Kediseverlere özel rehber kitap

Veteriner hekim ve homeopat Dr. Gülay Kabasakal Ertürk, 15 yıllık meslek hayatında yaşadıklarından yola çıkarak kediler hakkında bir kitap yazdı.

Kuki Obuz Yayınevi’nden çıkan ‘Kediniz Konuşuyor’ adlı kitapta kedilere ait özellikler bir kedinin ağzından anlatılıyor. ‘Onlar bizim hayat enerjilerimiz’ dediği kedi ve köpekleriyle yaşayan Ertürk’le kitabını konuştuk.

Kediniz Konuşuyor’u yazmaya nasıl karar verdiniz?

- Veteriner hekim olarak 15 yıldır sayısız kedi ve köpekle haşır neşir oldum. Sadece hastalıkları ve tedavileriyle ilgilenmedim, aynı zamanda evdeki bakımlarıyla ilgili olarak da sahiplerini bilgilendirmeye çalıştım. Kedi ya da köpekleri şirin ve sevimli görüntülerine dayanamayıp satın alıp, sonra da onlara nasıl bakacaklarını bilemeyen insanlara çok rastlıyorum. Özellikle kediler davranış özellikleri, bakım ve beslenme özellikleriyle daha az çözümlenmiş karmaşık canlılar. Bu sebeplerle kedilere ilişkin yıllardır yanıtladığım soruları bir kitapta derlemeye karar verdim.

100 maddede kedileri anlatmışsınız, nelere dikkat çekmek istediniz?

- Evet, kitabımda bir kedi 100 maddede kendini anlatıyor. Neden sürtünür ya da eşyaları tırmalar, nasıl görür ve işitir, damak zevki nasıldır, nasıl eğitilir. Küçük ama önemli ayrıntılar kedi bakımında önemli püf noktalarıdır. Bu yüzden anlatımları bol resimle zenginleştirmeye çalıştım. Daha önce hiç kedisi olmamış, kediyi tanımayan ya da yanlış tanıyan kediseverlere rehber bir kitap olsun istedim.

TEDAVİDE REİKİ

Ne kadar zamanda yazdınız bu kitabı?

- Sanırım bu sorunun yanıtı 15 yıl. Mesleğimi sürdürdüğüm bu 15 yıl içinde öğrendiğim, gözlemlediğim, araştırdığım, okuduğum, dinlediğim, yaşadığım tüm bilgileri hekim gözüyle değerlendirip yazıya aktardım. Bu bilgilerin kitap haline gelmesi düşüncesi ise son bir yılda şekillendi.

Hálá çözemediğiniz kedi davranışları var mı? Size en ilginç gelen kedi özellikleri neler?

- Kedi davranışlarının tümünü açıklayabilmek henüz mümkün değil. Önümüzdeki yıllarda kedi davranışlarına yönelik bilimsel araştırmalarla alınan sonuçların, kedilerle aramızdaki anlaşmazlıkları daha da gidereceğine inanıyorum. Ancak kişisel görüşüm kedilerin her zaman o gizemli taraflarını koruyacaklarından yana.

Sizin evinizde baktığınız kediniz, köpeğiniz var mı?

- Karina adında yavruyken sokakta ölüme terk edilmiş halde bulduğumuz bir kedimiz var. Kuki adlı Poodle cinsi bir köpeğimiz vardı, ne yazık ki 14 yaşında kaybettik. Son birkaç aydır bir kedimiz daha var, Van-İran melezi kızımızın adı İnci. İki kedimizin haricinde Hera, Petra, Anet ve Limon adlarında köpeklerimiz de var. Yani biraz kalabalık bir aileyiz. Bu durumdan çok memnunuz, onlar bizim hayat enerjilerimiz.

Başka kitap yazmayı planlıyor musunuz?

- Hastalarımın tedavilerinde klasik veteriner tıbbına ek olarak; reiki, homeopati, bitkisel ilaçlarla tedavi gibi ‘tamamlayıcı tıp’ kapsamındaki tedavi yöntemlerini de uyguluyorum. Köpek sahiplerinin kendilerinin uygulayabilecekleri bitkisel tedavi yöntemlerini içeren bir çalışmam var ama henüz tamamlanmadı.

Ayça BARUT

SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY

Kediler neden yün kemirir?

1.5 yaşındaki Siyam kedimiz sürekli olarak evdeki yün kazak, süveter ve atkıları kemiriyor ve yiyor. Yavruyken başladığı bu huyundan vazgeçiremiyoruz.

Bazı kedilerde gördüğümüz gıda dışındaki maddeleri yalama, emme veya çiğneme huyu, eğer sağlıklı bir mama ile besleniyorsa beslenme ile alakalı değildir. Kedilerin yöneldiği bu tarz gıda dışı maddelerin en yaygın olanı yünden yapılmış eşyalardır. Bunun yanı sıra kedilerin diğer giysileri, plastik torbaları, insan saçı gibi şeyleri de yalayıp kemirip yemeye çalıştığı da görülür.

Bazen anemi veya şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarının belirtisi olarak ortaya çıkabilen bu durumun sebebini anlamak için öncelikle veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

Eğer kedinizde yukarıda bahsettiğimiz hastalıklardan birisi yoksa ve kullandığınız mama kaliteli ve yeterli bir beslenme sağlıyorsa, yün kemirme dediğimiz bu durum bir davranış bozukluğu olarak değerlendirilebilir. Özellikle Doğu ülkelerine ait Siyam, Burmese ve İran kedilerinde ve bunların melezlerinde görülen bu davranış bozukluğunun tam olarak sebebi bilinmemektedir. Ayrıca sütten erken kesilmenin de bu problemin oluşmasına etki ettiğinden şüphelenilir.

Diğer kedi ırkları 6-7 haftalıkken sütten kesilirken, Doğu ırkı kediler daha geç sütten kesilirler. Erken sütten kesilme neticesinde emme arzusu devam eden yavru kediler yün ve benzeri tüylü şeyleri emerek bu dürtüye bağlı olarak kalıcı bir davranış bozukluğu sergileyebilirler.

Eğer kedinizde kusma, iştahsızlık, kabızlık ya da ishal de varsa mutlaka veteriner hekiminizden yardım almalısınız çünkü kemirdikleri eşyaları yutabilirler de. Bu durumun görüldüğü ilk dönemlerde kemirdiği yün eşya yerine hemen kedi için özel yapılmış kemirme çubukları, mamaları ve oyuncaklar kullanabilirsiniz. Yün ve benzeri maddelerden yapılmış eşyalarınızı kedinizin ulaşamayacağı çekmece gibi yerlerde ve mümkünse naylon ambalaj içinde saklayabilirsiniz. Yine bu tarz eşyaların üzerine kedinizin hoşlanmayacağı uzaklaştırıcı spreyler sıkabilirsiniz.

PAKO PANO

Biz 2-2.5 aylık erkek kedileriz ve ikimiz de mavi gözlüyüz. Şu anda aynı kafesi paylaşıyoruz. Veteriner ablamız bize iyi bakıyor ama bizi kafesten kurtarır mısınız? (0216) 411 79 05

3 aylık beyaz renkli, mavi gözlü kediye yuva arıyoruz. Araba çarpmış ama ölmemiş, bu yüzden adı Mucize. Sıcakkanlı ve insanları çok seviyor. (0212) 622 98 26, (0536) 227 14 16

aylık dişi Tekir kediyim. Ne upuzun tüylerim ne de İran, Van kedileri gibi cins özelliklerim var. Sadece bir sokak kedisiyim, tek özelliğim insanları çok ama çok sevmem. Kış bastırmadan bana da gönlünüzde bir yer açın. (0532) 411 18 71

Büyükada’da 1 yaşında Terrier cinsi tasmalı bir erkek köpek bulduk. Sahibini arıyoruz. (0216) 382 44 55; (0216) 382 42 70, (0216) 351 01 21

Beyaz, küçücük Terrier cinsi köpeğe iyi bakacak bir aile aranıyor. (0216) 521 09 46; (0535) 657 13 43.

İş nedeniyle Cocker cinsi yavru köpeğime bakamıyorum. Köpeğime Antalya’da yeni bir aile bulmak istiyorum. astr_200@hotmail.com

1 yaşındaki Van kedisi Kokoş’a Ankara’da sıcacık sevgi dolu bir yuva arıyorum. (0536) 253 95 71
Yazarın Tüm Yazıları