Kadına sağlık taramasında ’Otomobilin var mı’ sorusu

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin 11 Kadın Sağlığı Merkezi’nde muayene olmak için "Otomobilin var mı" gibi sorulara yanıt isteniyor.

Yanıt vermeyen kadınlar sağlık taramasından geçirilmiyor. Sistemden 150 bin kadın yararlanırken, Tabipler Birliği, sorulara karşı çıkıyor. Proje Koordinatörü Dr. Figen Yılmaz, "Amacımız kadınların güneşten ne kadar korunduğunu belirlemek" diyor.

BİR bankadan kredi almak için başvuruda bulunulduğunda, "Arabanız var mı?", "Oturduğunuz ev kendinize mi ait?", "Geliriniz ne?" gibi sorularla karşılaşıldığında yadırganmaz. Bu da, bir bankanın kredi vermeden önce riskini asgariye indirmek istemesinden kaynaklanır. Bir doktora ya da sağlık kurumuna başvurulduğunda da, "Kan grubunuz ne?", "Daha önce hangi hastalıkları geçirdiniz?", "Herhangi bir ilaca alerjiniz var mı?" gibi sorular, doğal karşılanır. Hasta da, tereddütsüz bu soruları yanıtlar./images/100/0x0/55ea4001f018fbb8f873f389

ARABA MARKASI SORUYORLAR:

Ancak, bir doktor ya da sağlık kurumu, muayene için gelen hastalara, "Arabanız var mı?", "Marka ve modeli ne?", "Oturduğunuz ev kendinize mi ait?", "Geliriniz ne?", "Son üç yılda hiç tatile çıktınız mı?", "Kendi işiniz mi?", "Yanınızda kaç kişi çalışıyor?", "Cep telefon numaranız ne?" gibi bir bankanın yöneltebileceği soruları sorarsa, abes karşılanır.

MUAYENE DE YOK:

Diyelim ki, bir doktor ya da sağlık kurumu, muayene içini gelen hastalara bu tip sorular yöneltti. Hasta da, sağlıkla ilgili olmayan kişisel soruları yanıtlamadı. O zaman, hipokrat yemini etmiş bir doktorun, hastayı muayene etmeme gibi bir lüksü var mı? Etmezse, etik açıdan doğru mu? Kişinin özeline giren bu tür soruları yanıtlamadığı için hastaya müdahalede bulunmayan doktor ve sağlık kurumlarına herhangi bir yaptırım uygulanıyor mu?

KADIN MERKEZİ’NDE:

Bu soruları, Türk Tabipler Birliği açık açık yanıtlıyor... Ancak, bir gerçek var ki, o da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı 11 Kadın Sağlığı Merkezi’nde, tüm bu özele giren soruların muayene için gelen hastalara yöneltilmesi... Sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmadan tüm kadınlara ücretsiz hizmet veren bu merkezlerden yararlanmanın tek bir şartı bulunuyor. Bu da, sorulara eksiksiz yanıt vermek.

150 BİN KADIN YANITLADI:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Avcılar, Bayrampaşa, Beşiktaş, Eyüp, Kağıthane, Kadıköy, Zeytinburnu, Sarıyer, Sultanbeyli, Şişli ve Esenler’de açtığı Kadın Sağlık Merkezleri’nde sosyal güvence ayrımı yapmaksızın tüm kadınlara jinekoloji, kısırlık, kemik ölçümü, kanser taraması gibi farklı hastalıklarla ilgili muayene ve tahliller ücretsiz yapılıyor. Böylece, Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul’da yaşayan farklı kesimlerden 150 bin kadınla ilgili veri kaynağı oluşturması sağlandı.

HİPOKRAT YEMİNİNE AYKIRI:

Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven, bu kaynağı oluşturmak için muayene olmak isteyen kadınlara, "yöneltilen sorulara yanıt verme" zorunluluğu getirilmesiyle ilgili olarak Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Orhan Odabaşı’yla görüştü. Uygulamanın hipokrat yeminine aykırı olduğunu söyleyen Odabaşı, "Gelen hastaya nasıl ve ne amaçla değerlendirileceği açıklanmayan hiç bir soru yöneltilemez. Yanıt vermeyen kişiye sağlık hizmetinden yararlanamazsınız demek de kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Ya iş bilmezlik var ya başka hesap peşindeler

TÜRK Tabipler Birliği Genel Sekreteri Orhan Odabaşı, yöneltilen sorular için, "Hekimlikle ve tıpla ilgisi olmayan bu uygulama, sadece özensizlik, iş bilmemezlik veya ön hesap sonucu olabilir" dedi. Bu durumu inceleyeceklerini söyleyen Orhan Odabaşı, "Sözü edilen veri kaynağı oluşturma sürecinde, bile bile, kasten dahil olan veya çıkar sağlamayı uman doktorları soruşturacağız. 6 aya kadar meslekten men cezası verebiliriz. Tekrarında bu ceza süresiz meslekten mene kadar gidebilir" diye konuştu.

Yılmaz: Kadınların hayat standardını ölçüyoruz

İSTANBUL Büyükşehir Belesiyesi Kadın Sağlığı Projesi Koordinatörü Dr. Figen Yılmaz, uygulamanın 2003 yılından bu yana gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu sorularla kişilerin hayat standartlarını ölçmeye çalışıyoruz. Özellikle güneşten ne kadar yararlandığı bilgisine ulaşmayı amaçlıyoruz. Kıyafetinin şekli, tatil alışkanlığı, araba modeli gibi sorularda ki amaçta bunu kapsıyor. Tüm bu sorularla, kadınların güneşten ne kadar yararladığını belirlemeye çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl bu verilerle sempozyum düzenleyeceğiz" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları