İstanbul’da Pasifik Zirvesi

VANUATU, Kribati, Palau, Tonga, Tuvalu, Fiji, Cook Adaları, Nauru, Solomon Adaları, Niue, Marshall Adaları, Papua Yeni Gine, Samua, Micronezia ile Avustralya ve Yeni Zelanda.

Bu ülkeler yarından itibaren üç gün bizim konuğumuz. Bizim canımız, ciğerimiz. Üç gün boyunca, onları İstanbul’da ağırlıyoruz. Dil, tarih, coğrafya, diplomasi, dış politika, eğlence, gezi her şey bu konuklarımız için.

Konuklarımız Pasifik Adalarından geliyor. Türkiye İstanbul’da Pasifik Ülkeleri Zirvesi düzenliyor. Haritaya bakmaya gerek yok. Türkiye neresi, Pasifik Adaları için İstanbul’da zirve neresi?

ON MİLYON DOLAR

İstanbul’a gelmeden önce, onları armağanlara boğuyoruz.

O kadar ki, bir ülkenin jeneratör ihtiyacı mı var, o da mı mesele, jeneratör bizden.

Bir diğerinin binasını onarmak, ötekinin pasaportlarını bastırmak, bir başkasının yurt dışı masraflarını karşılamak hep bizden.

Avustralya ve Yeni Zelanda hariç, ondört ülke için bugüne kadar on milyon dolar harcıyoruz. Helal olsun, madem ki, Pasifik’teki dostlarımızın ihtiyacı var, mesele yok. Ama, neden?

OY VE OY VE OY

İstanbul’daki Pasifik Zirvesi’nin nedeni, BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik adaylığı.

İstanbul’da onlara kulis atacağız. Eylüldeki seçimde bize oy vermeleri için.

Expo 2015 uçup gittikten sonra, dış politika şimdi bu adaylığa asılıyor. Geçenlerde Karayipler’de kenarda kalmış bir ülkeden gelen Başbakanı ağırlamak ne ise, onaltı Pasifik ülkesini İstanbul’da ağırlamak aynı şey.

Adı geçen ülkeler İstanbul zirvesine dışişleri bakanı ya da farklı düzeylerde katılıyor. Davet edilenler arasında, o ülkelerin BM delegeleri de yer alıyor.

Üç günlük ziyaret sırasında onlara dış politika brifingi sunuluyor, ekonomik işbirliği kapıları açılıyor. Ayrıca çevre, global ısınma ve ortak sorunlar.

Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği (iki yıl sürüyor), aslında iyi bir hedef. Hepimizin desteklemesi gereken bir girişim. Yanlış olan, pratik. Yöntem ve üslup. Halkla ilişkiler. EXPO’da ortaya çıkan yanlışlık burada.

Yarın başlayacak zirvede Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın davet edilen ülkelerin temsilcisiyle tek tek görüşmesi öngörülüyor. Ondan ötesi, vur patlasın, çal oynasın.

Demirel’in onlardan birine ziyareti

İLHAN Selçuk on günü aşkın süredir hastanede tedavi görüyor.

Hastane ziyaretçilerle dolup taşıyor. Geçen gün İlhan Selçuk’a geçmiş olsun ziyaretinde bulunanlardan biri de, 9. Cumhurbaşkanı, uzun süre Başbakanlık koltuğunda oturanlardan Süleyman Demirel.

Demirel
’in İlhan Selçuk’a ziyaretini öğrenince, 60’lı, 70’li yıllara gidiyorum. Demirel’in tek başına ya da koalisyonlarla iktidarda olduğu yıllara. Yirmi yıl boyunca, İlhan Selçuk yazılarında Demirel’i yerden yere vuruyor. Ona yapmadığı eleştiriyi bırakmıyor. Kişisel ve ideolojik. 12 Eylül’den sonra, dozu azalsa da, İlhan Selçuk, Demirel’i eleştirmekten yine geri kalmıyor.

İki gün önce Demirel o İlhan Selçuk’u ziyaret ediyor. CNN Türk’ün ilginç haberlerdeki anonsu gibi, bu haber söze gerek bırakmıyor.

Hayır, AKP iktidarına bir ders bırakıyor. Medyayı, iş dünyasını, sanatçıları, bilim adamlarını ve daha kimleri "biz ve onlar" diye ikiye ayıran AKP’ye bir ders. AKP diliyle, Demirel onlardan birini ziyaret ediyor.

Kendini aşmanın ve hoşgörünün simgesi.
Yazarın Tüm Yazıları