza söylendileri de vardı ama bankalar kesilen cezadan epey rahatsız.
- Artık Rekabet Kurumu kararını vermiş durumda. Bu aşamadan sonra bize verilen karara saygı duymak düşer. Bankaların konuyu yargıya taşıma hakları var. Zaten bazıları da yargıya gidecekleri yönünde açıklamalar yaptılar. İş yargıya giderse, oradan çıkacak karara da saygı duymak gerekir.
Bakalım Rekabet Kurumu’ndan ceza yiyen 12 bankadan kaçı kararı mahkemeye taşıyacak?
Mahkemeler onları 1.1 milyar liralık toplam cezadan kurtaracak kararı verecek mi?

Haberin Devamı

Kemerburgaz’ın ilk mezunları diplomayı Bağcılar’da alacak

VIATRANS-Meydanbey Ortak Girişimi’nin Fairmont Otel’i Mecidiyeköy’deki Likör fabrikası arazisinde yükselen Quasar projesine taşıyacak imzanın atıldığı Monte Carlo’daki törende Kemerburgaz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Altınbaş’la karşılaştım:
- Üniversitenizin Kemerburgaz’a taşınması planı hangi aşamada?
- Henüz orada inşaata başlayamadık. Çünkü, izin işi uzun sürdü. Hâlâ izin bekliyoruz.
- 400 dönümlük arazinizin bir bölümü Kasımpaşa Spor Kulübü’ne ayrılmıştı.
- Evet, onlar tesisler için inşaata başladılar.
İzinlerin uzaması üzerine Bağcılar’daki yeri büyüttüklerini vurguladı:
- Üniversitemiz ilk mezunlarını Bağcılar’da verecek.

Yazarın Tüm Yazıları