KKTC'nin kumar sicili Türkiye'den daha eski

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Lefkoşa

Türk kamuoyunda yaygın beklenti, Türkiye'de kapatılan kumarhanelerin yavruvatana taşınacağı yönündeydi.

19 kumarhanenin faaliyet gösterdiği KKTC'de son aylarda 30 yeni başvurunun yapılması bu kanaati güçlendirdi. Ayrıca KKTC'nin kumarhane sicilinin Türkiye'den eski olduğu da ortada...

* * *

KKTC'de kumarhane açma fikri ilk kez Barış Harekâtı'ndan hemen sonra yurtdışında yaşayan iki Kıbrıslı Türk'ün aklına geldi. İki girişimci yabancı ortak bularak KKTC yönetimine kumarhane izni için başvurdu.

KKTC'nin kumara yaklaşımı tamamen tanınma ve turizm hayaline bağlıydı. Kumarhane izinleri, beş bin turistik geceleme koşuluna bağlandı. Yani kumarhaneler turiste dönük olarak işletilecekti.

Böylece Girne ve Magosa'daki devlet otellerinde açılan kumarhaneler İngiltere'de yaşayan Aziz Kent (Con Aziz) ile Alman şirketine bırakıldı.

Ne var ki Ada'ya turist taşımak sanılandan zordu.

Nitekim Almanya'dan Ada'da kumar turu düzenleyen bir uçak, Lefkoşa yerine Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki Larnaka Havaalanı'na inmek zorunda kalınca turizm umutları suya düştü.

* * *

KKTC'de 1976-77 yıllarında izin verilen üç kumarhane Türkiye'den gelen turistlerle yetindi. O günleri yaşayan Adalılar, özellikle Türk yeraltı dünyasının her büyük vurgundan sonra KKTC'ye gelerek kumar masasında eğlendiğini anlatıyor.

KKTC yine aynı tarihlerde zengin azınlıkların da gözdesiydi. Döviz sorunu nedeniyle ithalatı aksayan Türkiye'den gelen kumarbazların eşleri KKTC'nin zengin çeşit barındıran çarşısından giyinmeyi seviyordu.

Bugün kabaca 40 milyon dolarlık bir hacmi bulunduğu tahmin edilen KKTC kumar cirosunun o tarihlerde iki katına ulaştığı belirtiliyor.

Türkiye'de Turgut Özal iktidarıyla birlikte beş yıldızlı turistik tesislere kumarhane açma izni verilmesi KKTC'nin gelirini azalttı.

KKTC kumarhaneleri artık Türkiye için kumarhane personeli yetiştiren staj merkezleri halini aldı.

Türkiye'de kumarhaneler kapatılana dek...

Yarına yeni kumar yasası ve Türk öğrenciler...













Yazarın Tüm Yazıları