Kitap turu

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Türkiye'de okuma oranı çok düşük. İnsanımız genelde okumayı sevmiyor. Kitap okumuyor, gazete okumuyor. Okumayan kesimlerin savunması ilginç:

‘‘Kitap çok pahalı.’’

Oysa bir şişe rakı, üç paket sigara fiyatına bir kitap alıyorsunuz. Kitap elbette ucuz değil. Ama ülkemizde ucuz olan bir şey var mı?

Bazen gazetelerde tam sayfalık ilanlar görüyorum...‘‘Falancanın yeni kaseti çıktı...’’

Hele arabesk kasetler kapış kapış gidiyor. Bir milyon falan satıyor... Çünkü yazılı basında ve televizyonlarda, cicili bicili hanımların ve beylerin tezgâhı kurulmuş!

‘‘Son kasetiniz çok güzel... Şimdi oradan bir parça okuyun...’’

‘‘Ay çok mersiii, kasetim piyasaya çıktı. Çok özenerek yaptım...’’

Kaset piyasasında milyonlarca adet satışlar konuşuluyor. Arabeske bir milyon lira bastıran vatandaşımız, kitaba beş kuruş vermiyor.

65 milyonluk bir ülke düşünün ki, bir kitap bir yılda üç bin adet satarsa, başarılı sayılıyor!

İşte bu ortamda, okumanızı önereceğim birkaç güzel kitaptan söz etmek istiyorum.

***

Alev Coşkun'un ‘‘En Uzun 15 Gün. Ödemiş Direnişi. Kuvayı Milliye'nin Kuruluşu’’ isimli kitabı. Vatanın kurtuluş öyküsünün başlangıcı belgelerle ve fotoğraflarla anlatılıyor. Çok güzel bir kitap. (Çağdaş Yayınları).

Gazeteci arkadaşımız Hulki Cevizoğlu, Kanal-6'da yaptığı ilginç söyleşileri birbiri ardına kitap yapıyor. Son kitabı ‘‘Türkçe İbadet’’, bu konuda üstat Cemal Kutay'la yaptığı ve büyük ilgi gören söyleşinin tam metnini içeriyor. (Beyaz Yayınları).

Karikatürün ustası Oğuz Aral Abimizin ‘‘Huysuz İhtiyar’’ kitabı. Karikatürleriyle süslü kitabında Oğuz Abi, inanılmaz bir mizaha damgasını vuruyor. Yazdıklarını ‘‘çiçeği burnunda bir yazıcının kaleminden çıkanlar’’ olarak tanımlıyor. (Kelebek/Marjinal Yazarlar).

Taylan Sorgun, son kitabında yakın tarihimizin çok ilginç bir kesitini önümüze getiriyor. ‘‘İmparatorluktan Cumhuriyete’’, İstiklal Harbi kahramanlarından Orgeneral Fahrettin Altay'ın anıları. (Kamer Yayınları).

Ali Mithan İnan, ‘‘Atatürk'ün Not Defterleri’’ isimli eserinde, Atatürk'ün yaşamı boyunca el yazısıyla tuttuğu notları açıklıyor. Onu insan yanıyla da karşımıza çıkarıyor. (Gündoğan Yayınları).

İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan'ın ‘‘Mevhibe-2’’ isimli kitabı. Hem İnönü, hem de eşi Mevhibe Hanım'ın yaşam öyküleri, anılarla ve belgelerle anlatılıyor. (Bilgi Yayınevi).

Gazeteci arkadaşım Oktay Pirim'in kitabı ‘‘Sevdiğimin Ülkesi’’. Oktay iyi bir iş yapmış ve gazetecilikte yaşadığı ilginç olayların bir bölümünü kitap haline getirmiş. (Boyut Kitapları).

Yılların siyasetçisi Sadettin Bilgiç de anılarını yazmış. ‘‘Dr. Sadettin Bilgiç-Hatıralar’’. (Boğaziçi Yayınları).

Emre Kongar'ın son kitabı ‘‘21. Yüzyılda Türkiye’’, ülkemizin yakın geçmişini bize tatlı tatlı anlatıyor, belleklerimizi tazeliyor. (Remzi Kitabevi).

Emekli Büyükelçi Ergun Sav, anılarını yazmaya devam ediyor. Son kitabının adı ‘‘Cumhuriyet Bebeleri’’. Burada, çoğunu tanıdığımız yaşıtlarının bilinmeyen yönlerini bize aktarıyor. (Bilgi Yayınevi).

Mehmet Seven ve Muzaffer Ayten, bizim anlı şanlı Çiller ailesini anlatan bir kitap yazmışlar. ‘‘Şamdan Paklandı, Pilav Yağlandı’’. Yolsuzluk belgeleri, usulsüz servet vesaire... Belgelerle. (Uyum Yayıncılık).

Oktay Ekinci'nin ‘‘Şeriatın Kravatlı Başkanı’’ isimli kitabında Tayyip'in içyüzü ve İstanbul'u ne duruma getirdiği anlatılıyor. (Çağdaş Yayınları).

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi avukat Muhsin Eren'in ‘‘Ankara'da Gökçek'li Yıllar’’ isimli kitabında ise İ. Melih'in marifetleri tek tek sıralanıyor.

Hepsi de çok güzel, çok ilginç, mutlaka okunması gereken kitaplar. Yazarlarının ellerine sağlık.

‘‘MUHTEŞEM İKİLİ’’

Sevgili okuyucularım, söz kitaplardan açılmışken bir de kendi kitabımdan söz edeyim. Bundan yaklaşık iki ay önce ‘‘Ah Refah Vah Refah’’ isimli kitabım çıkmıştı. O kitabımdan size burada rahatça söz etmiştim, çünkü gelirinin tümünü Mehmetçik Vakfı'na bırakmıştım.

Satışın iyi gitmesinden benim herhangi bir parasal çıkarım olmayacaktı. Tam tersine, Mehmetçik Vakfı gelir elde edecekti.

Bugünlerde yeni bir kitabım daha çıktı.

‘‘Muhteşem İkili’’. (Ümit Yayıncılık).

Konusunu, kitabı görür görmez zaten anlayacaksınız.

Çiller ailesi!

Kapakta Tansu ablamla Özer abimin birer vesikalık resimleri var... Ve iki resmin üzerine de bir çarpı işareti atılmış!

Size bu kitabımdan da rahatlıkla söz ediyorum, çünkü gelirinin tümünü, Güneydoğu gazileri için Ankara'da yapılmakta olan rehabilitasyon ve bakım merkezine bıraktım.

Bu merkez çok kapsamlı ve dünya çapında bir yer olacak. Güneydoğu'da sakat kalan gazilerimiz ruhsal ve bedensel yönden orada tedavi edilecek, yaşama döndürülecek. Toplam inşaat alanı 39 bin metrekare. Aralık 1999'da bitirilmesi öngörülüyor.

Kitap ne kadar çok satarsa, oraya o kadar para akacak.

Tabii benimki sadece çam sakızı çoban armağanı. Çorbada benim ve siz okuyucularımın da bir tutam tuzumuz olsun.

Bu büyük tedavi merkezi, Türk Silahlı Kuvvetleri Elele Vakfı tarafından yaptırılıyor ve sizin yardımlarınızı bekliyor. Banka hesap numarasını da veriyorum.

TL bağışları için: Ziraat Bankası Ankara Merkez Şubesi 30440/5000.7.

Mark bağışları için: Ziraat Bankası Ankara Merkez Şubesi 30103/48139.2 (Mark).

Dolar bağışları için aynı şubede 30103/48137.4.

Vakfın telefonu: (0312) 417 14 54. Vakfın faksı: (0312) 402 43 38.













Yazarın Tüm Yazıları