Kış için güneş depolayın

Takvimlere göre yaz bitti. Kışın kasvetli, bunaltıcı, soğuk günleri kapıda. Ancak yaşamı çokça zorlaştıran kışı, kapkaranlık günlerini kolay atlatmanız için doğadan yardım alabilirsiniz.

Bunu da kendiniz için ‘güneş toplayarak’ yapabilirsiniz. Güneş ışığından yararlanmak için her fırsatı değerlendirin. Açık havada dolaşın, spor yapın. Bu sadece beden değil, ruh sağlığınıza da iyi gelecektir.

International Hospital Psikiyatri Uzmanı Ali Ayas’ın verdiği bilgiye göre, mevsimlerin ruh sağlığına ve hastalıklarına olan etkisiyle ilgili bilgiler Antik Yunan Tıbbı’na kadar dayanıyor. Hipokrat da bu konudan söz ediyor. Sadece ülser, migren gibi fiziksel hastalıklar gibi ruhsal hastalıklar da mevsimlerle ilişkili.

Sağlıklı insanların ruhsal durumu mevsim değişikliklerinden etkileniyor. Hazan mevsimi hüzün veriyor. Bahar ve yaz ise yeniden canlanmaya, ruhsal enerjide artmaya yol açıyor.

UZUN KIŞ YAŞAYANLAR DAHA DEPRESİF

Güneş ışığından daha az yararlanan ve uzun kışları olan Kuzey Avrupa ülkelerinde depresyon sıklığı ve intihar oranlarının yüksek olduğunu bildiren çalışmalar var. Başka bir araştırmaya göre de sonbaharda depresyon geçirme sıklığı ve hastaneye yatma oranları yüksek.

Ayrıca, psikiyatrik hastalıklar içinde ‘mevsimsel duygu durum bozukluğu’ adıyla incelenen bir grup hasta da var.

Bunlar uzun yıllar boyunca hep aynı aylarda atak geçirirler. Özellikle stresli yaşam olaylarından diğer insanlardan daha fazla etkilenen, morali çabuk bozulan ve alıngan kişilerin kış aylarında daha fazla depresyona girdiği biliniyor.

Anlaşılan o ki... Başta ruhsal rahatsızlığı olanlar ve tüm insanlar mevsim değişikliklerinden etkileniyor. Yazı, tatili, keyfi, eğlenceyi geride bırakırken, yaşadığınız, nedenini anlayamadığınız, keyifsizlik, biraz karamsarlık, içe kapanma isteğinin nedeni ayak sesleri duyulan sonbahar olabilir. Peşinden gelen kışı rahat atlatmak için, güneşten yararlanın. Dedik yakendiniz için...
Yazarın Tüm Yazıları