Kanada’ya 10 yıl önce ‘kaliteli eleman’ sınıfından göçmen gitti, İstanbul’a ‘diplomat’ gibi döndü

BAŞKANLIĞINI Yılmaz Argüden’in yürüttüğü Türk-Kanada İş Konseyi ile Uludağ İhracatçıları Birliği’nin Toronto’da düzenlediği Türk-Kanada İş Forumu’nda açılış konuşmalarını yapacak Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Peter Van Loan’ı bekliyoruz.

Yanıma yaklaşan genç, yaka kartımdaki “gazeteci” ibaresini görünce kendini tanıttı:
- Ben Kanada İhracatı Geliştirme Bankası’nın (Eximbank) Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Burak Aktaş.
- Kanada’da mı yaşıyorsunuz?
- 10 yıl önce “kaliteli eleman” sınıfından göçmen olarak Kanada’ya geldim ve vatandaş oldum. Son birkaç yıl öncesine kadar Kanada’da yerleşiktim. Son yıllarda 6 ayım Ottawa’da, 6 ayım İstanbul’da geçer oldu. Ama artık Kanada’yı temsilen İstanbul’a yerleşiyorum.
- Neden Kanada adına?
- Kanada, 7 Aralık’ta İstanbul’da konsolosluk açıyor. Konsolosluğun içinde Türkiye, Balkanlar, Kafkaslar Bölge Direktörlüğünü yürüttüğüm Kanada Eximbank’ı bir ofis açacak. Ben de çalışmalarımı oradan yürüteceğim.
Tam bu noktada cebinden bir kimlik kartı çıkardı:
- 10 yıl önce “göçmen” olarak geldiğim Kanada, şimdi beni “konsolos” statüsünde İstanbul’a gönderiyor. Türkiye’ye geldiğimde bu kartla pasaporttan geçiyorum.

Kanada’ya 10 yıl önce ‘kaliteli eleman’ sınıfından göçmen gitti, İstanbul’a ‘diplomat’ gibi döndü

“Kanadalı diplomat” kimliğini de gördükten sonra 1971 İstanbul doğumlu Burak Aktaş’ın öyküsünü öğrenmek şart oldu:
- İstanbul İngilizce İktisat mezunuyum. 1 yıl kadar ABD’de de çalıştım. Bir gün Kanada vizesi alırken “Göçmen olmak ister misin?” diye sordular. Evrakları alıp, bir kenara koydum.
- Çalışma hayatına nerede başladınız?
- İstanbul’da önce PriceWaterhouse’da, ardından da Sabancı Holding’in ihracat departmanında çalıştım. Bir yandan çalışırken, diğer taraftan “Kanada’ya göçmen gitme” fikrine kendimi alıştırdım. Sonunda başvuru yaptım.
- Kanada vatandaşlığı için sizden toplu para falan istediler mi?
- Hayır. “Kaliteli eleman” statüsüyle beni göçmenliğe kabul ettiler. 10 yıl önce bu şekilde Kanada’ya geldim. Başlangıçta Ottawa Üniversitesi’nde master yaptım. Sonra da EDC’de işe girdim.
- EDC’de ilk göreviniz neydi?
- Başlangıçta EDC’nin ticari bankalarla işlemlerini yürüten departmanda görev aldım. O departmanda sorumlu konumuna yükseldim. Sonra da Doğu Akdeniz ve Baltık Ülkeleri Direktörlüğüne atandım.
- İstanbul’a ne zaman taşınıyorsunuz?
- Aslında İstanbul’a 4 ay önce taşındım. Konsolosluğumuzun açılış çalışmalarına da destek oluyorum. Hatta Levent’teki Tekfen Towers’ı da konsolosluk için ben önerdim.
- Kanada’nın İstanbul Konsolosluğu görevini kim yürütecek?
- Michael Ward yürütecek. Kendisi Ankara’daki büyükelçiliğimizde Ticari Ateşeydi.
- İstanbul’a konsolosluk açılmasında sizin etkiniz var mı?
- Dışişleri Bakanlığı bir süredir düşünüyordu. Türkiye, krizde dimdik durunca, sonrasında büyüme rekoru da kırınca ben üst yönetime “İstanbul’da da olmalıyız artık” önerilerimi sıklaştırdım.
Kimin aklına gelir, “göçmen” olarak gittiği bir ülkeden Türkiye’ye o ülkenin “diplomat”ı sıfatıyla döneceği...

THY’ye kapıyı daha fazla açın

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Üyesi de olduğunun altını çizerek, Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Peter Van Loan’a seslendi:
- Toronto’ya seferlerimiz 2009’da başladı. Haftada 3 gün uçuyoruz. Bu bize yetmiyor. Toronto’ya haftada 7 gün uçmamıza izin verin. Ayrıca, Montreal’e de haftada 7 gün sefer yapmak istiyoruz.

Kanada, Türkiye’yi stratejik pazar seçti

EŞBAŞ-KANLIĞINI Ron Denom’un yürüttüğü Türk-Kanada İş Konseyi’nin Uludağ İhracatçı Birlikleri’yle ortaklaşa düzenlediği forumda, Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Peter Van Loan, şu mesajı verdi:
- Kanada gibi G-20 üyesi Türkiye’de de krizde hiç banka batışı yaşanmadı, devlet müdahalesi olmadı. Giderek güçlenen Türkiye, yatırım için önemli fırsatlar sunuyor. Yatırımcılarımız için Türkiye’yi stratejik pazar olarak belirledik. Serbest ticaret anlaşması ile aramızda daha sağlam bağlar kurulacak. Aralık ayı başında işadamlarımızla birlikte Türkiye’ye geleceğim.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da Kanadalı şirketlere çağrı yaptı:
- Bir Kanadalı şirket dünyaya açılmak istiyorsa, tercih edeceği merkez Türkiye olmalı. Önümüzdeki 10 yıl içinde 120 milyar dolarlık enerji yatırımı yapmamız gündemde. Bu plan, Kanadalı şirketler için de önemli bir fırsat. Ayrıca, İstanbul’dan en fazla 4 saatlik uçuş mesafesinde tam 51 ülke var... Marmaray devreye girince, Pekin’den Londra’ya uzanacak İpekyolu’nun ana arteri Türkiye olacak.

2009’da Türkiye’ye ihracatı 1 milyar dolar fonladı, Türk Dışişleri de destek verdi

KANADA İhracatı Geliştirme Bankası’nın (EDC) Türkiye, Balkanlar, Kafkaslar Bölge Direktörü Burak Aktaş’a sordum:
- Türkiye’ye dönük fonlarınızın büyüklüğü ne kadar?
- 2009’da Kanada’dan Türkiye’ye ihracat için 1 milyar dolarlık fon desteğimiz oldu.
- Kanada, Türkiye en çok neler satıyor?
- Hurda demir-çelik, gazete kağıdı ve mercimek öne çıkıyor.
Yeri gelmişken bir noktanın altını çizmek istedi:
- EDC’nin Bölge Direktörü olarak İstanbul’a “konsolos” sıfatıyla gelmem konusunda Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile Ottawa’daki Büyükelçilik çok destek oldu. Diplomat kartımı da zaten Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan verdiler.
- Yeni görevinizdeki hedefiniz nedir?
- Kanadalı şirketleri Türk şirketleriyle tanıştırmak, yeni bağlantılar kurmalarını sağlamak için çalışacağım. Bu konuda İstanbul’la yetinmek yok. Bursa, Ankara, Gaziantep, Kayseri, Denizli gibi kentlerimize de gideceğim.
- Bu yıl Türkiye’ye ihracatı ne kadar fonlamış olacaksınız?
- Yine 1 milyar dolar dolayında olur.

Eximbank şube açamıyor o yüzden konsolosluktayım

BURAK Aktaş, ECD’nin faaliyetlerini İstanbul’daki konsoloslukta yürütme nedenini aktardı:
- Eximbank, ticari banka olmadığı için temsilcilik ya da şube açamıyor. Bu yüzden “konsolos” sıfatıyla EDC’nin Bölge Direktörlüğünü yürüteceğim.
- ECD’nin ihracata verdiği yıllık destek ne kadar?
- 2009’da 89 milyar dolardı. Bunun 14 milyar dolar gelişmekte olan ülkelere yönelik gerçekleşti.
Yazarın Tüm Yazıları