IRA ve ETA örneğini doğru anlamak

PKK ve çevresindekiler, ellerindeki silahları kapının girişinde bırakıp Kürt meselesinin çözümü için içeride görüşme masasına oturabileceklerini düşünüyorlar.

İlk ateşkesten bu yana PKK’nın legal ve illegal örgütleri, yönetim kadrolarının Türkiye’ye dönmelerini sağlayacak koşulların yerine gelmesi için uğraşıyorlar. Ve ne yazık ki, bunun dışında başka hiç bir şey istemiyorlar.

Ne Kopenhag kriterleri çerçevesinde yapılan reformlara sahip çıktılar, ne de gelişmenin önündeki en büyük engel olan feodal ilişkilerin tasfiyesi için kıllarını kıpırdattılar.

DEHAP da, aynı kendisinden önceki oluşumlar gibi faaliyetinin esasını hep aynı noktaya, genel af adı altında PKK kadrolarının geri dönüşüne yoğunlaştırdı.

Belki arkadaşlara bir vicdan borcu. Onlar dağda bayırda yaşarken, rahat ortamlarda, sıcak evlerde oturup siyaset yapmanın hesabı soruluyordu belki.

DEHAP’ın kapatılıp, Demokratik Toplum Hareketi’ne katılması umarım yeni bir fırsat kapısını aralar.

PKK’ya aidiyetlerini korumak isteyenler, artık halkın talepleri ile kendi talepleri arasında uçurumlar açıldığını görmeliler.

Dün, Diyarbakırlı işadamlarının PKK’nın şartlı ateşkes girişimine karşı yükselttiği ses önemsenmeli.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, telaffuzuyla bile gürültü kopartan Kürt meselesinin çözümü, silahların gölgesinde mümkün değil. Hele bir elinde terör şantajı öbüründe zeytin dalı, olacak şey değil.

* * *

DEMOKRATİK Toplum Hareketi liderleri, IRA ve ETA örneğini vererek PKK’nın hükümetin karşısına muhatap olarak oturabileceğini savunuyorlar.

Her şeyden önce her ikisi de hem birbirinden hem de Kürt meselesinden farklı durumlar.

Ama, IRA ve ETA’nın barış sürecinin muhatabı olmadıklarını bilmekte yarar varar.

Kuzey İrlanda barış görüşmelerinde Katolikleri IRA temsil etmedi. Muhatap Sinn Fein idi.

Sinn Fein, IRA ile arasına mesafe koymaya karar vermemiş olsaydı bu da mümkün değildi.

Mo Mowlam, kanserle savaştığı günlerde, saçsız başını örten peruğunu çıkartıp masaya vurmak da dahil, tarafları ikna için elinden gelen her şeyi ancak o koşulda yapabildi.

IRA silahı kesin olarak bırakma kararını yeni aldı. Ama İngiltere ve Kuzey İrlanda’da Protestanlar bu karardan bile tam olarak memnun değil. IRA’dan kendisini tamamen feshetmesi isteniyor.

İspanya’da, ETA’nın legal siyasi örgütü Batasuna, ETA ile ilişkisini kesmediği için kapatıldı. Ve bu karar değişmedi. Partinin geçen hafta yaptığı izinsiz yürüyüşe polis müdahale etti.

Evet, İspanyol Hükümeti’nin ETA ile konuşma önerisi Parlametoda kabul gördü ama hangi koşulla? ETA’nın silahı bırakması koşuluyla. Dikkat edin ateşkes demiyorum. Silahtan, terörden vazgeçmesi ve vazgeçtiğine ikna etmesi koşuluyla diyalog kararını aldı İspanya Parlamentosu.

* * *

AYRICA
Türkiye’nin sorunları ne İngiltere ne de İspanya’ya tıpatıp benziyor. Kürt sorununa kendi çözümümüzü birlikte üreteceğiz.

Bu hepimizin sorumluluğu.

Ama önce yapılması gereken, çözüm süreci üzerindeki tüm ipotekleri kaldırıp, özgür tartışma ortamının sağlanması. Terör örgütü baskısı olmadan, Kürt ya da Türk etnik milliyetçilerin tepkilerinden korkmadan, konuşup, birbirini dinleme zamanı şimdi. Bunun için masalar kurulmasına da gerek yok. Sivil toplumun güç birliği ve hükümetin çözüm kararlılığıyla, tesellisi olmayan kayıplarımızı değil tabii, ama kaybedilen zamanı telafi edebiliriz.
Yazarın Tüm Yazıları