Kazan üreticileri en çok Kayseri’yi seviyor

KAZAN ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği (KBSB) Başkanı Ali Eren, söze Kayseri’den girdi:

Haberin Devamı

- Kayseri, 2004 yılında ısınmada doğalgaza geçti. Kayseri’deki konutların yüzde 85’i “merkezi sistem”i benimsedi. Sadece yüzde 15’i bağımsız kombilerle ısınıyor.
Ardından sözü “kazan-kombi savaşı”na taşıdı:
- Türkiye’de doğalgazla ısınma yaygınlaştıkça, kombi satışları da patladı. Evlerde şu anda 6 milyon bağımsız kombi var. Yıllık kombi satışı 640 bin adedi buluyor.
- Kombi satışının patlamasının kime ne zararı var?
- Türkiye hem kombi parkına, hem de doğalgaza daha fazla para ödüyor.
- Her dairenin kendi ihtiyacına göre yakması, aslında bir tür tasarruf değil midir?
- İlk bakışta öyle görünür. Ancak, bağımsız kombilerle ısınmak, merkezi sisteme göre yüzde 20-30 daha fazla gaz tüketimi anlamına gelir.
- Özellikle çalışan aileler, dairesinin bütün gün boşuna ısınmasını istemez. Şahsen ben de istemem. Merkezi sistem, yerli yersiz bütün binayı ısıtır...
- Artık öyle olmayacak.
- Ya nasıl olacak?
- 2012 Mayıs’ına kadar tüm merkezi sistemle ısıtma gerçekleştiren binalarda “pay ölçer”e geçilecek.
- Ne işe yarayacak?
- Binalarda merkezi ısıtma giderinin yüzde 30’u ortak alana sayılacak. Yüzde 70’i de “pay ölçer”in saptadığı bilgilere göre dairelere dağıtılacak.
- Nasıl işleyecek bu sistem?
- “Pay ölçer” takılınca, radyatörü kısan, tümüyle kapatan daireler, hep açık tutanlardan ayrılır. Yani, daire sahibi, ısındığı kadar gaz bedeli ödemeye başlar.
- Peki “pay ölçer”i kimler taktıracak? Bunun için belirlenmiş büyüklükler var mı?
İşte bu soruyla birlikte, “kazan-kombi savaşı”nın geldiği noktayı öğrendim:
- 2008 yılı aralık ayında yayınlanan yönetmelik, toplam alanı 1000 metrekareden büyük, yani 10 daireliden başlayarak her binanın “pay ölçer” sistemine geçmesini öngörüyordu.
- Sonra bir değişiklik mi oldu?
- “Kombi lobisi” harekete geçti. Onlar sınır 5 bin metrekareye, yani 50 daireye çıksın diye çok uğraştı.
- “Kazan lobisi” olarak siz ne yaptınız?
- Biz 1000 metrekarede ısrar ettik. Bayındırlık Bakanlığı en sonunda 2000 metrekarede karar kıldı. Bu yönetmelik de 1 Nisan 2010’da yayınlandı.
Ali Eren, bir de rakam ortaya attı:
- Merkezi sistem yerine kombiyle ısınmakta ısrar edildikçe, Türkiye her yıl ısınmaya 2 milyar dolar fazla para öder.
2 milyar dolar hiç de küçümsenecek bir rakam değil...
Enerji Bakanlığı ile Bayındırlık Bakanlığı’nın “kombi-kazan savaşı”nın taraflarını bir kez daha dikkatli dinlemesinde yarar var...

Haberin Devamı

Başbakan istedi, biz de yeni işçiye kapı açtık

Haberin Devamı

ALİ Eren, kısa süre önce yaptığı basın toplantısına gönderme yaparak, başkanı olduğu Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği’nin (KBSB) internet sitesini adres gösterdi:
- Basın toplantısında, “Başbakan’ın isteğini yerine getiriyoruz, kapılarımızı yeni işçilere açıyoruz” demiştim. Şimdi üyelerimiz bu yıl kaç yeni işçi alacağını bize tek tek bildiriyor.
- Durum nasıl?
- Örneğin Baymak 70, biz de Erensan olarak 20 kişi alacağız işe. Üyelerimizden gelen bu bilgileri internet sitemizden de duyuruyoruz.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son dönemlerde sıkça, “TOBB’dan her üye başına bir işçi almalarını istedim. Böylece 1.3 milyon kişi iş bulacak, işsizlik düşecekti ama karşı çıktılar” diyor ya...
KBSB gibi örnekler, kamuoyu önünde köşeye sıkışan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu için belki de “çıkış yolu” olabilir...
Hisarcıklıoğlu, ekonominin canlanmaya başladığı son 6 ayda yeni işçi alan üyeleriyle ilgili bir veri taraması yapıp, Başbakan Erdoğan’a sunabilir ve şöyle savunmaya geçebilir:
- Sayın Başbakan’ım, gördüğünüz gibi durumu müsait olan değil 1 işçi, 50, 100, 500 işçi de alıyor. Bunları 1’er kişi şeklinde üyelerimize paylaştırırsak, ciddi bir rakama ulaşabiliriz...
Başbakan böyle bir savunmayı kabul eder mi acaba?

Haberin Devamı

Enerji karnesi iyi olan binanın değeri artacak

KAZAN ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği (KBSB) Başkanı Ali Eren, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın enerjinin verimli kullanımıyla ilgili attığı adımlara dikkat çekti:
- Artık binalara “enerji kimliği” verilecek.
- Kimlikte ne yazacak?
- Binanın yakıt tüketimi, kazan verimi ve aydınlatma giderleri dikkate alınacak, A, B, C, D gibi sınıflamalar yapılacak.
- Bir anlamda binaların “enerji karnesi” olacak değil mi?
- Aynen öyle...
- O karne, enerji tasarrufunu göstermesinin dışında bir işe yarayacak mı?
- Enerji karnesi iyi olan binanın değeri de artacak...

Yazarın Tüm Yazıları