İtalya Hazinesi TL tahvil çıkaracak

Erdal SAĞLAM
Haberin Devamı

İtalya Hazinesi, daha doğrusu bağlı olduğu İtalya Maliye Bakanlığı, Türk Lirası bazında tahvil ihracına hazırlanıyor.

Evet... Yanlış duymadınız. Türkiye'nin dolar bazında ya da mark bazında tahvil ihraç edip borçlanması gibi, bir gelişmiş batı ülkesi de TL bazında tahvil ihraç edip, borçlanmaya hazırlanıyor.

Bu ihracın henüz kesin olmadığını, ancak İtalya'nın bu işi ciddi ciddi planladığını duyuyoruz.

Bu ihraçta İtalya Hazinesinin başında bulunan kişinin, Türkiye'yi iyi tanıyan eski bir IMF uzmanı olmasının, etkili olduğu söyleniyor.

İtalya TL bazında tahvil ihraç ediyor ama, bundan, son dönemde moda olduğu biçimde ‘‘Bak Türkiye ekonomisi iyi gidiyor, bu nedenle İtalya bile TL bazında tahvil ihracına başlıyor’’ gibi sonuçlar çıkarılmasın.

Çünkü İtalya'nın bütün derdinin; çok borçlu bir ülke olduğu, bu nedenle çok akılcı bir fon yönetimine ihtiyaç duyduğu, sadece kendi borç kompozisyonunu dengelemek olduğu belirtiliyor.

İşte bu nedenle de İtalya Hazinesinin, TL bazında borçlansa da, borçlandığı kadar TL riski almayıp, bu riski hemen dağıtması bekleniyor.

Uzmanlara göre Türk Hazinesi dışborçta sadece sendikasyonları seçiyor. Bu nedenle uluslararası piyasalarda TL bazında tahvil sirkülasyonu fazla değil. Yani piyasada bu yönde bir açık var ve İtalya Hazinesi, uluslararası piyasada TL bazında çıkaracağı tahvili satacağını düşünüyor.

TL bazında İtalya tahvillerindeki faiz oranının, Türk Hazinesinin ihraç ettiği kağıtlardaki faiz oranları kadar yüksek olmasını kimse beklemesin.

Çünkü bizim Hazine'nin sattığı kağıdı alanlar, Türkiye riski satın alıyor. İtalya'nın satacağı kağıdı alanlar ise, TL bazında da olsa, İtalya riski satın alacakları için, daha düşük faiz oranına razı olacaklardır.

Yani İtalya TL bazında tahvil ihraç ederse faizi bizimkinden düşük olur.

İtalya, şu sıralar yaptığı araştırma olumlu sonuçlandığı takdirde, büyük ihtimalle Avrupa piyasasında ‘‘EuroTL’’ denilen tahville borçlanacak.

EuroTL tahvil ihracıyla, bildiğimiz kadarıyla sadece İtalya Hükümeti ilgilenmiyor. Aynı bazda tahvil ihraç edip borçlanmak için, bazı büyük uluslararası bankaların da araştırma yaptığı söyleniyor.

EuroTL bazında tahvil ihracını önümüzdeki dönemde sıkça tartışacağa benziyoruz. Çünkü sadece yabancılar değil, Türk bankaları da EuroTL tahvil ihracı konusunda hazırlıklar yapıyorlar.

EURO TL TARTIŞILACAK

Türk bankalarının EuroTL konusundaki niyetlerinin en büyük kanıtını da bugün toplanacak olan İçborç Danışma Kurulu'nun gündemi oluşturuyor.

Toplantıya katılacak olan bankacıların isteği üzerine İçborç Danışma Kurulu'nun gündemine ‘‘EuroTL tahvil ihracı’’ konuldu. Toplantıda, bankacıların bu tür bir tahvil ihracı konusundaki mevzuatı ve ekonomi yönetiminin bu konudaki tavrını anlamaya çalışacaklarını zannediyoruz.

Bu arada akla gelen bir soru da bankalar bu tür borçlanma yaparken, neden Hazine'nin bu tür bir borçlanmaya gitmediği. Hazine'nin içerde, hem de yüklü miktarda, ihraç ettiği tahvillerin TL bazında olduğu, yabancıların da istedikleri gibi gelip bu kağıtlardan aldıkları hatırlandığında, Hazine'nin zaten bu işi başka biçimde yaptığı, dolayısıyla böyle bir şeye ihtiyaç duymadığı, kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Türk bankalarının EuroTL tahvil ihracına yönelmelerinde, son dönemde yoğunlaşan mali kesimin vergilendirilmesinden, bu yöntemle biraz olsun kaçmak istemelerinin etkili olduğu da söyleniyor.

Ancak vergi konusu henüz açık değil.

Bu örnek bize, ‘‘Piyasanın, dışardan yapılan müdahale ve zorlamalara rağmen, kendi yolunda gitmeye devam ettiğini’’ bir kez daha kanıtlıyor.













Yazarın Tüm Yazıları