HD DVD ve BluRay’in geliyorum diyen pazarı

KEYFİNE bir türlü varamadığım Andrew Lloyd Webber'in ünlü Broadway müzikali Phantom of the Opera'yı, High Definition kalitesinde izlemek ve Dolby’nin ses kaybını önleyen, tam çözünürlüklü yeni teknolojisi Dolby TrueHD 5.1 çıkışıyla dinlemek için artık HD DVD oynatıcılarının Türkiye’ye ithalatının başlamasını beklememe gerek kalmadı. Bunda da İnternet yine imdadıma yetişti.

HDMI özelliği olan DVD oynatıcımın HD DVD formatındaki filmleri oynatma özelliğine sahip olmadığını, amazon.com’dan sipariş ettiğim film sayesinde keşfetmem üzerine bu kez de İnternet’te HD DVD oynatıcı avına çıktım.

HANGİ TEKNOLOJİ

Ancak kendimi bir anda, Sony’nin öncülük ettiği Blu-Ray disk oynatıcıları ile Toshiba’nın başı çektiği HD DVD oynatıcıları arasında yaşanan kıyasıya rekabetin içinde buldum.

Şansımı her zaman olduğu gibi ilk önce, dünyanın en büyük sanal alışveriş sitelerinden biri olan amazon.com’da denedim. Geçtiğimiz nisan ayından itibaren satışa sunulan dünyanın ilk HD DVD oynatıcısı Toshiba HD A1 HD DVD, amazon.com’da 399 dolar fiyat etiketiyle satılıyor. RCA’nın HDV 5000 HD DVD oynatıcısı da aynı fiyatla alıcı buluyor. Ayrıca Pioneer'in Elite BDP-HD1 modelini de Amerika’da 1500 dolar karşılığında bulmak mümkün oluyor.

GÖNDERMİYOR

Sony’nin HD DVD’ye rakip olan teknolojisi Blu-Ray Disk oynatıcılarının fiyatı ise 600 dolardan başlıyor. Samsung’un Blu-Ray disk oynatıcısının 600 dolardan satıldığı sitede, Sony ve Philips’in Blu-Ray cihazlarının fiyatı da 1000 dolara ulaşıyor. Amazon.com, gerek HD DVD olsun, gerekse Blu Ray cihazlar için Türkiye’den sipariş kabul etmiyor.

Amazon’un İngiltere ve Almanya’daki sitelerinde ise bu cihazların fiyatları oldukça yüksek. Toshiba’nın HD DVD oynatıcısının fiyatı, Almanya’da 599 Euro’dan başlıyor. Sitede, Loewe’nin satışa yeni sunacağı HD DVD oynatıcısının da tanıtımı yapılıyor.

XBOX, 300 PAUND

Amazon’un İngiltere sitesinde ise Xbox’ın HD DVD oynatıcı özelliği de bulunan yeni oyun konsolu Xbox 360 tanıtılıyor. Bu ürünün 300 Paund’dan başlayan fiyatlarla satışa sunulacağının duyurusu yapılıyor. Sonunda şansımı bir de İnternet’in önde gelen açık artırma sitelerinden ebay.com’da denemeye karar verdim. Amerika’da 400 dolar, Avrupa’da ise 600 Euro’dan başlayan fiyatlarla satışa sunulan Toshiba’nın HD A1 HD DVD oynatıcısını, ebay.com’da 137 doları kargo bedeli olmak üzere toplam 546 dolar karşılığında sipariş verme imkanı buldum.

5 GÜNDE TESLİM

USPS Global Express’le Türkiye’ye gönderilen bu ürün için 3 ile 5 iş günü arasında değişen teslim süresi de vaat ediliyor. Sitede Samsung’un Blu-Ray disk oynatıcıları 600 dolar karşılığında satılıyor. Ancak, bu cihazları Türkiye’ye gönderen henüz bulunmuyor.

Blue-Ray ve HD DVD oynatıcılarında, diskleri okumak için kırmızı lazer yerine mavi lazer kullanıyor. Ayrıca diskler de 40 GB’ye kadar veri alma kapasitesine sahip. Yeni nesil DVD’lerin çözünürlükleri ise 6 kata varan oranda artabiliyor. Ancak, sadece oynatıcıları değil, aynı zamanda HD formatındaki filmleri de yurt dışından sipariş etmek gerekiyor. 15 dolar ile 30 dolar arasında değişen bu filmlerin teslim süresi de, seçilen kargo türüne göre, 3 ile 15 gün arasında değişiyor.
Yazarın Tüm Yazıları