Jeju Adası’nın dalgıç kadınları

Yabancı dergilerden birinde çok hoşuma giden bir makale okudum, sizinle de paylaşmak istedim.

Jeju, Güney Kore’nin en büyük adası. 300 yıldan fazla bir zamandır bu adada kadınlar denize dalıp yiyecek arıyor.
Erkekler balıkçı tekneleriyle Rusya ve Japonya açıklarına gidip bazen aylar sonra geri dönüyor. Kadınlar da bu sürede hem çocuklarının karnını doyurmak hem de denizden çıkardıklarını satarak para kazanmak amacıyla dalıyor.
Dalarken yanlarında sadece ağları ve kayalardaki deniz ürünlerini almak için kullandıkları kesici aletleri oluyor. Üstelik oksijen tüpü takmıyorlar ve her seferinde yukarıya çıkıp nefes alarak 10 metreye kadar inebiliyorlar.
1970’lerden beri, basit keten kıyafetler yerine dayanıklı dalış kıyafetleri giyiyorlar. Bu kıyafetlerin üzerinde, bedene göre ayarlanmasını sağlayan düğmeler bulunuyor. Çünkü kadınların hamile olduklarında bile dalmaya devam etmeleri gerekiyor.
Adadaki kadınlar dalmaya daha altı yaşındayken başlıyorlar. Ancak bu, gün geçtikçe kaybolan bir gelenek.
Jeju’da bugün 6 bin kadın dalgıç var ve yaş ortalamaları da 65. Adanın en yaşlı dalgıç kadını ise şu anda 70 yaşında. Çok sağlıklı ve “sağlığım elverirse beş yıl daha dalıp evimi geçindirebilirim” diyor.
Kadın ve anne olmak, dünyanın neresinde olursanız olun, kolay değil.

ETİMEKLİ KARAMELLİ TATLI

8 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 30 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 20 DAKİKA

MALZEMELER
* 1 paket etimek
* 2 su bardağı tozşeker
* 2 su bardağı su
Kreması için;
* 1 litre süt
* 2 tepeleme yemek kaşığı un
* 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta (mısır ya da buğday)
* 1 paket vanilya
Ayrıca;
* 1 poşet toz kremşanti (75 gr)
* 1 su bardağı soğuk süt
* 2 su bardağı Hindistan cevizi tozu

YAPILIŞI
Etimekleri en az 35 santim boyundaki dikdörtgen bir borcama yan yana dizin. Geriye kalan etimekleri kırarak kaptaki boşlukları da doldurun.
Tozşekeri küçük, dar bir tencereye koyup orta ısılı ateşte karıştırmadan pişirmeye başlayın. Şeker önce eriyecek, sonra sulanacak, en sonunda da kahverengi olacaktır.
Bu aşamaları dikkatle izleyip şeker kahverengiye dönüştüğü sırada suyu ekleyin. Suyu aktarırken yüzünüzü tencereden uzak tutun, çünkü karışım çok fokurdayacaktır.
Ocağı kısıp karıştırarak şekeri eritmeye çalışın. Şeker önce topak topak olacak, daha sonra eriyecektir. Ocaktan aldığınız kahverengi suyu, henüz sıcak haldeyken etimeklerin üzerine gezdirin.
Kremayı hazırlamak için un, nişasta ve vanilyayı orta boy bir tencereye aktarın. Sütü azar azar ilave ederken bir taraftan da tel çırpıcıyla karıştırmaya başlayın.
Sütün tamamını ekleyince tencereyi orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp etimeklerin üzerine, her tarafı aynı kalınlıkta olacak şekilde yayın.
Tatlıyı buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün kremşanti ve sütü bir kapta katılaşıncaya kadar çırpıp tatlının üzerine kaşık ya da spatula yardımıyla sürün.
Üzerini bol miktarda Hindistan ceviziyle süsleyip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları