Her eczane bir sağlık danışma noktasıdır

Eczacılarımızın bilgi ve tecrübelerinden yeteri kadar yararlanmadığımızın farkında mısınız?

Bu durumun ilk nedeni “eczacılık bilimi” ve eczacıların aldığı eğitim konusunda yeteri kadar bilgili olmamamızdır. Çoğumuz eczacıların işinin yalnızca ilaçları raftan indirip vermekten ibaret olduğunu zannediyoruz. Oysa bu diplomayı hak etmek için aldıkları eğitim neredeyse tıp eğitimi kadar ağırdır.
Eczacılar ilaçların yan etkileri, kullanım şekilleri, günlük dozları, birbirleriyle etkileşimleri konusunda zaten derinlemesine bilgi sahibidirler ama basit sağlık sorunlarınızın çözümünde de size zannettiğinizden daha fazla yardımcı olabilirler. Bana göre her eczane bir “sağlık danışma noktası” gibidir.

Her eczacı mahallenin “sağlıkçı ablası, abisi”dir. Tansiyonunuzu takip ettirmek, ufak tefek sağlık sorunlarınızın ciddiyeti hakkında bilgilenmek hatta bu sağlık sorunlarınızın çözümünde size yardımcı olabilecek tıbbi branşların hangileri, uzman doktorların kimler, en iyi hastanelerin nerede olduğunu öğrenebilmek için de eczacınızdan faydalanabilirsiniz. Eczacınız sizi doktorunuzun verdiği tedavi planları konusunda da aydınlatır.

NE YAPMALI?

İşte bu nedenle mahallenizdeki, semtinizdeki, sokağınızdaki, caddenizdeki size en yakın eczanede görevli eczacınızı bir ziyaret edin. Onlarla tanışın. Bir çayını, kahvesini için. Eczanenin telefon numarasını öğrenin (ve bir probleminiz olduğunda istifade edin). Mümkünse aynı eczaneden alışveriş yapmaya özen gösterin. Bu durum özellikle ilaç kullanım hatalarını, ilaç zehirlenmeleri ve benzeri sorunlarla karşılaşmanızı önleyecektir. İlaçlarınızı nasıl kullanacağınız, aç karınla mı, tok karınla mı kullanacağınız, hangi belirtiler ortaya çıktığında doktorunuza başvuracağınız konusunda da eczacınız sizi bilgilendirecektir. Eczacılar sağlık takımının en etkili oyuncularıdır, aklınızdan hiç çıkarmayın.

Lazer epilasyon yazın yapılabilir mi

Lazer epilasyon son yıllarda yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Lazer epilasyon sonuçları kullanılan lazerin cinsine, yapılan bölgeye, ten rengine, tüylerin kalınlığına ve lazer dozlarına göre değişebilmektedir. Vücuttaki tüylerin kalıcı olarak azaltılması için en az 6 seans gerekmektedir.
Genel olarak vücut bölgesinde 2-3 ay aralıklarla, yüz bölgesinde 1-2 ay aralıklarla uygulama yapılmaktadır. Uygulama yapıldıktan sonra tüyler dökülür ve diğer seansa kadar tüyler çıkmaz.
Eğer güneşlenilmediyse lazer epilasyon yazın yapılabilir. Lazer epilasyon yapıldıktan 2 hafta sonra güneşe çıkılabilir. Normal şehir ve çalışma hayatına devam edenler güneşten koruyucu kullanarak ve dikkat ederek işlemlerine devam edebilirler.
Yüz ve kol bölgesi gibi sürekli güneşe maruz kalanlarda dikkatli olunmalıdır.

Kan basıncınızı doğru ölçmek istiyorsanız

Doğru bir kan basıncı ölçümünü bazen doktor ofislerinde, hastanelerde bile yaptıramayabilirsiniz. Çünkü güvenilir değerler elde edebilmek için uyulması gereken kurallara çoğu zaman uyulmuyor. Doğru bir ölçüm için beş dakika sessizce oturmanız gerekiyor. Kolluğun şişirilen parçasını çok sıkı veya gevşek yerleştirmemek de şart. Kolluk giysi üstüne değil, çıplak tene yerleştirilmiş olmalı.
Otururken yapılan ölçümler daha güvenli. Siz bir sandalyede otururken ve kan basıncı ölçümü yapılan kolunuzun dirseği aşağı yukarı kalp hizasındayken ölmeniz daha doğru sonuç veriyor. Ölçüm sırasında konuşmamanız da şart. Uzmanlar çok soğuk ve sıcak ortamlarda yapılan ölçümlerin de güvenli olmayabileceğini söylüyor. Ölçümden önceki yarım saat içinde sigara ve kafeinli bir içecek içmemiş olmak ölçümün güvenilirliğini artırıyor. En uygun ölçüm zamanına gelince... Sabah yapılan ölçümler muhtemelen daha güvenli oluyor ama stresli olduğunuz dönemlerde yapacağınız ölçümler de değerlendirme açısında dikkate alınıyor.

Armut mu, elma mıyım

Elma şeklinde kilo alanlar, yani göbek ve karın bölgesinden şişmanlayanlar armut biçiminde yağlananlardan, yani kalça ve bacak bölümlerinde yağ toplayanlardan daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıyadır. Elma mı armut mu olduğunuzu anlamanın yolu şu: Aynanın karşısına geçin, ayakta rahat bir şekilde durun, mezura ile bel çevrenizi en ince noktadan ölçün (Dikkat edin refleks olarak karnınızı içeri çekmeyin!).

Daha sonra kalça çevrenizi yandan en yüksek noktadan ölçün, bel çevrenizi kalça çevrenize bölün. Bulduğunuz değer 1,0 ve üzerinde ise elma olduğunuzu düşünebilirsiniz. 1,0’ın altında ise siz bir armutsunuz. Armutsanız ağırlığınızdaki artış eklemlerinizi zorlayacak, pişiklere yol açacak, sizi yoracak, tık nefes yapacak, belki safra kesesi taşı oluşturacak, ayaklarınızı şişirecek ama elmalardaki gibi kalp hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı gibi risklerle pek fazla karşı karşıya bırakmayacaktır.
Uzmanlar sağlıklı bir vücut ağırlığı için bu oranın kadınlarda 0,80, erkeklerde ise 0,95’in altında olmasını tavsiye ediyor.
Yazarın Tüm Yazıları