Kermes gülü ben ve mezuniyet hazırlıkları

Son günlerde ben de anaokulunun tadını çıkarıyorum. Eh ne de olsa benim de son laylaylom günlerim.

Bir ay sonra okullar kapanacak, ben yaz telaşı içine düşeceğim ve ondan sonra ilkokul başlayacak. O yüzden, dedim kendi kendime, biraz yuvanın tadını çıkarayım.

Mesela önce kermese katıldım. Kermesten bir gece önce, cumartesi gecesi koca valiz dolusu eşyayı sırtlayarak okula gidip onları masaya yerleştirdim. Tabii malların bedenlerine ve modellerine göre ayrılıp fiyatlanması da gerekiyordu. Bütün bunları o gece yaptım. Oysa gece eşim şehir dışında, oğlum da annemdeydi. Yani rahatlıkla arkadaşlarımla sokağa çıkabilir, güzel bir yemek yiyebilir ve iki kadeh bir şey içebilirdim... Ama onun yerine oturup çalıştım, sabahın köründe de kalkıp işe koyuldum.

Pazar sabahı kermes başladı. Evden gelen yemekler, masalarda satılan uygun fiyata ıvır zıvırlar, hatta etnik gömlekler... Ben de masamın başında müşteri bekliyorum. Ama tabii işi bilmediğim için arada kapı dışına çıkıp havayı soluyorum, gelene geçene bakıyorum. Birkaç arkadaşımı aradım, uğradılar. Okuldaki diğer görevli annelerle lafladık, öğretmenlerle konuştuk. Arada bol bol güzel yemeklerden yedik. Gün bitiminde de mallarımızı toplayıp evimize döndük. Günün sonunda sorumluluk sahibi bir anne olarak çok mutluydum.

BİRKAÇ ANNE DANS DERSİ ALIYORUZ

Bu sene yuvamızın 23 Nisan gösterisi çok eğlenceli olmuş, çocukların eğlenmesi esas alındığı için, çok neşeli programlar hazırlanmıştı. Ağır ve uzun şiirler, anlamını bilmedikleri kelimeler yoktu programlarında. Biz veliler de çocuklar gibi eğlenip, zıplamıştık. Bizim sınıf, yani Sinan’ın sınıfı Ricky Martin’in "Drappidombi" şarkısı eşliğinde nefis bir dans gösterisi hazırlamıştı. Biz de birkaç anne toplandık, öğretmenden o dansı bize de öğretmesini istedik. Şimdilerde sabahları birkaç anne, okulun müzik odasında dans dersleri alıyoruz.

Teknoloji konusunda benden 100 adım ileride olan Deran sayesinde de şarkımızı da bulduk. Deran, "Şarkının adını bul, gerisini ben hallederim" dedi. İnternette Ricky Martin sitesinde "drappidombi" kelimesine yakın bir şarkı aradım ve buldum: "Drop it on me!!!" Artık şarkımız da var. Evde oğullarımızla birlikte dans edebiliyoruz. Zaten en büyük isteğimiz, onlarla yapabileceğimiz bir dans bilmekti. Hani filmlerde mükemmel uyumlu çiftler dans eder ya, işte öyle. Hatta bazen ana oğul evde dansla ciddi zaman da geçirmişizdir. Artık biz deonlardan biriyiz!!!

Çocuklar da mastürbasyon yapar

Kız veya erkek çocuğunuzu mastürbasyon yaparken yakaladıysanız, hemen "Aman allahım, ben ne yapacağım şimdi" demeyin. Çünkü bu, çocukların gelişimlerinin doğal süreçlerinden biri. Mastürbasyon, büyümeye ve cinselliğini keşfetmeye başlayan çocuklar için çok normal. İşte bu durumda ne yapmanız ya da yapmamamız gerektiğiniPedagog Ceren SultanPektaş’tan öğrendik.

Çocukta mastürbasyon ne zaman başlar?

- 2-3 yaşındaki çocuğun bile cinsel organıyla oynadığını görüyoruz. Özellikle bu durum bez kullanıldığı daha sık görülür. Çocuklar bu şekilde vücutlarını tanımaya başlar, kendi bedeninden haz almayı öğrenirler.

Çocuktaki mastürbasyonu ne zaman ciddiye almalıyız?

- Tuvalet eğitimi çocuğun genital organlarına ilgisini artırır. Uyumadan önce ve yorgunken genital bölgenin araştırılması ve mastürbasyon, hem kızlar hem de erkek çocuklar için normal ve sağlıklı kabul edilir. Buna karşılık, eğer çocuk cinselliğini keşfetmenin dışında, takıntılı halde mastürbasyon yapıyor ve yapmadığı zaman huzursuz oluyor ise bir uzmana gidilmesi gerekir.

Çocuğumuzun mastürbasyon yapmasına ya da cinsel oyunlar oynamasına karşı nasıl tepkiler vermeliyiz?

- Bu, genelde anne babaları endişelendiren bir konu. Çocuklukta yapılan mastürbasyonda zevk ve haz alma ile ilintili bir durum olsa da, ilişki provası gibi algılanmaması lazım. Anne, bu durumda sakinliğini korumalı. Aşırı tepki, çocuğun korku duymasına, mastürbasyona ve cinselliğe bir tabu gibi yaklaşmasına sebep olabilir. Ya da tam tersi olarak, yasak olan davranışı sıklıkla tekrarlama isteği duyabilir. Her çocuk yaşı geldiğinde cinsel oyunlar oynayacak, cinsel konulara ilgi duyacak, bedenini keşfetme adına vücudunun genital organlarına dokunacak.

Çocuğumuz topluluk içinde de genital organları ile oynadığında nasıl tepki vermeliyiz?

- Çocuklar topluluk önünde mastürbasyon yapabilirler. Çocukların ahlak gelişimi henüz tamamlanmadığından bunun utanılacak bir şey olduğunu bilmezler. Anne baba, ayıplayıcı ve yargılayıcı ifadeler takınmadan, çocuğun dikkatini farklı bir alana çekmeli. Çocuk ile baş başa kalındığında ise topluluk önünde yaptığı zaman diğerlerinin rahatsız olacağı ona hatırlatılmalı. Ayrıca genital bölgesinin hijyenini sağlama adına bunun her yerde yapılmaması gerektiği uygun bir dille anlatılabilir.

Çocukların cinsellikle ilgili sorularına nasıl yanıt vermeliyiz?

- Okul öncesi çocuklar kızlar ve erkekler arasındaki farklılıkları merak ederler. Çocuğun sorusuna mutlaka yanıt vermelisiniz. Çocuk hangi ebeveyne sorduysa, cevabı o vermeli. Yanıtlar çocuğun anlayabileceği bir dilde, net ve olabildiğince kısa olmalı. Birçok anne baba çocuğuna birçok şeyi tek seferde, çabucak anlatmak ister. Ancak yavaş yavaş ilerlemek gerekir

İLERİ GİDİYORSA DOKTORA DANIŞIN

Çocuğun cinsel gelişiminde baba eksikliğinin etkisi nedir?

- Babanın olmaması kızlar ve erkek çocuklar üzerinde farklı etki yaratır. Erkek çocuklar taklit edebilecekleri ya da yakın ilişki kurarak özdeşleşebilecekleri bir model bulamadıklarında, maskülen özelliklerinin yeterince gelişememesi riskinin oluşabileceği biliniyor. Fakat erkek rolünü öğrenebileceği dayı, amca, kuzen gibi bir model varsa bu risk durumu azalır. Babasız büyüyen kız çocuklarda ise yetersiz baba modeli, karşı cinsle iletişim kurma açısından önem taşır. Çünkü kız çocuğu babayla iletişimde bulunarak erkeklere karşı nasıl tepkide vereceğini ve onların kendi cinsiyetlerine nasıl tepkide bulunduklarını öğrenir.

Çocukların anne ve babaları tuvaletteyken içeri girme çabalarına nasıl yanıt verilmeli peki?

- Çocukların cinsel meraklarının arttığı dönemde her çocuk anne ya da babası tuvaletteyken içeri girmeyi dener. Kendi bedenini merak ettiği gibi anne babasının bedenini de merak eder, dokunmak ister. Bu durumda anne ya da baba kendi bedenlerinin kendilerine özel olduklarına ve başkasının görmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade edebilirler.

Ya çocuğun anne ve babasını çıplak görmesi?

- Bunun altında da merak duygusu yatar. Nasıl okulda kız arkadaşının eteğinin altına bakmaya çalışıyorsa, evde de anne ve babasını soyunurken görmek ister.

Premastürbasyon nedir?

- Okulöncesi çocuklar cinsel hazzı tuvaletlerini yaparken de alabilmektedir. Tuvalete gitmeyi geciktirdiklerinde, tuvaletlerini tutma huyu gösterdiklerinde ve çişini tutamaz hale geldiğinde tuvalete gidince, kızlar geciktirmenin son anlarında, erkekler de çişlerini yapaken erotik diye nitelendirebileceğimiz birtakım şeyler yaşarlar. Premastürbasyon buna denir. Bu dönemde anne baba ne kadar çocuğu tuvalete yönlendirmeye çalışsa da, çocuk aldığı hazzı tekrar yakalamak için bunu reddedecektir. Bu durumda ebeveyn ve çocuk arasındaki inatlaşma, korkutma, azarlama ve cezalandırma çocuğun suçluluk duygularını artırabilir.

Mastürbasyonun takıntılı hale geldiğini nasıl anlayabiliriz?

- Çocuğun cinselliğini keşfi, vücudunu araştırması ve mastürbasyon yapması doğal. Bunun takıntılı bir hale gelip gelmediğini anlamak için çocuğu gözlemleyip, yeni bir haz kaynağı mı keşfediyor yoksa daha önceden keşfettiği bir kaynakta takılı kalıp kalmadığına bakmalısınız. Eğer mastürbasyon çocuğun günlük düzenini bozacak kadar ileri gidiyorsa ve başka bir şeyle ilgilenmiyorsa mutlaka bir doktora danışmalısınız.

MASTÜRBASYON NEDİR?

Mastürbasyon, kişinin cinsel doyuma kendi kendine ulaşması olarak tanımlanabilir. Yaşamın her döneminde yapılan doğal bir eylemdir. Küçük çocuklarda ise bu durum biraz daha farklı. Çocuklar, bezlerinin değiştirilmesi esnasında cinsel organlarına dokunulduğunda haz aldığını keşfederler ve bu hazzı yeniden duymak ya da kendi kendini rahatlatmak amacıyla cinsel organlarına dokunmaya devam edebilirler. Buna çocukluk çağı mastürbasyonu denir.

ANNEMİN KÖŞESİ

Annem yine haklı çıktı

- Anneciğim acıktım, baktım dolap açıktı. Lüp ettim koca pastayı, fırlattım boş tabağı... - Seni gidi yaramaz. Dolap açık olamaz. Peynir ekmek yok muydu? Karnın ona tok muydu? Tok tok tok... İşte çocukluğumun en sevdiğim şarkılarından biri... Benim annemle ilişkimizi de özetleyebilir bu şarkı. "Yemezler!" şeklinde... Bir de sondaki "tok tok tok" kısmı çok önemli. Annemin espritüel yanını vurguluyor. Zaten genç kızken sigaraya başladığımda annem, uyanıklık edip beni can evimden vurmaya çalışmıştı. Sağlığım yerine, güzelliğimin üzerinde durmuştu: "Bak kızım, üzerin ve ellerin kokar, cildin matlaşır, çabuk kırışır, hem yüzün, hem dişlerin hem de parmakların sararır..." gibi. O zamanlar inanmamıştık tabi. Ana sözü dinlenmez miymiş!!!
Yazarın Tüm Yazıları