Kayak kazasına uğramayın

Kayak yaparken, diz yaralanmaları, düşmeye bağlı omuz kırıkları ve çıkıkları, el bileği, omurga kırıkları ve eklem bağları yaralanmalarıyla karşılaşabilirsiniz.

Kayak tutkunlarının başına en sık gelen kaza diz yaralanmaları. Kayak yaralanmalarının yaklaşık yüzde 30-40’ı diz ekleminde oluyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Ulusoy, en fazla dizlerin yaralanmasının temel nedeninin kayıştaki vücut duruşu olduğunu anlatıyor. Kayma sırasında vücut, ayak ve ayak bileğinin kilitlenmiş pozisyonda oluyor. Kayak herhangi bir nedenle döndüğü zaman ise kuvvetin en çok emildiği bölge diz. Diz yaralanmaları, basit bir menisküs yırtığından daha ciddi bağ yaralanmalarına kadar değişen boyutlarda olabiliyor. En önemli bağ yaralanmaları, iç yan bağ ve ön çapraz bağ.

İç yan bağ yaralanmaları daha çok kayağa yeni başlayan veya orta derecede bilenlerde görülüyor. Çünkü, bu dönemlerde kullanılan kayma ve duruş tekniğiyle dizin iç bölgesine daha çok yük biniyor. Kişinin ağırlığı ve kayak sırasındaki hızı da kuvvetin artmasına neden oluyor.

Ön çapraz bağ yaralanmaları ise daha profesyonel kayakçılarda görülüyor. Ön çapraz bağ yaralanmalarının beraberinde iç yan bağ ve menisküs yırtığı da olabiliyor. Hasta genellikle yaralanma esnasında kopma sesi duyduğunu anlatıyor. Nitekim birkaç saat içinde de şişme görülüyor. Sabit ayak üzerinde ani dönüşler menisküs yırtılmalarına neden olabiliyor. Ağrı ve zaman zaman şişlik oluyor.

Omuz çıkıklarının yüzde 90’ı öne doğru. Genellikle kaza sırasında omuzun ya da açık kolun üzerine düşme sonucunda oluşuyor. Çıkıkla birlikte kırıklar veya çevre yumuşak dokularda değişen derecelerde yaralanma olabiliyor. Kırıklar kayak sırasında meydana gelebilecek diğer bir ciddi yaralanma grubunu oluşturuyor. Uyluk ve kaval kemiklerinde olabilecek kırıklar daha çok sabit ayak üzerinde dönme hareketiyle meydana gelirken, omuz ve el bileği kırıkları daha çok snowboard yapanlarda öne doğru açık kol üzerine düşmeyle oluşuyor.

Gözden kaçırılması muhtemel bir başka yaralanma ise el baş parmak iç yanı bağ yaralanmaları. Spor sakatlıklarının yüzde 20’si acil müdahale gerektiriyor. Yüzde 80’i ise tekrarlayan küçük travmalara, ısınmadan yapılan egzersize, yanlış tekniğe bağlı yaralanmalar.

KAYARKEN BUNLAR DİKKAT

Dizlerinizi bükük pozisyonda tutun, düşme esnasında dizleri açmaya çalışmayın á Düştükten sonra, kurtulmak için çaba göstermeyin, durana kadar yerde kalın, á Kaya ve tümseklere dikkat edin, á Nereye düşeceğinizi bilmeden atlama yapmayın, á Kayak için dizayn edilmiş malzemeleri kullanın, kayakların ayağınıza iyi bağlı olup olmadığını kontrol edin,á Yorulduğunuz zaman mutlaka dinlenin veya o gün için kaymayı bırakın.
Yazarın Tüm Yazıları