Kabus değil gerçek bayram olsun

BUCA Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Türkoğlu, kurban etini kalp hastalarının da yiyebileceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Dr. Türkoğlu, “Metabolizma uzmanlarının da savunduğu ve şimdiye kadar çok fazla gündeme gelmeyen pişirme yöntemi gıdaların masumken çok zararlı hale gelmesinde önemli bir rol oynuyor. Kurban etinin, nasıl hazırlandığı ne derece zararlı olduğu ile yakından alakalıdır. Kurban Bayramı’nın vazgeçilmez unsuru olan et yemeklerinden kavurma, çoğu kalp hastası için kabus olmakla birlikte, bu alışılmış gerçeğin gerçekliği aslında tartışmalıdır. Eti aşırı kuyruk yağı koymadan çok yüksek ısıda pişirerek ve fazla tuz koymadan tüketebilirler. Sofraya gelecek börek, pasta, tatlı, ekmek, ve pilav gibi glisemik endeksi yüksek yiyeceklerden kaçının. Doyduğunuz anda yemeği bırakırsanız bayram kabus değil, gerçek bir bayram olur” ifadesini kullandı.

Ege Doğumevi’ne genetik laboratuvar

Haberin Devamı

İZMİR Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt, anamolili doğumları önlemek için “Genetik Laboratuvar” kurduklarını dile getirdi. Taşyurt, “Anne karnındaki çocuğun sağlık durumunu ortaya koyma adına genetik laboratuvarı kurduk. Gebelik sırasında da anneden sıvı alarak  tahlil yapacağız. Amacımız erken dönemde çocuk anamolilerini ortaya çıkartmak. İzmir’de üniversite dışında bunu yapan hastane yok” bilgisini verdi.
Hastanede yılda 10 bin doğumun gerçekleştiğini aktaran Taşyurt, profesyonel bir yaklaşımla hizmet kalitesini her geçen gün artırdıklarını dile getirdi.

Trafik uyarısı


DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Ersoy, bayram tatili boyunca trafik yoğunluğuna bağlı olarak kazaların arttığına dikkat çekti. Ersoy, sürücülere şu uyarılarda bulundu:
“Trafik işaretlerini takip edip, bu işaretlere göre araç kullanmaları hayat kurtarıcıdır. Sürücülerin, gidecekleri yere biran önce ulaşma isteği ile şerit ihlali, aşırı hız, yakın takip, hatalı sollama başta olmak üzere birçok kural ihlali yaptıklarını görmekteyiz. Hiç durmadan araç kullanma süresi 40 dakikayı geçmemelidir. 40 dakika sonunda en az 5 dakika mola vermek gerekir. Aç karnına yola çıkmayın.“

 


 

Yazarın Tüm Yazıları