İlk işini Cebelitarık’ta aldı, 43 ülkedeki otel danışmanlığı North Dakota’ya kadar uzandı

ŞİRKETİNİN temellerini Londra’da atan, 14 yıl önce Türkiye’yi kendine ana üs seçen Servotel Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Ömer İsvan, ABD’den önlerine gelen bir projeyi alırken düşündü:

Haberin Devamı

- North Dakota’yı en son sanırım Red Kit kitaplarından anımsıyordum. Şimdi ABD’nin Kanada sınırına yakın bölgesindeki North Dakota eyaletinde hizmete girecek iki otel için danışmanlık yapacağız.

Ömer İsvan, Servotel Corporation Başkan Yardımcısı Ayla Heyfegil ve Satış-Pazarlama Direktörü Melda Bayraktaroğlu’nun da katıldığı sohbetimizde önemli bir bölümü çölden oluşan North Dakota’nın neden otel projeleriyle de gündeme geldiğinin altını çizdi:

- ABD’nin ve dünyanın yeni umudu olan shale gas (kaya gazı) konusunda North Dakota’da önemli rezerv var. Burası ABD’nin yeni petrol ve gaz merkezlerinden biri olacak. O nedenle hızla bölgede otel projeleri başladı.

- Dünyanın değişik noktalarındaki projelere uzanmak nasıl mümkün oldu?

- Ben şirketi Londra’da kurmuştum. İlk işimizi de Cebelitarık’ta almıştık. Türkiye, bizim 31’inci ülkemizdi. Yani daha önce 30 ülkede iş yapmanın deneyimi ile 31’inci adımı kendi ülkeme, Türkiye’ye atmış oldum.

- Şu ana kadar kaç ülkede projelerin içinde oldunuz ve bulunuyorsunuz?

- Halen devam edenler dahil şu ana kadar 43 ülkede 500 dolayında projenin içinde olduk. Bunlar arasında Bosna da var, Burma da, Türkiye de var, Yunanistan da.

Buluştuğumuz gün akşam gideceği Azerbaycan’dan örnek verdi:

- Bakü’deki Four Seasons Otel’de, Fairmont Otel’de ve yapımı süren Trump Tower’da bizim rolümüz var.

- Sizin işleviniz nedir? Yatırımcılara otel markası mı buluyorsunuz?

- Biz otel ve rezidans projelerinde yatırımcı adına marka seçimi yaparız. “Marka bulmak” deyimi bize uymaz. Biz projelere doğru markaların seçimini sağlarız. Bu iş için en ideali yatırımcının arsasını seçme aşamasından itibaren bizimle birlikte olması. O zaman birlikte en doğru adımları atabiliriz.

- Binanın nasıl yapılacağına da mı karışırsınız?

- Mimarın seçiminden iç tasarıma, kullanılacak malzemeye kadar işin içinde oluduğumuz projeler var. Biz, “Ben 10 markayla görüştüm, hadi onlardan birine birlikte karar verelim” diye gelen yatırımcılarla pek iş yapmak istemeyiz. Örneğin Bomonti’de Ibrahim Çeçen Holding’in projesinin içinde ihaleden hemen sonra devreye girdik. Türkiye’nin en büyük otelinin Hilton’la anlaşmasında biz rol oynadık.

Astaş Holding’in Bodrum Cennet Koyu’ndaki prjesini anımsattı:

- Mandarin, ilk kez o projeye gelerek Akdeniz’e doğru resort işine girmiş oldu. Şimdi Four Seasons’ı Çeşme’ye yönlendirdiğimiz bir başka projede görev yapıyoruz.

- Dilek Sabancı-Sevil Sabancı ortaklığındaki proje değil mi?

- Evet. Orası aynı zamanda bir termal oteli olacak, spa’sıyla da öne çıkacak. 12 ay hizmete açık olacak bir tesis gerçekleşiyor.

Ayla Helfegil araya girdi:

- Bodrum’da iki farklı noktada SwissOtel açılışı için hazırlıklarımız var.

- 43 ülkede otel-residans danışmanlığı hizmeti verebilen noktaya gelmeniz Türk mimarları, tasarımcıları, bu projelerde kullanılabilecek Türk ürünleri için bir avantaja dönüşebildi mi?

- Projelerde mimar seçiminde kısa listeye Tabanlıoğlu, Emre Arolat, Gökhan Avcıoğlu gibi önde gelen isimleri mutlaka koyuyoruz.

Ömer İsvan ve Ayla Heyfegil, sohbet sırasında söz etmeseler de Merve Erdil’in bir haberinden Adalı Holding’in North Dakota’da (Kuzey Dakota) oteller yapacağını gördüm. Bunun üzerine Servotel’e sordum, yanıtı aldım:

- North Dakota’da Abalı Holding’e danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlerinin dünyada ikinci sıraya oturması başarısını anlatırken yeni hedefi sıklıkla yineler:

- Şimdi artık müşavirlikte de öne çıkmanın zamanı. Yurtdışındaki büyük projelerde Türk müşavirlik şirketleri devreye girerse, o zaman malzeme seçiminde de ülkemizin kaynaklarının önü açılır.

Ömer İsvan ve Ayla Heyfegil’in Servotel’i, özellikle otel yatırımlarındaki danışmanlıkla Çağlayan’ın gösterdiği hedefi çoktan yakalamış görünüyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb2ae1f018fbb8f8afb0f7

Haberin Devamı

Bakır ana kabloyu sorguladı 4.2 milyon Euro’yu kurtardı

BAŞTA Ömer İsvan olmak üzere Servotel ekibi, bir yatırımcı adına ünlü otel markalarından biriyle projede kullanılacak malzemelerin ayrıntılarını konuşuyordu. Otel markasının temsilcisi elindeki kitapçıktan bir ayrıntı okudu:

- Ana kablolar bakır olacak.

Servotel ekibinden biri sordu:

- Neden bakır konusunda ısrar ediyorsunuz? Alüminyuma dayalı teknolojiler de çok gelişti.

Ömer İsvan da devreye girdi:

- Arkadaşım haklı. Bize bilimsel bir açıklamanız var mı?

Otel markasının temsilcisi elindeki kitabı gösterdi:

- Kitapta öyle yazıyor. Kitapta ne isteniyorsa o uygulanacak.

Ömer İsvan itiraz etti:

- Lütfen kitaba o maddeyi yazanı bulun, telekonferansla konuşalım.

Söz konusu sorumlu arandı, Servotel’e kapı açıldı:

- Biz daha önceki teknoljiyi dikkate alarak bakır kabloyu kitaba koyduk. Şimdi başka yöntemler de olabilir.

İsvan, bu diyalogu aktardıktan sonra örnek verdi:

- O yatırımda kablo parasından 340 bin Euro tasarruf sağladık. Buna benzer müdahalelerle yatırımcının cebinden 4.2 milyon Euro daha fazla para çıkmasını önlemiş olduk.

Ardından ekledi:

- Kimi zaman otel markaları da bize danışır ama biz temelde yatırımcı adına hareket ederiz.

Haberin Devamı

Nurol, Hürriyet’in yerini aldı, ‘Çocuğunuz oldu’ dedi

SERVOTEL Corporation Başkanı Ömer İsvan, benim de 20 yılımın geçtiği Güneşli’deki Hürriyet Medya Towers’ı anımsattı:

- Nurol, Hürriyet’in yerini aldıktan sonra şirketin patronlarından Oğuz Çarmıklı bize geldi, “Yeni bir çocuğunuz oldu” dedi.

- Orada yıkım sürüyor. Nasıl bir proje yükselecek?

- Hâlâ çalışmalarımız netleşmiş değil ama karma bir proje olacak.

Yazarın Tüm Yazıları