Kalemli'nin yanıtı!

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Meclis eski Başkanı Mustafa Kalemli'ye dünkü yazımda bazı sorular sormuştum. Mesa-Nurol ortaklığı, Meclis Genel Kurul salonunu yapmakta olan firma. Bu iş için devletten milyonlarca dolar para alıyor.

Mesa aynı zamanda süperlüks konutlar yapan bir firma.

Kalemli'ye dün burada sorduğum sorular şunlardı:

1- Mesa tarafından Ankara Koru Sitesi'nde yaptırılan süperlüks bir blokta, en üst kattaki 260 metrekarelik dayalı döşeli, beyaz eşyası hazır dubleks daire, kızınıza satıldı mı?

2- Yine Mesa'nın Ankara'da Konutkent 2'de yaptırdığı bir daire, aynı günlerde kayınbiraderinize satıldı mı?

3- Oralarda ayırttığınız başka daireler var mıydı? Aldınız mı, vaz mı geçtiniz? Daireleri makam aracınızla gelip gezdiniz mi?

4- Sözünü ettiğim ilk dairenin fiyatı 38, ikincinin 13 milyar. Siz veya yakınlarınız, bu dairelere kaç para ödediniz?

5- Sözleşmeler imzalandı mı?

***

Bu soruları sorduktan sonra şöyle demiştim:

‘‘Mesa'dan bu daireleri kendisi veya yakınları almadılarsa, sorun yok. Ama eğer bu daireler alındıysa, iş ciddiye biner...’’

Çünkü Mesa, Meclis'e milyonlarca dolarlık iş yapıyordu. Ayrıca iş gecikmişti ve Kalemli, Mesa'nın ödemesi gereken 920 bin dolar tutarında gecikme cezasını da, kendi imzasıyla iptal etmişti.

***

Kalemli duyarlı davrandı ve dün sabah erkenden aradı. Yazdıklarımı aynen doğruluyordu. Evet, bu daireler Mesa'dan alınmıştı. Şimdi onun sözlerini size aynen iletiyorum:

‘‘Benim kızım Amerika'da. Ona bir daire alacaktım. Bu dubleks daireye baktım ve beğendim. İstanbul Ataköy'de biri iki odalı, diğeri tek odalı iki küçük dairem vardı. Onları sattım ve bu daireyi aldım. Mesa şirketi ile henüz sözleşme yapmadık. Ayrıca tapuyu da almadım.

Kızım şimdi Amerika'dan geldi. O daireye yatak falan koyduk. Orada kalıyorlar.

Bu dairenin fiyatını henüz bilmiyorum. Gerekirse borçlanacağım.’’

Doğrusu, Kalemli'nin bu sözleri bana çok inandırıcı gelmedi. Sözleşme imzalanmamış, tapu alınmamış ama kızı şu anda o dairede kalıyor!

Dahası, Kalemli bu dairenin fiyatını da bilmiyor! Gerekirse borçlanacağını söylüyor.

Dairenin fiyatı bugün 50 milyar dolaylarında. Böyle bir satın alma işini, paranın içinde yüzen Koç veya Sabancı ailesi bile yapmaz.

Kaldı ki, Mesa ile henüz sözleşme yapmamışlar, tapuyu almamışlar... Ve belki para da ödememişler. Bu durumda Kalemli'nin kızı orada nasıl oturuyor?

Ancak Kalemli'yi bir konuda takdir ettim! Kendi küçücük dairelerini satıyor ve yeni dubleks daireyi, fiyatını bile bilmeden ‘‘kızının adına’’ alıyor. Gerçekten büyük fedakârlıktır. Bunu her baba yapmaz!

***

Mesa'dan alınan ikinci daire konusunda ise Kalemli şunları söyledi:

‘‘O daireyi kayınbirader aldı. Kayınbiraderle biz yedi yıl küs kalmıştık. Daha yeni barıştık. Ticaret yapan biridir. İnşaat mühendisidir. Parfümeri dükkânı vardır ve devletle iş yapmaz. O daire 17 milyara alındı. Parası ödendi, tapusu alındı.

Ben bu iki daireyi de görmek için eşimle birlikte birkaç kez oralara gittim. İkisini de biz beğendik. Ancak bunları Meclis Başkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra yaptım.’’

Sonuç: Mesa Meclis'ten milyonlarca dolar tutarında para alırken, Kalemli ailesi Mesa'dan iki daire alıyor. Birinin fiyatı bile belli değil, tapusu henüz yok ama kızı şimdi orada oturuyor.

***

Mustafa Kalemli, Mesa şirketinin ödemesi gereken 920 bin dolar tutarındaki gecikme cezasını da iptal etmişti. Bu konuda şöyle dedi:

‘‘Ortada KDV dahil 38 milyon dolarlık bir ihale var. Bu ihaleyi Emlak Konut şirketine Meclis Başkanlık Divanı verdi. Mesa'ya taşeronluk Emlak Konut tarafından verildi. Dolayısıyla, ortada bir sorumluluk varsa, Meclis Başkanlık Divanı'na aittir.

Daha sonra iş uzadı. Meclis Başkanı olduğum sırada benden dört ay ek süre istediler. Ancak ben üç ay verdim. Bu konuda yetki benimdir. Üç ay ek süre verdiğimi Meclis Başkanlık Divanı'na bildirdim.

Eğer Hikmet Çetin bu işlemi kabul etmezse, bu 920 bin dolar parayı firmanın alacağından kesebilir... Çünkü işin yüzde 98'i bitti ama paranın henüz yüzde 57'si ödendi.’’

***

Evet, Mustafa Kalemli'nin yanıt verme hakkına saygı gösterdim ve söylediklerini size aynen ilettim.

Anladığım kadarıyla, vaziyet pek parlak değil!..

Mustafa Kalemli bu konuda çok büyük yanlış yapmış.

Bir yanda devletin yetkilisi olarak büyük paralar ödediği Mesa şirketinden, yakınlarının üzerine iki adet lüks daire almış.

Birinin fiyatını bile bilmiyor! Tapu yok ama kızı şu anda orada oturuyor.

Hangi satıcı şirket, alıcısına böyle bir kolaylık yapar?

Meclis Genel Kurul salonu ihalesinden pis kokular yükseliyor.

***

Mesa'dan alınan bu iki daire, Mustafa Kalemli'nin başını ağrıtır. Bunun altından kalkamaz. Bu işin hesabını veremez.

Kendisine dostça bir tavsiyede bulunayım:

Kızını ve kayınbiraderini derhal ikna etsin!..

Ve bu iki daireyi, bugünden tezi yok Mesa'ya iade etsin. Bu defteri, henüz işin başında iken kapatsın.

İade ettiğini bana bildirsin, ben de buradan size duyurayım.

Tavsiyemi dinlemesini tavsiye ederim!



Yazarın Tüm Yazıları