Kolesterol sadece diyetle düşmez

Kolesterol olmadan olmaz! Kolesterol yoksa hayat durur! İşte bu nedenle, vücudumuz bu yaşamsal maddenin temininde işini şansa bırakmaz.

Yani "Elle gelen öğün olmaz, o da vaktinde gelmez" diye düşünür. İşte bu nedenle vücudunuzda dolaşan kolesterolün yüzde 80’inden fazlası yine vücudunuzda üretilir. Üretim yeri de öncelikle karaciğerdir. Besinlerle kazandığınız kolesterolün miktarı yüzde 10-20’den fazla değildir. Bu nedenle, ömrünüzü sadece sebze ve meyve ile geçirirseniz, yani "sıfır kolesterollü bir beslenme planı" uygulasanız bile kolesterolünüzü en fazla yüzde 10 civarında düşürebilirsiniz. Bunun anlamı şudur: Eğer kanınızda ölçülen kolesterol çok yüksekse sorunu sadece diyet yaparak çözmek mümkün olmayabilir. Diğer taraftan kolesterol yüksekliği ile sadece düşük kolesterollü bir diyetle mücadele etmek de beklenen sonucu vermez. Yani yalnızca yumurtayı iç organları ve kolesterolden zengin kabuklu deniz ürünlerini azaltarak bir yere varamazsınız. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, trans ve doymuş yağları azaltmaktır. Özellikle doymuş yağlar vücuda girer girmez karaciğer tarafından kolesterol üretiminde kullanılıyor. Trans yağlar ise hem kötü kolesterolü çoğaltıyor, hem de iyi kolesterolü azaltıyor.

TRANS YAĞLARI UNUTUN

Kısacası yalnız "düşük kolesterollü beslenmek" yetmiyor, doymuş yağları ve trans yağları azaltmadan kolesterol sorunu ile mücadele etmek başarılı bir sonuç vermiyor. Doymuş yağların en önemli kaynakları tereyağ ve margarinler. Bitkisel yağlarda da bol miktarda doymuş yağlar var ve miktarları çok farklı. Örneğin palmiye yağındaki doymuş yağ miktarı çok yüksek. Onu pamuk, mısırözü yağı, ayçiçeği yağı izliyor. Zeytinyağında da doymuş yağ var ama onu avantajlı hale getiren başka özelliklere sahip.

BUNLARI DA İHMAL ETMEYİN

Eğer başarılı bir "antikolesterol beslenme planı" yapmak istiyorsanız, bu noktaları da dikkate almanız gerekiyor. Diğer taraftan baklagiller, tahıllar, meyve-sebzelerin beslenme planındaki miktarları arttıkça kolesterol ile mücadele de kolaylaşıyor. Bu yiyeceklerde bulunan "bitkisel steroller" kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltıyor. Ayrıca bu besinlerin posadan zengin olmaları da çok önemli. "Posa miktarı" arttıkça kolesterol emilimi azalıyor. Bu nedenle meyve-sebze ve salata tüketimini artırmak, meyveleri kabuğuyla yemek, taze bir meyveyi meyve suyuna tercih etmek son derece faydalı değişimler. Beyaz ekmek yerine çavdar, yulaf veya tam buğdaydan yapılmış ekmek yemek de, bulgur pilavını pirinç pilavına tercih etmek de, fasulye, nohut, mercimek tüketimini yükseltmek de faydalı yaklaşımlar. Kızartma yerine haşlama ya da ızgarayı da tercih etmek etkili bir yaklaşımdır. Kolesterol yüksekliği ile mücadeleyi ilaçlara bırakmak yerine bazı yanlışlardan uzak durup bazı doğruları sık sık tekrarlamak daha doğru olacaktır.

Diyetleri suçlamayın

Çalışmayan diyet yok gibidir. Ne kadar kötü hazırlanırsa hazırlansın, ne kadar dikkatsiz yapılırsa yapılsın ciddi bir kalori kısıtlaması yapan her diyet kilo verdiriyor. Önemli olan kiloları nasıl, ne hızla ve nereden verdiğimiz! Bazı diyetler kilo kaybı ile birlikte sağlık ve güç verirken, bazıları da hasta ediyor. Yani, diyetin nasıl hazırlandığı ve beslenmenin hiç değişmeyen "çeşitlilik ve dengelilik" kurallarına uyulup uyulmadığı son derece önemli. Kısacası hangi diyeti yaparsanız yapın mutlaka sağlıklı olup olmadığından emin olmaya çalışın. Sağlıksız diyetlerin kas erimesine, saç dökülmesinden tiroid bozulmasına, metabolizmanın durmasından kolesterol yükselmesine kadar birçok sağlık problemlerine yol açabileceğini unutmayın. Eğer düşük kalorili bir beslenme planı uygulamanıza rağmen yine de kilo veremiyorsanız ya da verdiğiniz kiloları bir süre sonra geri alıyorsanız, diyetinizi suçlamayın.

Kimler uçak yolculuğu yapmamalı

n Ciddi psikiyatrik problemi olanlar,

n Yeni geçirilmiş felç ve kalp krizi hikayesi bulunan hastalar,

n Ağır derecede solunum yetmezliği olanlar,

n Bir haftadan küçük bebekler,

n Ağır düzeyde kulak burun, boğaz ve sinüs enfeksiyonu olanlar,

n Gebeliğin son bir aylık dönemine girenler,

n Bulaşıcı hastalığı olanlar,

n İleri düzeyde kalp yetmezliği ve kalp ritim bozukluğu yaşayanlar uçmamalılar! En azından bir doktora danışıp bilgi ve izin almalılar.

Bilinen ciddi bir sağlık probleminiz varsa uçuş planı yapmadan önce doktorunuzla konuşmayı tavsiye ediyoruz.

Genital hijyen için nelere dikkat edelim

n Tuvalet sonrası her zaman önden arkaya doğru silinmelidir. Bu, rektal alandan vajinanın içine kalın bağırsak bakterilerinin bulaşmasını engeller.

n Pamuklu iç çamaşırı giyilmeli, pamuk genital bölgenin nefes almasını sağlar. Geceleri mümkünse iç çamaşırı giyilmemeli.

n Sıkı pantalonlar, külotlu çoraplar gibi dar giysileri uzun süre giymeyin.

n Deterjan ve yumuşatıcı yerine doğal sabunlarla iç çamaşırı yıkanırsa bunlara bağlı olduğu düşünülebilen tahrişler önlenmiş olur.

n Prezervatif veya diyaframdaki latex alerjik reaksiyon yapabilir. Bu durumda başka bir doğum kontrol yöntemi seçin.

n Sıcak jakuzi, köpük banyosu ve vajinaya yapılan duşlar zararlı olabilir.

n Banyodan sonra genital bölge nemli bırakılmamalıdır.

Kalp fazla şekerden hoşlanmıyor

Şeker hastalarında kalp hastalığına yakalanma riski en az üç dört kat artıyor. Özellikle erişkin tipli yani orta yaş diyabetinde (Tip 2 diyabet) kalp-damar hastalığına yakalanma ihtimali yükseliyor. Hipertansiyon problemi olan ve bunu ciddiye almayan sigara içenlerde bu şansızlık yükseliyor. Diyabetlilerin kalp-damar hastalığından korunmalarının birinci adımı iyi bir kan şekeri ayarı ve metabolik dengeden geçiyor. Aktivitesini artıran, dengeli beslenen ve kan şekeri ayarına özen gösteren diyabetlilerde kalp-damar hastalığına yakalanma riski düşüyor.

Diyet yaparken ne kadar meyve yenmeli

Diyet yaparken istenildiği kadar çilek ve erik yenilebilir mi?

Yaz meyveleri yavaş yavaş renklenmeye, diyetleri çeşitlendirmeye başladı. Meyve porsiyonları diyet yaparken kontrolü zor bir yiyecek grubudur. Bir porsiyon elma 100 gr şeklinde ifade edilirken bazen yediğiniz elma 200-300 gr’a kadar çıkarak 2 -3 porsiyon meyve yemenize neden olabilir. Burada verilecek en pratik öneri alışverişlerde küçük boy meyve seçmek ya da büyük boy meyveyi yakınınızdaki birisi ile paylaşmak. Yaz meyveleri kış meyvelerine göre daha sulu ve rengarenk. İçeriğindeki su ve posa oranı arttıkça kalorisi de azalıyor. Bu nedenle yaz meyveleri için "sınırsız" kavramı kulaktan kulağa dolanan bir beslenme efsanesi haline geliyor. Ancak bir küçük boy elma ile 10 adet yeşil eriğin kalorisi de aynı, yani 50 kalori. Sağlıklı bir diyette ortalama 3-4 porsiyon meyve tüketebildiğinizi unutmayın! Bu dönemlerde kilo vermenizde yaşayabileceğiniz takılmalar için meyve porsiyonlarınızı gözden geçirmenizi öneririm.

1 porsiyon meyve (50 KALORİ)

Elma
1 küçük boy 100 g

Kiraz 12 adet 75 g

Üzüm
15 iri tane 75 g

Kayısı 3-4 adet 100 g

Çilek 1 su bardağı 175 g

Yeşil erik 10 adet 100 g

Diyet koleksiyoncusu

Elimde yüzlerce diyet listesi var. Sürekli zayıflıyorum fakat bıraktığımda tekrar geri alıyorum. Buna ne kadar devam edeceğimi bilmiyorum. Ne yapmalıyım?

Elinizde yüzlerce diyet listesinin bulunmasının hiçbir anlamı yok. Lütfen önce bu işe başlarken bir haftada kaç kilo vereceğinizi bir kenara bırakıp nerede yanlış yaptığınızı saptayın. Ve şu soruyu sorun kendinize: "Yanlış olan ne ve ben hayatımın geri kalanında bunların ne kadarını değiştirebilirim? Bu sorulardan sonra yol sizi bir diğer soruya götürecektir yani "Sağlıklı kilo aralığım nedir?" Bu soruları cevaplamadan sadece kaç kilo vereceğinize odaklanıyor, sağlığınızı riske atan, size uygun olmayan yanlış listeler peşinde koşuyor olabilirisiniz. En önemli varlığınız sağlığınız ise, onu sıkmadan, ona savaş açmadan, sağlıklı bir beslenme programı ve egzersiz ile bu işi kalıcı olarak çözün. Lütfen yakınınızdaki bir diyetisyenden -yanlışlarınız ve doğrularınız- konusunda yardım isteyin ve başarılı bir iş çıkarmak için doğru malzemelerle yola çıkın. Yoksa işyerine gittiğinizde tekrar başa dönmek zorunda kalırsınız.
Yazarın Tüm Yazıları