İstanbul’un kitaba uygun eğlencesi

Kendi eğlence kültürünü yaratan şehrimizin kitabı yazıldı: İstanbul’da Eğlence.

Volkan Aytar ve Kübra Parmaksızoğlu’nun derlediği kitap, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan. Pek çok tanıdık ve tanımadık isim katkıda bulunmuş.
Türk müziği sanatçısı ve araştırmacısı Münir N. Beken’in İstanbul Müzik Piyasası ve Gazinolar, Orhan Tekelioğlu’nun 1940’lı Yıllardan İtibaren İstanbul’un Caz Mekanları, Roll Dergisi yazarlarından Merve Erol’un İstanbul’da Rock Mekanları: “İçerim Ben Burda Bu Akşam”, akademisyen Şehvar Beşiroğlu’nun Türkü Barlar, Nihal Bengisu Karaca’nın Muhafazakarlığın ‘Eğlenceli’ Yanı, Nuray Mert’in Beyaz Türk Dünyasında Eğlence, Haydar Ergülen’in Cihangir’de Eğlence Hayatı, akademisyen Ayça İnce’nin Bir Eğlence ve Tüketim Hattı: Asmalımescit, Tünel, Galata, akademisyen Ahmet Uhri’nin Kültürel Üretim Alanı Olarak Meyhane ve İmaj İmalatı: Asmalımescit’in “Çağrılmayan Yakup”u, Eray Aytimur’un Kentin Soluk Noktaları: Festivaller ve Derya Özkan’ın “Cool” İstanbul: Neoliberal Küresel Şehirde Boş Zaman ve Mekan Pratikleri yazıları kitabın ilgi çeken başlıkları arasında.

BİR NEVİ KÜLTÜR ENVANTERİ

Bu çalışmayı derleyenlerden Kübra Parmaksızoğlu’nun İstanbul’da Eğlencenin “Entel Hali” adlı yazısıysa, kitabın ruhunu yansıtan en iyi örnek belki de... “Çekinmeden taşralı olduğunu söyleyebilmenin ve utanmadan İbrahim Tatlıses dinlemenin mümkün olduğu” 80’lerin en gözde eğlence mekanının tavernalar olduğunu anlatıyor yazar. Ardından Stüdyo 54, Airport, Discorium ve Pasha gibi diskotekler geliyor. Eğitimli elitler ve yeni yönetici sınıfı için Etiler 29, Vaniköy 29 ve Şamdan açılıyor. Daha ‘entel’ kesim içinse Kedi Bar, Zihni, Ece Bar, Safran ve Kaktüs birer efsaneye dönüşüyor.
Kitabın doğası gereği, hemen hemen bütün yazılarda Symrna’dan Dogztar’a kadar pek çok mekana sık sık atıfta bulunuluyor. Fakat; “Bohem-Burjuva Tarzın Yeni Orta Sınıfla Kucaklaşması” başlığıyla incelenen The House Cafe’ler bir adım öne çıkıyor.
Bir de İzzet Çapa’nın mekanları var elbette. Çapa Marka’nın ‘poorism’ (sefaletçilik) temasını da, oryantalizmi de, ‘köyümüze geri dönelimcilik’i akımını da Sovyetler Birliği’nin ideolojisini de tepe tepe kullandığı söyleniyor kitapta... Haksızlar mı?

HAFTA SONU MESAİSİ

1.Gürcistan ve Kafkasların dans, müzik ve geçmişlerinin anlatıldığı Gürcü Efsanesi ‘Samaia’ yeni gösterisiyle 20 ve 21 Mayıs 21.00’de; 22 Mayıs’taysa 15.00’te Tim Maslak Show Center’da. Biletler 30, 40, 50 ve 60 lira. www.biletix.com
2. Ayvalık Belediyesi 21 ve 22 Mayıs’ta bir yemek şenliği ve yerel yemek yarışması düzenliyor. Nevin Halıcı, Aylin Öney Tan, Ayfer Yavi, Vedat Başaran, Gökçen Adar, Hasan Açanal ve Gülhan Kara gibi isimlerin katılacağı festivalde konferanslar yapılacak ve Ayvalık pazarları gezilecek.
3. Sıla ve Gece Grubu turneye çıkıyor. Bugün Bursa Suare, yarın Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, pazar günü Ankara Üniversitesi ve 8 Haziran’da da Karadeniz Ereğli Festivali’nde olacaklar. www.silagencoglu.com.tr
4. Chill-Out Festival İstanbul, Lounge FM 96.0’nın organizasyonuyla 22 Mayıs’ta Kemer Golf&Country Club’da. Açık havada, gündüz 12.00’den gece ilerleyen saatlere kadar sürecek festivale, 10 kişilik orkestrasıyla Kruder&Dorfmeister, Kraak&Smaak, Waldeck, Belleruche, The Swing Ninjas ve Ömer Faruk Tekbilek katılıyor. Biletler 75 lira. www.biletix.com
5. Güncel müziğin önemli topluluklarından The Cinematic Orchestra bugün ve yarın 23.00’te Tamirane’de. Grubun Jason Swinscoe yönetimindeki yedi kişilik orkestrasıyla vereceği konserin biletleri 45 lira. www.biletix.com

VE SAİR GÜNLER

1. Dürüm, kanat, hamburger, salata ve et çeşitleriyle tanınan Bibuçuk; şubelerine yenilerini ekliyor. Batı Ataşehir Ekspres’te hem oturmalı hem de sipariş verilebiliyor. Çatalçeşme şubesiyse Kızıltoprak’tan Küçükyalı’ya kadar paket servisi veriyor. Batı Ataşehir (216) 688 83 88, Çatalçeşme (216) 380 40 20
2. Perküsyoncu ve gezgin Ayhan Sicimoğlu 24 Mayıs 19.00’da İzmir Kordon Oteli Roof’unda Brezilya ve Rio Karnavalı’nı anlatıyor. Sicimoğlu’nun otantik ritim aletleri çalacağı ‘Art 10 Seyahat Atölyesi’nde şarap tadımı da yapılacak. (232) 421 44 40
Yazarın Tüm Yazıları