Karadeniz’in yeni keşif rotası BATUM

BU bende artık bir hastalık galine geldi. Her gittiğim şehri, eyaleti, köyü, kasabayı İzmir ile kıyaslıyorum. Kimi, İzmir’in eline su dökemez; kimi kıyıda köşede kalmış olsa da şehircilik ve vizyonel anlamda İzmir’e fark atar.

Haberin Devamı

BU bende artık bir hastalık galine geldi. Her gittiğim şehri, eyaleti, köyü, kasabayı İzmir ile kıyaslıyorum. Kimi, İzmir’in eline su dökemez; kimi kıyıda köşede kalmış olsa da şehircilik ve vizyonel anlamda İzmir’e fark atar. İşte, geçtiğimiz ay ziyaret ettiğim Gürcistan’ın Batum kenti de ufacık, tefecik, ama şehircilik konusunda inanılmaz bir vizyonel strateji ile hızla yükseliyor.

Neden gidilir?
Batum, özellikle Sarkaşvily’nin devlet başkanı seçilmesinden sonra yeni yatırımlarla büyüyen; kentin tamamının yeniden tasarımı için bir İtalyan mimarlık ofisinin desteğine başvurulan şaşırtıcı bir kent. En şaşırtıcı yanıysa, Çarlık Rusyası’ndan kalma, özenle renove edilmiş bir katedrali geçip karşınıza çıkan ilk sokağa saptığınızda önünüzde uzanan tipik Güney Fransa mahalleleriyle karşılaşmanız. Kimi sokaktaysa komünizmden kalmış eski gri apartmanlar, 70’lerde dondurulmuş hissi veren “bakkal”lar, eski kitapçılar. Geniş caddeleri, sofistike meydanları ve bahar aylarından itibaren hüküm süren nefis subtropikal iklimi ve sürekli yemyeşil hali ile iç açan bir kent Batum...

Haberin Devamı

Nasıl gidilir?
Gürcistan ile Türkiye arasındaki vizeler karşılıklı olarak kaldırıldı. Bu aralar pasaportsuz, sadece T.C. kimliğiniz ile Gürcistan’a giriş de gündemde. Ancak henüz kesinleşmiş değil. THY 2011 yılının başından beri İstanbul’dan Batum’a haftada 2 kez karşılıklı sefer düzenliyor. Havaalanında indikten sonra şehir merkezi taksi ile sadece 10 dakika.

Nerede kalınır?
Batum hem Türk yatırımcıların, hem de Avrupalı büyük otel zincirlerinin yeni gözdesi. Ancak yeni yatırım yapan tüm otellere kent yönetiminin koştuğu en önemli şart; otellerin mimarisiyle öne çıkması şartı. Bu nedenle hem mimari tasarımı Eren Yorulmazer tarafından gerçekleştirilen Batum Sheraton Oteli, hem de geçtiğimiz ay açılan Radisson Blue son derece dikkat çekici mimari çizgilere sahip. Trumph, Ritz, Kempinsky ve Hilton otellerinin ise yapımı sürüyor. Bunun yanı sıra www.booking.com’dan da bulabileceğiniz uygun fiyatlı, şirin ev pansiyonlar da var.

Haberin Devamı

Karadeniz’in yeni keşif rotası BATUM

GÖRMEDEN GÖNMEYİN

Batum Botanik Parkı: Dünyanın en büyük batonik bahçesi. Batum’un 9 kilometre kuzeyinde. Taksi ile pazarlık yaparak 20-25 Lari’ye ulaşmanız mümkün. Batum Botanik Bahçesi’nin kuruluşuna 1880’lerde Rus botanikçi Andrey Nikolayeviç Krasnov (1862-1914) ve kardeşi General Pyotr Krasnov tarafından başlanmış ancak park 3 Kasım 1912’de açılmış. Kafkasya’ya özgü bitkilerin yanı sıra, Uzak Asya, Yeni Zelanda, Güney Amerika, Himalayalar, Meksika, Avustralya getirilen 2037 bitki türü bulunuyor.
Karadeniz Jazz Festivali: Geçen temmuzda, Karadeniz Jazz Festivali adı altında nefis bir etkinlik başladı. İlk festivalin konserleri arasında Chris Bottin&Sting ve Macy Gray gibi dünyaca isimler sahne aldı. Yeni yıl gecesi Miracla Park Square’da halka açık konser verecek isim ise Julio Iglesias...
Boulevard Caddesi: Batum’un bir ucundan başlayıp diğer ucundan çıkan bu uzun bulvar; sahil şeridi boyunca kilometrelerce uzanıyor. Bulvarı zaman zaman geniş parklar, altın kubbelere sahip katedraller, cafeler, meydanlar ve süs havuzları kesiyor 1.9 kilometre uzunluğundaki park, geçtiğimiz yıl beş kilometrelik plajın da eklenmesiyle geniş bir eğlence alanına dönüşmüş durumda. Tenis kortlarından satranç salonlarına kadar pek çok spor ve eğlence olanağı mevcut.
Özgürlük Meydanı: 20. yüzyıl başlarında Aziziye Meydanı olarak bilinen alanda görkemli bir cami vardı. Sovyetler Birliği döneminde aynı yere Lenin heykeli dikilmiş ve meydanın adı da Lenin Meydanı olarak değişmiş. Batum tarihindeki pek çok önemli olay bu meydanda gerçekleşmiş. Benzersiz ve estetik açıdan göz alıcı heykellerle donatılan meydanı, Ortadoks Kilisesi ve St Barbara Katedrali çevreliyor. Bu meydanda ayrıca kentin simgesi kabul edilen elinde koyun postu tutan, görkemli Medea Heykeli bulunuyor. Ayrıca Gürcistan’ın son derece başarılı şaraplarını deneyebileceğiniz irili ufaklı cafeler de yine bu meydanda.
Lado Gudiaşvili Resim Evi: Rustaveli Caddesi’nde yer alıyor. Kentteki önemli sergiler, yerel ve uluslararası sanatçıların resim ve heykelleri burada ziyaret edilebilir.
Batum Sanat Müzesi: 1949’da inşa edilmiş. Başlangıçta sadece devrim eserlerinin sergilendiği müze, 1998’den sonra Batı Avrupa ve Rus sanatından örneklerle zenginleştirilmiş.

Yazarın Tüm Yazıları