İlkyardım eğitiminiz yoksa dokunmayın

Her yerde trafik kazalarıyla karşılaşma ihtimaliniz var. Unutmayın ki doğru ve bilinçli ilkyardımla hayat kurtarabilirsiniz.

Haberin Devamı

Trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yüzde 80’i bilinçsizce araçtan çıkartılma ve karga- tulumba taşınarak hastaneye götürülme nedeniyle yaşamını kaybediyor. Dolayısıyla ilk kural eğer ilkyardımı bilmiyorsanız, müdahale etmeyin lütfen! Bu durumda yapabileceğiniz en büyük iyilik derhal telefonla 112’ye haber vermek ve ambulans çağırmak.
Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Direktör Dr. Barış Mutluer, ilkyardımın amacının kazanın olduğu yerde, kazazedelere yardım ederek durumlarının kötüye gitmesini engellemek ve hayatlarını kurtarmaya çalışmak olduğunu söylüyor. “Ancak önemli olan ilkyardımın bilinçli bir şekilde yapılması” diyor.
Dr. Mutluer ilkyardım yaparken şunları hatırlatıyor:
* Önce kendi güvenliğinizi sağlayın. Başka kazalara yol açmayın. Ya da kendiniz bir kazaya kurban gitmeyin. Flaşörleri koyun. Eğer yanınızda biri daha varsa bu konuda yardımcı olabilir.
* İlkyardım eğitimi almadıysanız kazazedeye kesinlikle dokunmayın. Kazazedeyseniz ve bilinciniz açıksa sağlık görevlileri gelene kadar kendinize dokundurtmayın.
Paniklemeyin, hızlı düşünün ve seri davranın. Sıkışmalı bir kazaysa ambulans için ararken mutlaka bildirin. Aracın alev alma riski varsa kazazedeyi güvenli bir yere taşıyın. Boynunu ve belini olabildiğince oynatmayın. Alev alma riski yoksa kazazedeyi sıkıştığı yerden kesinlikle çıkarmaya çalışmayın. Bel ve boyunda kırıkları varsa ölümüne veya ömür boyu felç kalmasına yol açabilirsiniz.
* Eğer hastanın damarı kanıyorsa (fışkırmalı kanamayla belli eder) üzerine temiz bir bezle bastırın. Bu arada tüm bu müdahalelerden önce eldiven takın, kan yoluyla bulaşabilecek enfeksiyonlara karşı kendinizi koruma altına alın.
* Bu gibi durumlarda ilk yapılacak şey yaralının solunum ve kan dolaşımının kesintiye uğramasını engellemek. Hastanın nefesini dinleyerek hissetmeye çalışın. Solunum yollarını açık tutmak için ağız ve burunda yabancı bir cismin olup olmadığını kontrol edin. Eğer tıkayan bir nesne görürseniz çıkartın.
* Kopan uzuv varsa, kopan parçayı bulun. Kazazedenin en fazla dört-altı saat içinde bu parçayla birlikte bir hastaneye ulaştırılması gerekiyor. Kopan uzvu, serum fizyolojikle yıkadıktan sonra steril bir torbaya koyun. Bu torbayı içi buz dolu ikinci bir torbanın içine yerleştirin.

Haberin Devamı

İlkyardım çantanız hâlâ yok mu?

Haberin Devamı

Muhtemel bir trafik kazasında yaralılara önlem almak, ilkyardım yapabilmek için araçlarda ilkyardım çantası bulundurulmalı. İlkyardım çantasında gerekli olan malzemelerin miktarını etkileyen faktör, taşınan yolcu sayısı. Çanta araçta kolay erişilebilir ve görünür bir yerde olmalı.

Kazazede motorcuysa

Bedenin ‘kaporta’ olduğu motorlarda kuşkusuz kasklar hayat kurtarıcı. Ancak kazazede motorcunun başındaki kaskı siz çıkarmaya kalkışmayın. Yanlış çıkarma, hastaneye sağ ulaştırılan motorcuların hayati sinirlerinin kesilmesi ve ölümüne yol açabiliyor. Hastanelerde de gelişigüzel, çekiştirerek değil kuralına göre çıkarılmalı. Maalesef az bilinen bir kuralı Dr. Mutluer hatırlatıyor: Kaskı çıkarmayı herkes bilmez. Biri hastanın boynunu sabit tutmalı, biri kaskı gevşetmeli biri de döndürerek yavaşça çıkarmalı.

Haberin Devamı

Amazon yerlileri Hasankeyf için geliyor

18 Mayıs’ta İstanbul Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek olan Dünya Nehirler Konferansı, Dicle Nehri ile Amazon Nehri’ni bir araya getirecek. Konferans, dünyadaki yaşamın temelini oluşturan suyun doğal döngüsü için son derece önemli olan nehirler ve onları tehdit eden dev baraj projelerinin doğa, kültürel miras ile yerel halklara olan etkilerine dikkat çekmeyi amaçlıyor. Doğa Derneği ve uluslararası DAMOCRACY hareketinin işbirliğiyle düzenlenen konferansa Brezilya ve Türkiye’nin yanı sıra Irak, Kenya, Arjantin, ABD ve AB’de barajlara karşı doğal yaşamı ve kültürlerini korumaya çalışan yerli halklar ve uluslararası sivil toplum örgütleri katılacak. Brezilya’nın Amazon bölgesindeki baraj karşıtı mücadeleleri ile dünya çapında tanınan Kayapo yerlileri de konferans kapsamında Türkiye’ye gelecekler. Kayapo yerlilerinin şefi Megaron Txucarramae ve kızı Mayalu Kokometi Waura Txucaramae konferansta birer konuşma yapacak, 20 Mayıs Pazartesi günü Diyarbakır’ı, 21 Mayıs Salı günü ise Hasankeyf’i ziyaret edecekler.

Haberin Devamı

Aras Nehri Kuş Cenneti’nin yeni türü

Türkiye kuşlarının yarısından fazlası ve binlerce canlıyı barındıran Aras Nehri Kuş Cenneti’nde kuş listesine bir tür daha eklendi. Boz Çıvgın, Aras Nehri Kuş Cenneti’nin 241. türü olarak kaydedildi. Ülkemizde Orta, Doğu Akdeniz, Kuzey Batı Marmara ve Trakya bölgelerinde üreyen Boz Çıvgın Orta ve Batı Anadolu’da ise geçit kuşu olarak görülüyor. Boz Çıvgın, Iğdır’ın Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı Köyü yanında yer alan Aras Kuş Halkalama ve Eğitim Merkezi’nde çalışmalarına devam eden Kuzey Doğa Derneği uzman ve gönüllülerinden oluşan ekip tarafından halkalandı.

Şehirdekiler İçin sürdürülebilir yaşam rehberi

Sinek Sekiz Yayınevi’nden çıkan Şehirdekiler İçin Sürdürülebilir Yaşam Rehberi, şehirlerde yaşayan ama bir yandan da çevreyle ilgili konulara kafa yoranlara hitap ediyor. Kitap, Gıda, Su, Enerji, Atık Yönetimi, Toprağın İyileştirilmesi başlıkları altında herkesin uygulayıp, hayatına dahil edebileceği pratik tarifler veriyor. Her satırında yaşadığımız yere sahip çıkmaya, dönüştürme gücümüze vurgu yapıyor.

Yazarın Tüm Yazıları