İzmirli iş kadınları birlik olup İzmir ve Türkiye’yi tanıtacağız

İZMİR Ticaret Odası Meclis Üyesi Asuman Nardalı Tokuş’un 2 yıl önce salona ilk girdiğinde, kadın üye sayısının azlığı üzerine kurmayı planladığı, ‘İTO İşkadınları Konseyi’, geçtiğimiz günlerde faaliyetine başladı.

Haberin Devamı

İzmirli işkadınlarının büyük ilgi gösterdiği konsey, Kurucu Başkanı Asuman Hanım ile üyeler Figen Ağırbaşlı, Figen Beloğlu, Sunay Akça Sun ve koordinatör Aysel Öztezel liderliğinde çalışmalara başladı.
Yurtdışındaki benzer konsey ve oluşumlarla bağlantılar kurarak İzmir’de büyük organizasyonlar yapmayı böylelikle işkadınlarının ve İzmir’in vizyonunu geliştirmeyi planlayan Konseyin Başkanı Asuman Nardalı Tokuş ile sohbet ettik.

-  Konsey hangi amaçla kuruldu?
-  İzmir Ticaret Odası’na kayıtlı iş kadınlarının yurt içi ve yurt dışı ticaretlerini artırmak, odanın organizasyon imkanlarından faydalanmalarını sağlamak, gelecek seçimlerde daha fazla iş kadınını İzmir Ticaret Odası Meclisi’nde ve yönetim kurulunda görmek amacıyla kuruldu.
-  Bu konsey fikri nasıl oluştu?
-  2 yıl önce Ticaret Odası Meclisi’ne ilk girdiğimde üyelerin neredeyse tamamının erkek olduğunu görünce ‘Kadınlar nerede’ diye kendime sordum. Ticaret Odası’nı yurtdışındaki iş kadınları toplantılarında temsile gittiğimde bu konunun ciddi olarak ele alınması gerektiğini anladım ve çalışmaya başladım.
-  Neler yaptınız?
-  Bu oluşum için 2 yıldır çalışıyorum. Dünyadaki aynı tip oluşumlarla bağlantılar kurdum, inceledim. Geçen ay konseyi kurmak için duyuru yapıp teklifleri götürdüm, aldığım destekten dolayı mutluyum. Konsey şu anda atamalarla kuruldu ama bundan sonrası seçimle olur.

Haberin Devamı

Uluslararası ticarete yön verici olmalıyız

-  Konsey neler yapmayı planlıyor?
-  Ülkemizde aktif çalışarak ticaret yapan tüccar iş kadınlarını büyük bir bilgi bankası içerisinde toplamak ve aralarında öncelikli alışveriş yapmalarını sağlamak, tecrübe, bilgi ve birikimlerini sanal ortamda paylaşabilecekleri platformlar kurmak, ayrıca yasal prosedürler gibi konularda; olumlu ya da olumsuz ortak tepki sistemi geliştirmeyi planlıyoruz. Uluslararası ticari faaliyetlerde sadece katılımcı değil yön verici olmalıyız. Bunun için de uluslararası ticari fuarlara, ortak Türk İşkadınları standları ile katılmayı düşünüyoruz.
-  Hangi kadınlar Konsey’e üye olabiliyor?
-  Aktif ticaret yapan, tüzel nitelikte şirket sahibi veya ortağı tüccar kadınlar üye olabiliyor.

Haberin Devamı

Erkekler İzmirli çağdaşlığıyla destekliyor

-  Konseyin kurulmasından sonra İTO Meclisi’ndeki üyelerin yaklaşımı nasıl oldu?
-  Meclis üyesi arkadaşlarım da aynı gururu benimle paylaşıyor. Sahip oldukları şirketlerde eşlerinin ya da kız çocuklarının görev almasını ve bizim konseyimize katılmasını istiyorlar. Bir dahaki seçimlerde kadınların da meclisi zorlayacağını söylüyorlar.
-  Eyvah demediler yani...
-  Kesinlikle demediler çünkü onlar İzmirli, Egeli işadamı olarak çağdaş, modern ve kadını her zaman destekleyen görüşte oldular.

Konsey, birikim ve bilgilerin gösterilmesini sağlayacak

-  Siyasette kadının durumu hakkında neler söyleyeceksiniz, konsey bu yönde de bir başlangıç olabilir mi?
-  Kesinlikle. Bu konsey üyelerinin bugüne kadar mütevazilikle sakladıkları birikimlerini nasıl kullandıklarını, hep beraber göreceğiz.
-  İleriye dönük projeler ve hedefler nelerdir?
Dünya İşkadınları Kurulu yöneticileri şubat ayında bizi ziyarete gelme kararı aldı. Kendileriyle güzel anlaşmalara imza atıyoruz, bu güzel işbirliğimizin sürmesini ümit ediyoruz.

Haberin Devamı

Dünya iş Kadınları Kongresi İzmir’de yapılacak

-  Yurtdışı ilişkileri konusunda nasıl çalışmalar yapılacak?
-  Benim daha önce de yaptığım bağlantılar sayesinde çalışmalar başladı. Mesela, Dünya İşkadınlar Birliği birinci kongresini İzmir’de yapma kararı aldı. Yani dünyadaki bütün iş kadınları İzmir’e gelecek. Ayrıca Dünya İşkadınları Kongresi’nin en büyük fuarı da İzmir’de yapılacak. Böylece İzmirli ve hatta tüm Türkiye’deki tüm iş kadınlarının dünyadaki iş kadınlarıyla ticaret ve sosyal ilişkileri hızlı bir şekilde gelişecek.
-  Konseyin İzmir’in vizyonuna ne gibi katkıları olabilir?
-  Işık yine batıdan geldi her zamanki gibi batı şehrimiz İzmir vizyonuna bir yenisini daha eklemiş olduk. Bahsettiğim fuarlar, kongrelerin bile gerçekleşmesi İzmir’e vizyon kazandıracaktır.

Haberin Devamı

İzmirliler konseye müthiş ilgi gösterdi

-  İzmirli iş kadınları bu konseye nasıl yaklaştı?
-  Olağanüstü bir ilgi oldu. 87 kişiyi haberdar edebilmiştik ilk toplantı için, 87 kişinin tamamı toplantımıza katılıp üyelik formunu doldurdu. Bunun akabinde yaptığımız ilk konsey toplantısına bu kez artarak 117 üye katıldı. Bundan böyle vizyonu uygun olan iş kadınlarını da aramıza alarak büyümeyi hedefliyoruz.
-  Konseyin diğer kadın kurumlarından ne gibi farkları olacak?
-  Konsey üyesi kadınlarımız girişimci değil, işe zaten girişmiş kadınlardan oluşuyor. Tamamen iş ve ticaret hedefli bir topluluk.

Kadın olmak değil az olmak dezavantaj

-  Siz ne zamandır iş hayatındasınız?
-  23 yıldır iş hayatında ve şirket sahibiyim.
-  Hangi işlerle uğraşıyorsunuz?
-  Aktif olarak eğitim,ithalat, toptan satış,gıda ve kozmetik konularında ticaret yapıyorum
-  İş hayatında ve İTO Meclisi’nde kadın olmanın avantaj veya dezavantajları nelerdir?
-  Son derece centilmen, saygılı, meclis arkadaşlarımızla birlikteyiz. Hepsi bir aile bireyi gibidir. Dezavantaj ise kadın olmaktan değil az olmamızdan kaynaklanabilir.

Yazarın Tüm Yazıları