’Kandil Dağı’nı yerle bir etseniz de?’

ÇOK yetkili bir ABD’li, bir özel görüşmede "Kandil Dağı’nı yerle bir etseniz de PKK sorununu halledemezsiniz!" demiş. Bu ne demek?!

* * *

Yukarıdaki cümlenin muhatabı olan politikacı bu cümleyi bana aktardığından bu yana, ne demek olduğunu, anlamının neleri kapsadığını düşünüp duruyordum. Ben düşünürken PKK, Aktütün Karakolu’na baskını yaptı, 17 askerimiz şehit oldu.

Topçu Teğmeni rütbesiyle 1963 yılında terhis olmuş, savaşa falan katılmamış bir TC vatandaşı olarak modaya kapılıp askeri konularda ahkám kesecek değilim.

Bu arada PKK terörünün daha fazla demokrasi ile sona ereceğini söyleyenleri de gözümün önüne getirdim. PKK terörünün görüşme yoluyla sona ereceğini ileri süren Irak Kürt liderlerinin düşüncelerini keşfe çalıştım: PKK ile mi yoksa kendileriyle mi görüşme?

* * *

ABD’li yetkili, "PKK’nın arkasında biz varız, eğitim, donanım ve silahlarını biz sağlıyoruz; biz PKK’yı destekledikçe Kandil Dağı’nı yerle bir etseniz de PKK terörünü bitiremezsiniz" mi demek istiyor?

ABD’nin resmi ağızları sabah-akşam PKK’nın Türkiye ve ABD’nin ortak düşmanı olduğunu açıklıyor. Hem bu açıklamayı yapıp hem de PKK’yı desteklerler mi? Desteklerler. Bunun doğru olup olmadığını anlayacak ve değerlendirecek olan AKP hükümeti. Muhalefetin bu destekten kuşkusu yok. Kuşkulanması ve ABD ile yüzleşmesi gereken AKP hükümeti.

Peki ABD bir yandan Türkiye’ye istihbarat aktarırken neden PKK’yı destekliyor olsun? Demek ki ABD’nin Türkiye’den şimdiye kadar yerine getirilmeyen çok ciddi talepleri var. Bu isteklerin ne olduğunu AKP hükümetinin Türkiye ile paylaşması gerekiyor. Bu isteklerden habersiz olamaz. Şeffaf politikanın gereği olarak bu açıklamaları yapmalıdır. Bildiklerini en azından muhalefetle paylaşmalıdır.

Aynı şeyler AB ve komşu ülkeler için de gereklidir. PKK’nın arkasında kim var?

* * *

Yukarıdaki cümleyi bana aktaran Türk politikacı, ABD’li çok önemli kişinin daha fazla bir açıklamada bulunmadığını söyledi.

ABD’li önemli kişi, Türkiye’nin siyasal, toplumsal ve ekonomik koşul ve ortamlarını dikkate alarak böyle bir cümle söylemiş olamaz mı?

Dağa çıkanların işsizlik yüzünden bu yola başvurdukları ileri sürülüyor. Dağa çıkmanın en önemli nedeni Kürt milliyetçiliği olamaz mı?

Ben kendi adıma, PKK’yı teröre sürükleyen amaçlarının ne olduğunu bilmiyorum: Bireysel kültürel haklar mı, etnik bağlamlı (toplu) kültürel haklar mı, daha fazla demokrasi mi, özerklik mi, federasyon mu, bağımsızlık mı? Ne? PKK bunu söylemedi, söylemiyor.

Celal Talabani, Mesut Barzani her PKK saldırısından sonra bu işin müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini söylüyorlar. Daha açıkçası, Türkiye Cumhuriyeti’nin PKK ile müzakere masasına oturmasını tavsiye ediyorlar. Yoksa kendileriyle mi pazarlık edilecek?

ABD’linin açıkça söylediği gibi Türkiye’nin içeride ve dışarıda başı büyük dertte. Bu dertleri ortadan kaldırması gereken AKP iktidarı altı yıldır herhangi bir şey, olumlu bir şey yapmadı. Yerel seçimlerde Diyarbakır belediye başkanlığını ele geçirmekten başka bir hedefi yok!..
Yazarın Tüm Yazıları