İstanbul kokuyor!

Haberin Devamı

Tarih Vakfı'nın üç ayda bir yayımladığı İstanbul Dergisi'nde bu ayın konusu: İstanbul'un kokuları, tadları.

Bu dosyada birçok yazar, İstanbul'un koku haritasını çıkarmaya çalışıyor.

Mesela Melisa Gürpınar, ‘‘İstanbul'dan bana bir sandık kokusu kaldı’’ diyor. Ve şehrin kokularını sıralıyor: Yosun, iyot, filbahri, yasemin, hanımeli, maltız, naftalin, çıroz, yüklük, sandık, balık vb.

Tabii tadlar kokulara karışıyor. Eser Tutel, hamburger yemeye alışmış olan gençlere İstanbul'un seyyar satıcılarını, Hacı Abdullah'ları, Pandelli'leri, Konyalı'ları hatırlatıyor.

Pelin Esmer de vapurların tadından ve kokusundan bahsediyor: Simit, çay, balık.

Mısır Çarşısı'ndaki baharatların kokusu da ayrı.

Ama hiç biri bu sıcak yaz günlerinde şehrin altından fışkıran korkunç kokulardan söz etmiyor!

Oysa şehrimiz buram buram lağım kokuyor. Bu koku yerdeki mazgallardan yükseliyor. Bazı yerlerde mahalleli, kullanılmış otomobil lastiklerini bu mazgalların üstüne koyarak burunlarının direklerini kurtarmaya çalışıyorlar.

Bu öyle bir koku ki, İstanbul Dergisi yazarlarının sözünü ettikleri o güzelim yemek, çiçek, balık ve baharat kokularını ezip geçiyor.

İnsan vücudu öyle bir mekanizma ki, her şeye alışıyor. Burnumuzla midemiz arasındaki ilişki bu kokular sayesinde değişti. Artık evimizin penceresini açtığımızda, otobüsten, otomobilden indiğimizde ne burnumuzu kapatıyoruz, ne de öğürüyoruz.

Kaçak inşaat haber mi?

BEN artık kuşkulanmaya başladım: İstanbul'da kaçak binalarla ilgili haber yapmak, gazeteciliğe aykırı mı?

Haberin ne olduğunu anlatan meşhur bir fıkra vardır: Köpek insanı ısırınca haber olmaz, insan köpeği ısırınca haber olur, derler. Birçok basmakalıp söz gibi, bunda da büyük bir doğruluk payı vardır.

Biz bir kaçak inşaat görünce hemen atlıyoruz. Tarihi evleri yıktı, ruhsatsız otopark yaptı... Hazine arazisinin üzerine kaçak villalar inşa etti... İçme suyu havzasında, kesin koruma alanında, yasalara aykırı şato yaptırdı... Sahil yolu kaçak lokantalarla dolu...

Allah aşkına haber mi bu? İstanbul'un yüzde 60'ı kaçak!

Bundan sonra, kaçak olmayan, izinli, normal binaların haber yapılmasını arkadaşlarıma teklif edeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları