Kanserden korunmak için doğru beslenin

Besin seçimlerinizin sağlığınız ve yaşam kaliteniz üzerinde etkili olduğundan kuşku duymayın.

Beslenme biçiminizle kanserler arasında güçlü bir bağlantı vardır. Araştırmalar bilinçli beslenmenin kanserden korunmada da etkili olduğunu gösteriyor.

Kanserlerin neredeyse üçte birinden beslenme tarzı sorumlu tutuluyor. Kanser-beslenme ilişkisini düzenlerken herhangi bir besinin veya besin unsurunun sizi kanser yapacağını ya da kanserden koruyacağını düşünmeyin. Besinlerin kanserden koruyan etkilerinden faydalanmayı arzuluyorsanız, dengeli, çeşitli ve bilinçli beslenmeye özen gösterin.

SEBZE VE MEYVE TÜKETİN

Sebze ve meyveler kansere karşı oynayan beslenme takımının ana oyuncularıdır. Antioksidan besin unsurlarından Beta Karoten, C ve E vitaminleri ile selenyum taze sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır. Likopen, Lütein, Kuvarsetin, Proantosiyanidin, Resveratrol gibi antioksidan besin unsurlarının en önemli kaynakları da taze sebze ve meyvelerdir.

Lahana grubu besinlerde bulunan Sulforafan gibi bazı fitokimyasalların kansere karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Sebze ve meyveler zengin posa içerikleri ile de kanserden korunmada önemlidir.

TAHIL VE BAKLİYATI UNUTMAYIN

Tam tahılların ve kuru baklagillerin düzenli tüketiminde kanserden korunmada önemli bir destek sağladığı bilinmektedir. Bu grup besinler posadan zengin içerikleri ile özellikle sindirim sistemi kanserlerinden korunmada önemli destek sağlarlar. Vitamin, mineral muhtevaları ile bağışıklık sistemine ve antioksidan savunmanıza güç katarlar.

YAĞI AZALTIN

Kanserden korunmada yağ tüketiminin azaltılması önemli bir faktördür. Özellikle doymuş ve trans yağ asitlerinin, akrilamid maddesinin yoğun bulunduğu besinlerin (unlu, yağlı, şekerli ürünler) azaltılması gerekmektedir. Omega-3 zengini deniz ürünlerini bol miktarda tüketmenin kansere karşı koruyucu olabileceği belirtilmektedir.

Kanserden korunmak istiyorsanız mümkün olduğu kadar düşük yağlı bir beslenme planı yapmaya, özellikle doymuş yağları ve trans yağ asitlerini azaltmaya özen göstermelisiniz.

Zeytinyağının kanserden koruyucu özel moleküller içerdiğini gösteren çalışmalar da var. Zeytinyağı tüketenlerde mide kanseri riski azalmaktadır.

YEŞİL ÇAYDAN YARARLANIN

Yapılan birçok araştırma yeşil çayda bol miktarda bulunan polifenollerin kanserden korunmada yararlı olabileceğini gösteriyor. Günde dört fincan yeşil çay içmeniz yeterli olacaktır. Yeşil ve siyah çayda bulunan katosinler kanser savaşçısı güçlü antioksidanlardır.

SİGARAYI BIRAKIN, ALKOLÜ SINIRLAYIN

Sigara ve alkol tüketiminin kanser sıklığını artırdığı kuşkusuzdur. Sağlıklı bir kiloda kalmanın da kansere karşı önemli bir önlem olduğu kanıtlanmıştır. Beslenme tarzınız, beslenmeye verdiğiniz önem, kanserden korunmanızda size ciddi anlamda yararlar sağlayabilir.

Daha az kalori tüketmeye, toplam yağ tüketiminizi en az düzeye indirmeye özen gösterin. Proteinlerin onarıcı ve yenileyici gücünden istifade edin. Doğal ve katkısız besinler tüketmeye, mümkünse organik besinlere daha çok yer vermeye gayret edin. (Yaşasın Hayat, 2005)

Kanser riskinizi artırabilen sorunlar

- Daha önceden bağırsak polipleri veya bağırsak kanseri geçirme öyküsü: Bağırsak kanseri

- Hepatit B ve C ya da karaciğer sirozu öyküsü: Karaciğer kanseri

- Özefagusa mide asidinin geriye kaçmasından dolayı oluşan sorunlar (reflü özafajit): Özefagus kanseri

- Bir memede daha önceden belirlenen kanser öyküsü: Diğer memede beliren yeni bir kanser

- Bir akciğerde daha önceden belirlenen kanser öyküsü: Diğer akciğerde beliren kanser

- Helikobakter Pylori enfeksiyonu: Mide kanseri


Bunları daha sık tüketin!

6 Posalı yiyecekleri daha çok tüketin.

6 Organik ve doğal besinlere yönelin.

6 Renkli taze ve organik sebze ve meyvelere ağırlık verin.

6 Tam tahılları ihmal etmeyin (Bulgur, kuskus, tahıl ekmekleri).

6 Kurubaklagilleri daha bol tüketin (Fasulye, nohut, mercimek)

6 Yeşil çay, bitki ve meyve çaylarından istifade edin.

Dr. Ayşe ALTINTAŞaaltintaş@yasasinhayat.org

Dr. Evren ALTINELealtinel@yasasinhayat.org

Dr. Ece HATTATehatta@yasasinhayat.org

---------------------------------------------------------

Dyt. Güneş AYIRgunesayir@yasasinhayat.org

Dyt. Müge ARSLANmarslan@yasasinhayat.org

Dyt. Nilüfer BAYRAMniluferinceis@yasasinhayat.org

Dyt. Tuğçe ALTANtaltan@yasasinhayat.org

----------------------------------------------------------

Egzersiz Uz. Özcan KIZILTAŞozcankiziltas@yasasinhayat.org

Kanserden korunurken

BUNLAR ÇOK ÖNEMLİ!

4 Taze sebze ve meyve tüketimini artırın

4 Alkolü azaltın, mümkünse bırakın

4 Yağ ve tuz tüketiminizi sınırlayın

4 Bitkisel kaynaklı besinlere yönelin

4 Zengin, çeşitli ve farklı besinler tüketin

4 Kilonuzu iyi izleyin

4 Sigara kullanmayın

4 Yeşil çaydan faydalanın

BUNLARDAN UZAK DURUN!

n Kahve gibi kafein yüklü içecekler

n Yapay kimyasal tatlandırıcılar

n Nitrit, nitrat ve nitrozamin içeren besinler

n Akrilamid içeren ürünler (yüksek ısıda hazırlanmış unlu ürünler)

n Hormon ve boya katkılı besinler

n Trans yağ asitlerinden yoğun besinler

n Ateşte kızartılmış etler

Kanserden korunmak amacı ile kullanılan bazı besin destekleri

Selenyum, Folik asit, C vitamini, E vitamini, Beta karoten, Soya İzoflavonları

DİYET GÜNLÜĞÜ

Sorularınız için:

manager@yasasinhayat.org

Tel: (0212) 236 73 00

Yavaş kilo vermek bir sorun mu

BİR SORU

Uyguladığım diyetle 4 ay gibi bir sürede ortalama 6 kilo verdim. Bana göre çok yavaş kilo veriyorum. Daha hızlı kilo vermem için önerileriniz nelerdir?

Kilo verme hızı yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, günlük aktivite düzeyi, öğün saatleri gibi birçok faktörden etkilenmektedir. İlk önce genel bir beslenme alışkanlıkları sorgulaması yapmanız, sorularınıza cevap almanız için iyi bir yöntem olabilir. Bunun yanı sıra kilo verme süreçlerinde ortalama üç aylık bir dönemde toplam ağırlığınızın yüzde 10’unu kaybetmeniz bizim uygulamalarımızda önerdiğimiz miktardır.

Zayıflama programlarına başlamadan önce genel bir tetkik değerlendirmesi için mutlaka bir doktordan yardım almalısınız. Diyet programınızın ilerleyişi konusunda ortaya çıkabilecek yavaşlamaların genel sağlık durumunuz ile ilgili olup olmadığını bilmek ve bu konuda yardım almak motivasyonunuzu yüksek tutacaktır.

Hızlı kilo verme kavramı kişiden kişiye değişir. 90 kilo olan bir kişi ile 60 kilo olan bir kişinin kilo verme hızları mutlaka farklı olacaktır. Ayrıca ayda toplam 2 ile 4 kg. ağırlık kaybı hedeflerinize ulaşmanız için emin adımlarla ilerlediğinizin göstergesidir.

Diyetisyen Nilüfer BAYRAM

Kahvaltıyı pas geçmeyin

BİR SORU

Kahvaltıyı genelde geçiştiriyorum. Öğle yemeğinde sebze yemeği, akşama et, yanında pilav tüketiyorum. Çok zor kilomu koruyorum. Yorumunuz nedir?

En önemli öğün olan kahvaltıyı geçiştirmeniz en büyük yanlışınız. Kahvaltı uzun bir aradan sonra yani uykudan sonraki ilk öğündür. Kahvaltıda tüketilen besinler vücutta daha verimli kullanılır ve kahvaltıyı atlarsanız vücudunuzun ihtiyacını vermemiş olursunuz. Bu durumda baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkabilir.

Meyveden hiç söz etmemişsiniz. Taze ve kuru meyvelerden oluşan ara öğünler hazırlamalısınız. Etinizi, tahıl grubunu yani günün erken saatlerine göre daha yoğun bir enerjiyi akşam saatlerine bırakmanız da düzeltmeniz gereken bir diğer yanlış. Tahıl grubunu kahvaltı ve öğle yemeğine mutlaka eklemelisiniz. Et grubunu öğle yemeğinde tercih etmenizi öneririm.

Diyetisyen Güneş AYIR
Yazarın Tüm Yazıları