Kedinizin burcunu biliyor musunuz

Astrolojiye göre bir doğum tarihine sahip her canlının burcu vardır. Yani insanlar gibi, hayvanlar da doğum günlerine göre belirgin ve genel özelliklere sahip. İnternette, kediler ve astrolojiyle ilgili pek çok site var.

Burçlarına göre kedilerin hangi özellikleri (oyuncu, miskin, zeki, temiz, sevimli, sinsi) taşıdığına dair metinler, tartışmalarla dolu. Eğer kedinizin doğum tarihini biliyorsanız, karakterinin burcuna ne kadar uygun olup olmadığına karar verin.

YALNIZ AMA LİDER

Koç (21 Mart-20 Nisan)
Kendisini dahi sanır ama karamsardır. İkide bir ortadan kaybolarak bir köşeye çekilir, bütün günü patilerini yalayarak geçirir. Hastalandığında bile tedavi için yanınıza yanaşmaz. Zaman zaman kıskançlığı tutar.

SAATLERCE SEVİLEBİLİR

Boğa (21 Nisan-21 Mayıs) Bir sevgi yumağıdır ama aynı ilgiyi sizden de bekler. Yemeğini unutursanız, sevgi sürtünüşleri bir anda tırmalamaya dönüşebilir. Onu saatlerce sevebilirsiniz. Ancak çabuk şımaracağını da unutmayın.

SOSYAL, AKTİF VE ÇAPKIN

İkizler (22 Mayıs-21 Haziran) Hem insanlarla, hem diğer kedilerle vakit geçirmeyi çok sever. Sosyal ve çapkındır. Öğrettiğiniz her şeyi hemen kapar. Onunla oynarken yorulabilirsiniz. Oyalayacak bir şeyler bulmanızda fayda var.

OYNAMAK İÇİN YARATILMIŞ

Yengeç (22 Haziran-23 Temmuz) Eğer oyuncu bir kediye ihtiyacınız varsa bu tam size göre. Küçük ödülleri çok sever, onu istediğiniz gibi kandırabilirsiniz. Bu kediyle bütün gün evde kalsanız sıkılmazsınız. Musluktan akan su favori oyuncağıdır.

KÜÇÜK KRAL

Aslan (24 Temmuz-23 Ağustos)
Rahatına çok düşkün olan bu kediyi memnun etmek kolay değil. Nazlı ve şımarıktır. Kendini kral zannettiğinden her tür hizmeti bekler. Bir kusur bulursa patileri devreye sokar. Ama bir de mutlu olursa dünyanın en tatlı kedisine dönüşür.

TEMİZLİK HASTASI

Başak (24 Ağustos- 23 Eylül)
Çok titizdir, uyuyacağı ya da yemek yiyeceği yeri kendisi seçer. Prensip sahibidir, yemek çeşidini değiştirirseniz hoşuna gitmez. Rüzgarlı ve serin yerleri sever. Ama bazen de dibinizden ayrılmaz.

SÜS MERAKLISI

Terazi (24 Eylül-23 Ekim)
Çok süslüdür. Sepetinin çevresine aynalar yerleştirin, ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Çok da sıcakkanlıdır. Herkese ilgi gösterir, yalnızlığı sevmez. Ona bir evcil arkadaş bulmakta fayda var.

KAPRİSTE ÜSTÜNE YOK

Akrep (24 Ekim-22 Kasım) Eski Mısırlılar, bu kedileri kutsal sayardı. Belki de bu yüzden, dünyanın en kaprisli kedisidir. Peşinde sakın fazla koşmayın, pençelerini geçiriverir. Kırmızı, bordo gibi koyu renkleri sever. En iyi ilacı balıktır.

HER ZAMAN ÇOCUK GİBİ

Yay (23 Kasım-21 Aralık) Muzırdır. Başı hep derde girer ama dört ayak üzerine düşer. Meraklıdır, uyuşuk kedilerle hiç anlaşamaz. Hayatınıza renk katar ama gece yarısı sizinle oynamak için yatağınızda zıplayabileceğini de sakın unutmayın.

BİRAZ SİNSİ BİRAZ BENCİL

Oğlak (22 Aralık-20 Ocak) Bu kedilerin özellikleri sokak kedilerinde sıkça görülür. Size güvenmekte zorlanır. Sizden yemek ve sevgi aldıktan sonra tanımıyormuş gibi davranabilir. Ama sevgisini kazanırsanız en iyi ev arkadaşınız olabilir.

ZEKA KÜPÜ

Kova (21 Ocak-19 Şubat)
Kedilerde de en zeki burç kovadır. Hafızası kuvvetlidir. Eve gelen misafirleri hemen ayırt eder, ona göre davranır. Özgürlükçü olduğundan, çok çalışan biriyseniz bu kedi tam size göre.

MİSKİN VE HAYALPEREST

Balık (20 Şubat-20 Mart) Günü televizyonun karşısında ya da sepetinde geçirebilir. Çoğu zaman da uyur. Ama sezgileri öyle kuvvetlidir ki, siz daha sokağın başındayken geldiğinizi hisseder. Gönlünü bir tek balıkla bile kazanabilirsiniz.

Kanaryalarda çiçek hastalığı

Kanaryalarda pox virus (çiçek hastalığı), ağız ve solunum yoluyla bulaşan, son derede şiddetli ve öldürücü bir hastalık tablosuyla seyredebilen bir enfeksiyon. Pox virus, her kuş türünde enfeksiyon yapar. Kanaryalarda görülen çiçek hastalığı, kanaryalara özgüdür. Diğer kuş ve canlı türlerine bulaşmadan sadece kanaryalar arasında geçiş yaparak hastalık oluşturabilir. Hastalığın bulaşmasında sivrisineklerin taşıyıcı rol üstlenmesi özellikle sivrisineklerin çok olduğu ve kuşun dış ortamla irtibat halinde tutulduğu yerlerde daha çok görülmesinde etkili olur. Hastalığı geçirip iyileşen kanaryalar da taşıyıcı olarak diğer kanaryalara hastalığı bulaştırabilir.

Çiçek hastalığının kanaryalarda kuluçka dönemi 5-10 gün kadar sürer. Kuluçka süresi geçtikten sonra belirtiler ortaya çıkar. Belirtiler çok çeşitli olmakla birlikte en sık görülenler, tüylerin kabarması, iştahsızlık, halsizlik gibi genel hastalık belirtileridir. Hastalık kuru formda seyrediyorsa yüz bölgesi, gaga ve ayaklarda şişkinlik ve kabuklanmalar, yaş formda seyrediyorsa gırtlak bölgesinde ve ağızda kalın tabakalaşmalar dikkati çeker. Yaş ve kuru form bir arada seyredebilir. Hastalığın ilerlemesiyle hızlı soluk alıp verme, pnemoni ve solunum güçlüğü gibi belirtiler de ortaya çıkar. Belirtilerin ortaya çıkmasından sonraki 2-3 gün içinde yüzde 80 oranında ölüm görülür.

Kanaryalarda çiçek virüsü enfeksiyonlarının spesifik bir tedavisi bulunmamakta. Ancak hastalık sırasında ikincil enfeksiyonların önlenmesine yönelik uygulanacak ilaçlar, genel durumu destekleyen tedaviler, titiz bakım ve beslenme uygulayarak kanaryanın hastalığı atlatmasına yardımcı olunabilir.

Hastalıktan korumak için öncelikle kanaryaları sivrisineklerden korumak gerekir. Hasta veya hastalığı daha önce geçirmiş kuşların sağlıklı kuşlardan ayrı tutulması ve bunlar için kullanılan kafes ve malzemelerin sağlıklı kuşlar için kullanılmaması, hayati önem taşımaktadır. Çok sık görüldüğü yerlerde sağlıklı kanaryaların aşılanması hastalıktan korunma için önemli.
Yazarın Tüm Yazıları