Kansere karşı multi koruma

Hala işe yaramadıklarını mı düşünüyorsunuz? Yapılan bir araştırma, multivitaminlerin kişinin kanser riskini azaltabileceğini gösterdi

Haberin Devamı

Multivitaminler, birçok nedenden dolayı alınması gereken takviyeler listemde. Çoğumuzun beslenme yoluyla alamadığı ama aslında her gün almamız gereken vitamin ve mineralleri sağlıyorlar. Tipik bir multivitamin, A, C, D, E, K vitaminleri ve potasyum, çinko gibi minerallerin dahil olduğu yaklaşık 10 vitamin ve 10 mineral içeriyor. Üstelik ‘Journal of the American Association’ın son zamanlarda yaptığı çok önemli bir araştırmaya göre kanser riskini azaltıyor.
Araştırmacılar, 11 yıl boyunca 50 yaşın üzerindeki yaklaşık 15 bin Amerikalı erkek doktoru takibe aldı. Plasebo ilaç alanlarla karşılaştırıldığında, günlük multivitamin kullanan kişilerde çok olmasa da önemli ölçüde kansere yakalanma riskinin azaldığı kaydedildi. Plasebo ilaç kullanan gruptaki 1000 erkekten 18.3’ünde kanser görülürken, multivitamin kullanan gruptaki 1000 erkekten 17’sinde görüldü.
Ancak, farklı kanser türlerini ayrı ayrı inceledikçe, aralarında prostat kanseri veya kolorektal kanserin de bulunduğu belirli kanser türlerinde bir fark olmadığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

KARAR SİZE KALMIŞ

Aynı zamanda multivitaminlerin yan etkileri de değerlendirildi ve kısmen daha yüksek oranda deri döküntüsü olduğu ancak bulantı veya kusma gibi sindirim sistemiyle ilgili semptom sayısında bir değişiklik olmadığı ortaya çıktı.
Araştırma, birçok doktorun multivitaminlerin genel faydaları hakkında aynı fikirde olmadığı bir zamanda sonuçlandı ama elde edilen sonuçlar uzun süreli multivitamin kullanımının etkileri hakkında daha çok araştırma ihtiyacını kamçılıyor. Daha çok araştırma yapılana kadar multivitamin kullanıp kullanmama kararı yine size kalmış…

Takviye alırken nelere dikkat edeceksiniz?

 Multivitaminlerinizi alırken yüzde 100 ‘Daily Value / Günlük Değer’ etiketli olanları yani besin maddeleri için günlük değerin yüzde 100’ünü temin edenleri tercih edin.
 Tükettiğiniz besinlerden aldığınız vitamin ve mineralleri de hesaba katarak, herhangi bir vitamin veya mineral için yüzde 500 günlük değer içeren mega dozlu takviyelerden kaçının.
 Multivitamininizin, kalp, tiroit, beyin ve diğer önemli organlarınızın sağlığı için gerekli bir mineral olan iyot içerdiğinden emin olun.
 Multivitamininizi ikiye bölerek kullanın. İlk yarım dozu sabah ve diğer yarım dozu gece alın çünkü vücudunuzda o kadar çok besin maddesinin emilimi ancak belirli bir zamanda gerçekleşebilir.
 A ve E gibi, yan etkileri olan vitaminlerden çok fazla almak zararlı olabilir; bu yüzden önerilen dozdan fazlasını almayın.
 İster takviyeler, isterse de ceviz, somon balığı, ton balığı, zeytinyağı ve avokado gibi besinler yoluyla yeterli miktarda omega-3 yağ asitleri aldığınıza emin olun.
 Tabii şunu da unutmayın: Hiçbir besin takviyesi, meyve, sebze ve diğer doğal besinlerin yerini tutmaz.

Yazarın Tüm Yazıları