Kış depresyonuna karşı her fırsatta güneşe çıkın

Kış gel geldi ama şimdiden güneşin aydınlık yüzünü özletti. Işıksız kalmak bazı insanlar için gıdasız kalmak gibi.

Ruhu besleyen, enerjik tutan, mutlu eden güneş ışığından yoksun kaldığımız kış günleri, tam da bu nedenle depresyonu çağırıyor. Kadınlarda biraz daha sık görülen kış depresyonuna karşı neyse ki çaresiz değiliz.

“Çok uykum olmasına rağmen gece uykuya dalmakta zorluk çekiyorum, sabahları da zar zor uyanıp gün boyu halsiz oluyorum”, “Kimseyle görüşüp konuşmak istemiyorum”, “Çok mutsuzum, içimden bazen ağlamak geliyor” gibi yakınmalarınız varsa, kış depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Merak etmeyin yanlız değilsiniz. Bazı verilere göre her yüz kişiden 10’u kış depresyonu ya da uzmanların deyimiyle “mevsimsel duygu durum bozukluğu” geçiriyor.
Psikolog Orhan Öztürk depresyonu önlemek için şu önerilerde bulunuyor:
* Kış boyunca gündüz saatleri süresince olabildiğince doğal güneş ışığı alın. Penceresi olmayan ve yapay ışıkla aydınlatılan ortamlarda çalışıyorsanız, sabah mesai saatinden önce ve hafta sonları güneşli ortamlarda bulunmaya çalışın.
* Evde ve işyerinde aydınlatma için doğal güneş ışığı tarzında ışık veren ampuller kullanın.
* D vitamini açısından zengin olan balık etini haftada en az iki kez tüketin. Bol sıvı ve meyve suyunu ihmal etmeyin.
* Mümkünse kış tatillerinizi güneşli ve rahat ortamlarda geçirin.
* Uyku alışkanlıklarınızı değiştirmeyin, hafta sonları geç saatlere kadar uyanık kalmayın.
* Haftada 3-4 gün egzersiz yapın. Böylelikle hem kendinizi daha dinç hissedecek, hem de gece daha rahat uykuya dalacaksınız.
* Yapmak isteyip de devamlı ertelediğiniz sosyal aktiviteler için kış mevsiminin iyi bir fırsat olduğunu akıldan çıkarmayın.

NE ZAMAN TIBBİ YARDIM ALINMALI

Psikolog Orhan Öztürk, değişken sosyal ve fizyolojik şartlara bağlı olarak ortalama ruh halindeki dalgalanmaların herkeste görülebildiğini ve bu durumun bir seviyeye kadar olağan olduğunu vurguluyor. Kış depresyonuyla ilgisi ise, “Bir uzmana başvurulmadığı durumlarda baharın gelmesiyle de pekala kendi kendine geçebilir. Ancak duygu durumdaki düşüşler her sene kış aylarında belirgin olarak ortaya çıkıyorsa ve kişinin psikolojik, sosyal, ailevi ve akademik hayatını ciddi derecede etkilemeye başlamışsa, artık bir uzmana görünme vakti gelmiştir. Böylelikle profesyonel yardım alan hastalar bir sonraki yılın kış depresyonuna karşı daha hazırlıklı olur ve hastalıkla başa çıkmayı öğrenir” diyor.

DEPRESYON BELİRTİLERİ

* Enerji yoksunluğu,
* Sabahları güç uyanma,
* İsteksizlik,
* Genel keyifsizlik,
* Gün içinde aşırı uykulu olma,
* Konsantrasyon güçlüğü,
* Performans düşüklüğü,
* Sıklıkla karbonhidratlı besinler tercih edildiği için kilo alımı.
Yazarın Tüm Yazıları