Herkes davetli

Geçtiğimiz günlerde memleketim Kelkit’te, keyveni kadınların düğün hazırlıklarına değinmiş, bir mahallede düğün varsa mahallenin bütün becerikli kadınlarının seferber olduğunu anlatmıştım.

Haberin Devamı

Aslında Anadolu’nun pek çok yöresinde durum Kelkit’ten farklı değildir. Düğünlerde, nişanlarda ve cenazelerde mahalle, hısım akraba bir araya gelir ve işleri paylaşır.
Anadolu’da düğünler çoğunlukla davetiyesiz gerçekleşir. Yani bir köyde düğün varsa bu haftalar önceden bilinir ve bütün köy düğüne davetlidir.
Her bölgenin kendine has düğün yemekleri vardır ve kadınlar bu yöresel yemekleri yapmak için gecelerini gündüzlerine katarlar. Düğün günü geldiğinde düğün evi ve sofrası herkese açıktır. Yoldan geçenler bile düğün yemeğinden yiyebilir.
Hatta maddi durumu iyi olmayanlar gün içinde birden fazla düğünü ziyaret ederek öğünlerini yemiÅŸ olurlar. Ãœstelik düğün yemeklerinden kalanlar da ziyan edilmez ve hayır kurumlarına ve fakir fukaraya dağıtılır.Â

Haberin Devamı

Portakallı baklava

Su ve toz şekeri bir tencereye koyup yüksek ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şurubun koyulaşması için kısık ateşte 10 dakika kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. 3 su bardağı su ve portakal kabuklarını başka bir tencereye aktarıp 30 dakika kadar pişirin ve süzün.
Küp küp doğradığınız 2 adet portakalı, haşlanmış portakal kabuklarını ve tozşekeri bir tencerede karıştırıp kısık ateşte 20 dakika pişirin. Buğday nişastası ve cevizi ekleyip hızla karıştırın ve ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Hamuru hazırlamak için yumurta, yoğurt, sıvıyağ, süt, sirke ve tuzu karıştırın. Unu ekleyip yoğurarak kulak memesi kıvamında pütürsüz bir hamur hazırlayın. Üzerini örtüp 20 dakika kadar bekletin. Hamuru eşit büyüklükte 30 adet bezeye ayırın. Bezelerden 15 tanesini üzerlerine nişasta serperek oklava yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde tek tek açın.
Açtığınız pasta tabağı büyüklüğündeki hamurların aralarına nişasta serperek üst üste yerleştirin. Hepsini birden oklava yardımıyla açıp buruşturarak 40 santim çapındaki yağlanmış tepsiye yayın. Üzerine portakallı harcı yayın. Kalan 15 bezeye de aynı işlemleri uygulayıp tepsiye buruşturarak yayın.
Tereyağını tavada kızdırıp hamurun üzerine gezdirin. 10 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırının alt rafında 40 dakika kadar pişirin. Soğuk haldeki şurubun yarısını sıcak baklavanın üzerine gezdirip 20 dakika kadar bekletin.
Kalan ÅŸurubu da gezdirdikten sonra servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı sirke
- 5,5 su bardağı un
- 1 çay kaşığı ucuyla tuz
 İç harcı için;
- 4 adet portakal
(Kabukları incecik kibrit
çöpü formunda
doÄŸranacak)
- 3 su bardağı su
- 2 adet orta boy portakal
(Soyulup tavla zarı formun-
da küp küp doğranacak)
- 2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 2 su bardağı tozşeker
- 1 yemek kaşığı  buğday nişastası
 Üzeri için;
- 250 gr tereyağı
 Hamuru açmak için;
- 1 su bardağı buğday nişastası
Şurup için;
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su

Yazarın Tüm Yazıları