Hukuğunu sevsinler

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Lafla peynir gemisi yürüseydi, bizim politikacılar kaptan-ı derya olurdu. Her sabah gazete manşetlerine göre politika üretip akşamları TV ekranında boy göstermekten başka işe yaramayan politikacıların bir vaadi daha fos çıktı, üç lise öğrencisinin hayatı karardı.

Anımsarsanız, Gaziantep'te baklavacı soyan gençlere yağan ağır ceza kamuoyunda haklı hassasiyete neden oldu. Gazete manşetleri, TV haberleri derken bir de çocukları sorgulayan polisler hakkında otomobil hırsızlığı çetesi iddiasıyla dava açılmasın mı...

Başta dönemin Adalet Bakanı, politik tefekkür kadrosu göreve koştu. Hemen Ceza Yasası değişecekti, çocuk suçlarıyla ilgili reform yoldaydı, adalet duygusunun zedelenmesine izin verilmeyecekti...

Laf, laf, laf...

Bildigim kadarıyla meşhur ‘‘Baklava Çetesi’’ bu kirli toplumun günah keçisi gibi 6 yıl 7'şer aylık cezasını çekmeye devam ediyor.

* * *

İzmir Çocuk Mahkemesi'nde yaşları küçük olduğu için tutuksuz yargılanan üç lise öğrencisi bakkaldan sigara, gofret ve para gasp ettikleri için 4'er yıl 10'ar ay 10'ar gün ceza yedi, Buca Çocuk Islahevi'ne girdi.

Millete, memlekete hayırlı olsun...

Dava dosyasına göre, üç genç, yakınlarındaki bakkalın yaşıtları olan oğlunun yalnız kalmasını fırsat bilerek bıçak tehditiyle büyük soygunu (!) gerçekleştirdi. Ganimetleri, sigara, bisküvi, gofret, az miktarda paraydı.

Bakkalın oğlu şikâyette bulunup ‘‘gofret çetesi’’ yakalandığında aile devreye girdi, bakkalı 30 milyon lira tazminat ödeyerek şikayetten vazgeçirdi. Demek ki büyük gaspın mali boyutu en fazla 30 milyon liraydı.

Ama trilyonluk gasplara göz yuman devletimiz, bakkal gibi büyüklük gösterip gofret çetesini affetmedi, aksine dava açtı.

Kamu davasında çocukların cezası muhtemelen, ‘‘çete kurmak’’, ‘‘fahiş rakamda hırsızlıktan’’ dolayı daha da arttı. Böylece alaturka adalet tecelli etmiş sayıldı. Şimdi sırada timsahın gözyaşları var.

* * *

Gözünüz aydın, ‘‘Baklava Çetesi’’, ‘‘Gofret Çetesi’’ içeride, herhalde ‘‘Misket Çetesi’’nin de günleri sayılı...Ama Susurluk Çetesi üstünüze afiyet hala serbest geziyor...

Çete ayrımı gözeten hukuktan adalet beklenir mi?



Yazarın Tüm Yazıları