“Kayıp Şairler” bulundu

Şiir okurları, edebiyat tarihi, eleştiri tarihi açısından çok önemli bir şiir dizisi yayınlanmaya başladı.

Adı; Kayıp Şairler.
Dizinin ilk iki kitabı şunlar: Halim Şefik Güzelson’un (1913-1990) Otopsi’si ve Nevzat Üstün’ün (1926-1979) Ak Yeşil Kavak Ağaçları.
Dizi danışmanı Ahmet Oktay. Ahmet Oktay, bu diziyi gerçekten en iyi başaracak isim. Çünkü hem iyi bir şairdir hem de eleştirmen.
Künyede yer alan başka adlar şöyle: Şiir arkeoloğu Hüseyin Hüsnü, dizi editörü Rûken Kızıler, görsel yönetmen Birol Bayram.
Ön iç kapağın içinde, ilk basımın kapağı var.
Dizi editörü Rûken Kızıler, iyi bir editörlük çalışması yapmış.

HALİM ŞEFİK - OTOPSİ

Ahmet Oktay’ın yazısının başlığı; Garip Şiiri’nin yedeğinde. Onun şiiri hakkındaki yazıda, dönemi içindeki şiirsel bağlarına da değiniliyor.
Melih Cevdet Anday’ın kuşakdaşı şair için söyledikleri, onu yakından tanıtıyor: “Ozan Halim Şefik neden sonra çıkardı kitabını; oysa birlikte başlamıştık şiir yazmaya; gerçi az yazardı ama yazdıkları belleğimizde kalırdı hep (...) Orhan Veli’nin Beykoz’dan çocukluk arkadaşı idi, demek dostluğumuz kırk yılı aşkın. Kafadar olduğumuz bir çok konu vardı, ama bunların en başında hep şiir gelmiştir. Halim Şefik´in şiir beğenisi bütün yaşamında gösterirdi kendisini, diyebilirim ki düşüncelerinin temizliği, tutarlılığı, uyumluluğu da hep bu üstün beğeninin ürünüdür. Halim Şefik, bu küçük kitabı ile bizim kırk yıllık şiirimizi temize çıkarmıştır.”
Yaşamı boyunca tek kitap yayımlayan Halim Şefik Güzelson’un kitaba adını veren Otopsi şiirini okuyalım. Şiir, Orhan Veli´ye Ağıt altbaşlığını taşıyor:
“Morgta açılınca kafatası/Doktor beyler beyin gördüler/İndirince tenkafesine neşteri/Doktor beyler yürek gördüler/Yürekte ne gördüler dersiniz/Yürekte memleket gördüler/Dünya gördüler/Bir de dost gördüler/Ama bu işde doktor beyler/Doğrusu geç kaldılar/Çok geç kaldılar”

NEVZAT ÜSTÜN - AK YEŞİL KAVAK AĞAÇLARI

Ak Yeşil Kavak Ağaçları’nın arka kapak yazısı girişe alınmış: “Anadolu´nun çilekeş insanını, onun çelişkilerini, acılarını, sevinçlerini anlatan güçlü yazar Nevzat Üstün, bu kitabında da evrensel acılarını, dünya insanının sorunlarını duyuruyor. Az gelişmiş, kahırlı bir ülkenin namuslu, cesur yüreği, bu kez de dünya insanı için kaygılanıyor şiirlerinde...”
Kitabın başındaki Hırsız Hasan şiirinin burada yer almasını, yakından tanıdığım eşi Şükran Üstün istemiş, ben de o isteği doğrultusunda yazıma o şiiri alacağım.
Kitabın desenlerini Rauf Alazan çizmiş. 1972 yılında Stockholm’de çekilmiş fotoğraf, Nevzat Üstün, Şükran Üstün, Rauf Alazan’ın dostluklarını belgeliyor. Ahmet Oktay’ın yazısının adı; Jestten siyasal bilince. Edip Cansever’in mektubu da kitaba ayrı bir özellik katıyor.
İşte Üstün’ün Hırsız Hasan şiiri:
“Yaşamanın olduğu yere vardı/Elini uzattı Hasan/Yaşamak biraz öteye gitti/Biraz daha biraz daha derken/Ayağı bir halıya takıldı/Ondan sonrasını bilmiyor Hasan/Vurdular eline kelepçeyi/Candarmalarda insaf ne gezer/Koydular Hasan´ı mapusaneye/Hasan dışarı baktı/Yaşamak duvarın dibindeydi/Elini uzattı Hasan/Yaşamak biraz öteye gitti”

DOĞAN HIZLAN’IN SEÇTİKLERİ

Ortak Acı 1915 Taha Akyol Doğan Kitap
J.J. Rousseau Yaşar Avunç İş Bankası
Köy Enstitüsü Yılları Talip Apaydın Literatür
Kolo Vedat Dolakay YKY
Yatalak Kraliçe Ülkü Ayvaz Gürer Yayınları
Yazarın Tüm Yazıları