‘Kas’a elektrik, omurgaya masaj için bant ve diske 40 milyon lira harcadık

SON bir yılda, ağrılardan kurtulmak için omurgaya masaj yapan disklere, elektrik akımı veren bant ve manyetik alan oluşturan dizlik satışı 165 bine ulaşarak, yıllık hacmi 40 milyon TL’yi buldu.

İthalatçı firma sayısının 10’u, pazarlanan marka sayısının da 20’ye ulaştığı pazarda, satışları yüzlerce internet sitesi ve tele pazarlama kuruluşu gerçekleştiriyor.

HER 10 kişiden 8’inin yaşamının bir döneminde sırt, bel, diz ve omuz ağrısı çektiği Türkiye’de, tele pazarlama yönteminin yaygınlaşmasıyla birlikte bu ağrıların azaltılmasına yardımcı olan alternatif ürünlerin yıllık satışı da, 165 bin adede ulaştı. Kosmodisk, Dermodisk, Biodisk, Power Magnetic, Kosmolife, Stopover, Magna Pads, Painmaster gibi farklı markalar altında pazarlanan bu ürünlerin yıllık satış hacmi de 40 milyon lirayı buldu.

35-150 lira arasında

Sorunlu bölgeleri masaj yöntemiyle ısıtıp, kasların harekete geçmesini sağlatan diskler, manyetik şeritler sayesinde ağrılarının azalmasına yardımcı olan dizlik ve bileklikler, ağrıyan bölgeye düşük elektrik akımı vererek, mikro akım tedavisi uygulayan bantların oluşturduğu pazarda, ithalatçı firma sayısı 10’u, pazarlanan marka sayısı da 20’ye ulaşıyor. Yüzlerce internet ve tele pazarlama kuruluşu üzerninden satışı gerçekleşen bu ürünlerin fiyatları da, 35 liradan başlayıp, 150 liraya kadar çıkabiliyor.

Güde 3 saat kullanma

Arkadaşımız Mert Temizkan’ın yaptığı araştırmaya göre pazarda, fiziksel özellikleri sayesinde omurga ve bel ağrılarını gidermeye yardımcı olan disklerin yanı sıra, düşük elektrik akımı sayesinde baş boyun ve bel bantları da bulunuyor. Ayrıca, mıknatıs özellikli şeritleri sayesinde manyetik alan oluşturan dizlik ve bileklikler de sektörde pazarlanan ürünler arasında yer alıyor. Omurga masörü olarak adlandırılan diskler, iki ayrı parçadan oluşan bu ürünler, bel ve omurgaya takılıyor. Hareket ettikçe sorunlu bölgede masaj işlevi görüyor. Fiyatlarının 150 TL’ye kadar ulaştığı bu diskler, giysilerin altından ya da üstünden takılıp, kullanılabiliyor. 21 gün süresince günde en az 3 saat kullanılması önerilen bu ürün, uyurken bile kullanılabiliniyor.

Manyetik alan oluşturuyor

İçerdiği mıktatıs özellikli şeritler sayesinde ağrıyan bölge üzerinde manyetik etki oluşturduğu savunulan dizlik ve bileklekler ise merdiven inip, çıkarken zorlanan, diz ve bilek ağrısı çekenler üzerinde etkili olduğu ileri sürülüyor. Kasların ısınıp, gevşemesine ve rahatlamasını sağladığı savunulan bu ürünlerin fiyatları da 25 TL ile 44 TL arasında değişiyor. Yıllık satış adetleri 20 bini buluyor.

Şenköylü: Kısa süreli etki sağlayabilir
GAZİ Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Şenköylü, Amerikan Ağrı Derneği’nin raporuna dikkat çekerek, “Bu tür yöntemlerin kısa süreli olarak ağrılarda bir düzelme sağlanabiliyor” dedi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirtaş da, “Kanıta dayalı iyileştirme mekanizması belli olmayan yöntemleri hasta sağlığına zarar vermediği takdirde kullanılabilir” dedi.

Kasları yumuşatıyor mikro akım sağlıyor

FİZİKSEL etkiyle ağrıyı dindiren aletler hem omurganın dik kalmasına hem de kan dolaşımını kolaylaştırarak yorgun kasların ısınmasını, yumuşamasını ve rahatlamasını sağlıyor. Manyetik cihazlar da ise içerisinde yer alan mıknatıs ve piller sayesinde yarattığı manyetik etkiyle mikro akım sağlıyor ve ağrıların azaltımasına yol açtığı iddia ediliyor.

Hamile ve kalp pili olanlar kullanmamalı

PİL ve mıknatıs içeren menyetik ağrı giderici ürünlerin, otomatik defibrilatör, ensülin pompası, ilaç alımı için takılan yama kullananlar ve hamileler tarafından kullanılmaması gerekiyor. Ayrıca kalp pili, metal çivi, platin ve protez sahiplerinin de bu ürünleri kullanırken, mutlaka doktor gözetiminde olması gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları