İstanbul’un tadını çıkarın

“Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul!..”

Ne güzel demiş Yahya Kemal Beyatlı. Özellikle hayatının bir bölümünü yurt dışında geçirmiş olanlarınız ya da mecburiyetten ötürü İstanbul’dan ayrı yaşayanlarınız varsa aranızda; eminim bu nefis şiir size daha bir içten “ah” çektirmiştir.

Ve eminim bu “ah” ın içinde İstanbul’a ait olan her şey vardır. İstanbul havası, İstanbul kokusu, vapur sesi, tramvay gürültüsü?
İstanbul deyip de İstanbul’da yenen yemeklerden söz etmemek mümkün müdür. Elbette ki hayır. Nasıl ki, Sarıyer’e gidip börek yememek, Bebek’ten geçerken meşhur badem ezmesinden tatmamak, Moda’ya uğramışken şöyle bir külah dondurma almamak ya da soğuk bir kış gününde Vefa’dan geçerken şöyle içinizi ısıtacak sımsıcak bir boza içmemek mümkün değilse, İstanbul’dan bahsederken, şehrin çeşitli semtlerinde nice anıyla yüklü kurulan güzel sofraları ve bu sofralarda paylaşılan güzel anları atlamak mümkün değildir.
Kirletmek, yok etmek için bunca çabaladığımız ve buna rağmen güzeller güzeli olmayı sürdürmeyi başaran İstanbul için yazılmış olan nice güzel şiir ve yapılmış nice güzel beste vardır.

İstanbul’da yaşayıp, bu güzel şehrin trafiğiyle, gürültüsüyle ve daha nice zorluğuyla savaşmak zorunda kalan bizler Boğaz’ın, İstanbul’un nimetlerinden biri olan denizin ve en önemlisi de muhteşem tarihi dokusunun tadını pek de çıkaramıyoruz gibi geliyor bana.
İlla pahalı olması şart değil yediğiniz yemeğin. Hiç olmazsa bir hafta sonu iftarı İstanbul’un başka bir tepesinde etmek bile hayatınızı renklendirmeye yeter aslında. İftarda simit, peynir ve çay; tabii biraz da Boğaz havası...

Dereotlu kremalı kabak çorbası

6 KİŞİLİK
HAZIRLMA SÜRESİ 10 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 20 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ 
3 adet orta boy kabak 
1 demet dereotu
 6 su bardağı et ya da tavuk suyu 
4 yemek kaşığı zeytinyağı 
2 tatlı kaşığı un
 1 su bardağı süt
 1 paket hazır süt kreması (200 ml)
 1 çay kaşığı tuz, karabiber 
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

YAPILIŞI : Kabakların kabuklarını hafifçe kazıyıp yıkayın. Saplarını ayırıp her birini iri halkalar halinde doğradıktan sonra, orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine ince kıyılmış dereotu ve 6 su bardağı et ya da tavuk suyunu ekleyip orta ısılı ateşte, kabaklar yumuşayıncaya kadar, en az 15 dakika haşlayın. Haşladığınız kabakları el blenderi ya da mutfak robotunda suyuyla birlikte ezerek püre haline getirin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve unu orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika, un hafif pembeleşip, kokusu gidinceye kadar kavurun.
Üzerine püre halindeki kabağı ve sütü de hemen ilave edip karıştırın. Tuz ve karabiberi serpiştirip, sık sık karıştırarak, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz hazır süt kremasını da katıp yaklaşık 3-4 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Ancak bu sırada sık sık karıştırmayı unutmayın. Çorba çok katı olursa, biraz daha et suyu katabilirsiniz. Son olarak, üzerine kırmızı biberi gezdirip, sıcak sıcak servise sunun.

Yeşil fıstıklı mengen pilavı

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 25 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ 
2 su bardağı pilavlık pirinç 
3 su bardağı sıcak et ye da tavuk suyu 
250-300 gr taze mantar
(Kültür mantarı, kestane veya kuzu mantarı olabilir.)
 2 yemek kaşığı bitkisel sıvı margarin 
1 adet orta boy kuru soğan 
3 yemek kaşığı şam fıstığı içi
(kabuğu soyulmuş yeşil fıstık)
 1 adet sivri biber 
2 adet orta boy domates 
2 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI: Pirinci iyice yıkayıp süzün. Taze mantarı yıkayıp iri iri doğrayın. Soğanı incecik kıyın. Sivri biberi de ayıklayıp yıkadıktan sonra ince halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Sıvıyağı geniş ve yüksek kenarlı pilav tenceresinde kızdırıp üzerine soğan ve biberi aktardıktan sonra, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak soğan hafifçe sararıncaya kadar, 2-3 dakika kavurun. Mantarı da ilave edip suyunu verip tekrar çekinceye kadar, 4-5 dakika kavurun. Domatesi ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ve süzülmüş pirici de aktarıp tekrar karıştırın.
Orta ısılı ateşte, pirinç suyunu çekip pilav göz göz oluncaya kadar pişirin. Soyulmuş haldeki şam fıstıklarını da ekleyip ocağın altını iyice kısın. Kısık ateşte 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Pilavı tencerenin kapağını açmadan 15-20 dakika dinlendirip hafifçe karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları