Hayvanseverin takvimi böyle olur

On yıl önce sadece dostlarına dağıtılmak üzere bir balık takvimi hazırlamışlardı.

Beyoğlu Balık Pazarı’ndan çeşitli balıklar almış, saatlerce stüdyoya kapanıp fotoğraflarını çekmiş, esprili metinlerle süslemişlerdi. Sonuç hiç beklemedikleri kadar olumluydu. Takvimler çok beğenildi, uzun zaman konuşuldu.

Reklam sektöründe çalışanlardan oluşan hayvansever grup, yıllar sonra bu fikri geliştirdi. Türkçe’de hayvan ve bitki familyalarını anlatmak için kullanılan ‘giller’ ekini markaya dönüştürdü, patent aldı. Hayvan serilerinden oluşan hediyelik eşya ve pet ürünleri hazırlamak üzere kolları sıvadı. ‘Giller’in kedi ve köpek fotoğraflarıyla oluşturduğu ilk ürünleri 2005 yılı masa, duvar ve mıknatıslı takvimleri.

TAM BİR EKİP

Giller yapım ekibinin proje yönetmeni Emine Yalçın. Halim Yalçın Yayın Yönetmenliği’ni, Burhan Şerit Grafik Tasarım’ı, şair Hüseyin Haydar Yayın Danışmanlığı’nı üstlendi. Mustafa Dilaver ise fotoğrafları çekti. KangalGiller’de metinleri, profesyonel köpek eğiticisi Akın Tülübaş yazdı. Ekip, ‘Giller’ için kedi ve köpek psikolojisine ait onlarca kitap okuyup, araştırma yaptı. Takvimlerdeki hayvanların ırk ve kişilik özellikleri, hayvan sahipleri ve veterinerlerin verdiği bilgilerle yansıtıldı. Hayvan türleriyle ilgili doğru bilgileri vererek, ‘faydalı işler’ yapmayı amaçlayan ekip, bunları KediGiller ve KöpekGiller’de fotomodellerinin dilinden anlattı.

‘Giller’ takvimleri, D&R mağazalarıyla, Remzi, Nizeh, Marsık, İnkılap, Dost, Türk-Alman, Kabalcı, Pandora, Simurg ve Alkım kitabevlerinde satışa sunuldu.

Hayvanseverler, magnetli takvimleri 8, masa takvimlerini 10, duvar takvimlerini ise 20 milyon liradan satın alabilir.

‘Hayvan sevmek hobi değildir, sorumluluktur, insanlıktır’ sloganıyla yola çıkan Giller’in bookmark, notebook, ajanda ve kitapları da yakında piyasada olacak. Giller markası her yıl farklı hayvan’giller’ ile kendini yenileyecek.

2005’te KediGiller KöpekGiller KangalGiller

Hayvan serilerinden hediyelik eşya ve pet ürünleri oluşturan ‘Giller’ markası ilk tasarımlarını piyasaya çıkardı. Giller’in ilk ürünü ‘KediGiller’, ‘KöpekGiller’ ve ‘KangalGiller’ başlıklı 2005 takvimleri.
Ayda KAYAR

KEDİGİLLER

Duman

ALEMİN KRALI BENİM


İki yaşında, dişi bir sokak kedisiyim. Güzel bir apartman bahçesinde, özgür bir yaşamım ve dostlarım olmasa hayat çekilmez olurdu. Bina sakinleri tarafından düzenli besleniyorum. Aşılarım düzenli yapılıyor. Evde kapalı duramam, sıkılırım. Özgürlüğüme düşkünüm. Kapı önünde oturup, sabah işe gidenleri, akşam yorgun dönenleri gözlemlerim. Bazen de alnımı patilerimin içine yerleştirir, bir saat kıpırdamadan durabilirim. Ölçülü bir biçimde okşamanıza ses çıkarmam. Çünkü ben, insanları seviyorum. Muhitim geniş olduğu için çok sosyal bir kediyim. Hiç aç kalmam, mutluyum. Alemin kralı benim.

Mıcar

CİDDİ CİDDİ YEMEK SEÇERİM


Tekir dişisiyim. On sekiz aylık bir kedi için, bilinmesi gerekenlerden çok daha fazlasını öğrendim. Yıldız Sarayı Yokuşu’nda, iki aylık bir yavru olarak dolaşırken, yolumu yitirişim, hayatımın dönüm noktası oldu. Kendimi sıcak bir evin içinde buldum. Benden önce evi sahiplenen kara kedi Luca beni sevdi. Luca’nın beni kardeşliğe kabul etmesi gecikmedi. Kendimi kimseye sevdirmem. Dokunulup, mıncıklanmaktan nefret ederim. Yabancılardan uzak dururum. Ciddi ciddi yemek seçerim. Sevginin gösterişlisi, abartılısı benden uzak olsun.

Ceviz

KARİZMAYI ÇİZDİRDİM, ZEYTİN’E SİNİR OLUYORUM


Üç yaşında, erkek İran Kedisi’yim. İstanbul’da doğmuşum. Sıcaklardan bunaldığım için tıraş oldum. Karizmayı çizdirdim. Çok gururlu ve inatçıyım. Zeytin ile aynı evde yaşıyorum ve bundan hiç memnun değilim. Zeytin’in oyunculuğuna ve şımarıklığına sinir oluyorum. Şu zıpır Zeytin var ya, ailemin gönlünde taht kurmuş. Zaten kafam bozuk. Çünkü çok sevdiğim Gözde Ablam ortalarda görünmüyor. Sanırım uzak bir yerlere gitti. Bizimkiler onunla telefonla görüşüyor, ama beni düşünen yok. Ahizeyi patilerimin arasına alıp, ‘Miyav, Gözde Abla, seni çok özledim’ demeye de utanıyorum. Gel artık Gözde.

KÖPEKGİLLER

Zora

DUYGULARIMMAVİ GÖZLERİMDE


60 günlüğüm. Mavi gözlü bir kız Sibiryalı Husky’yim. Yetişkin bir Sibiryalı davranışları taşırım. Mavi gözlerimden duygularımı kolayca anlarsınız. Havlamaktan hoşlanmam. Bekçilikten hiç anlamam. İnatçıyım. Hafif olduğum için karda, buzda hızlı koşarım. Tüylerim yumuşak, derim kalın olduğu için dondurucu soğuklara dayanıklıyım. Bu ırk özelliğim nedeniyle kızak yarışlarında üstüme yoktur. Anladığınız gibi sık sık gezinti yapmayı severim. Yoksa sıkıntıdan patlarım.

Begi

ÇOK YAKIŞIKLI OLACAĞIM


Tam 63 günlüğüm. Beagle erkeğim. Bana sorarsanız uzun bir zaman. Gördüğünüz gibi üç renkliyim. Kısa bacaklı, uzun vücutlu, çok hareketliyim. Bakışlarım tatlı, sesim güzeldir. Büyüdüğümde çok yakışıklı olacağım. Bunu abilerimden biliyorum. Karada ve suda avcılığım iyidir. Balık avlamada usta olduğumuz söyleniyor. İnsanlarla duygulu, neşeli dostluklar kurarız. Onlarla arkadaşlığımız mükemmeldir.

Koket

ÖNEMLİ PROJELERDE MANKENLİK YAPTIM


Birinci yaş günümün kutlanmasına iki ay kaldı. Cavalier King Charles Spaniel kızıyım. Aile içinde duygulu, iyi huylu ve samimiyim. Çok neşeliyim, çok da cesurum. Diğer spaniel türlerinden daha uzun bacaklı ve güçlü olduğum için daha hızlı koşarım. Her gün taranıp, süslenip, ipek gibi tüylerimle gezip, tozmaya bayılırım. Bu üstünlüklerim! sayesinde önemli projelerde mankenlik yaptım. Böyle yaşamak hoşuma gidiyor.

Kangal

DİKKATLİ VE TETİKTE


Dikkatli ve her zaman tetikte olmalarıyla tanınan kangallar da ‘Giller’in bir serisini oluşturdu. Kangalın, koruma ve savaşma güdüsü yüksek, sadık ve cesur. Aldatıcı tekliflere kapılmaz. Çelişkiye düşmez, anında kararlı hareket eder.

SİZ PAKO’YA SORUN

PAKO DA UZMANA

Köpeklerde göz akıntısı

Poodle ırkı beyaz renkli köpeğimizin gözlerinin kenarlarındaki tüyler sürekli olarak kahverengi ve kirli gibi duruyor. Bu normal mi?

Açık renk tüylü bir çok köpek ırkında, özellikle de küçük köpeklerde gözün burunla birleştiği yerdeki tüylerde ve deride kahverengi ya da pembemsi lekeler olabilir.

Bu renk değişikliği gözyaşı akıntısının yanağa akması ve derideki mikroorganizmaların bu temiz sıvı ile reaksiyona girmesi sonucu oluşur. Göz yaşı sıvısı sürekli olarak üretilir ve fazlası buruna açılan küçük kanallarla uzaklaştırılır. Bu kanalların daraldığı ya da tıkandığı durumlarda sıvının fazlası gözden dışarı doğru, dolayısıyla yanaktan aşağı akar. Küçük ve minyatür ırk köpeklerde gözün anatomik olarak daha çıkık olması yüzünden gözyaşı kanalları işlevini yapamayabilir.

Bazı köpeklerde bu kanallarla ilgili, doğuştan gelen problemlerden dolayı aynı sorunla karşılaşılabilir ya da göz kapağı içeri doğru kıvrılarak kanalları tıkar. Bu tarz anatomik problemlerin bir kısmı cerrahi yöntemle düzeltilebilir. Gözün içi açısındaki tüyler de göz yaşının dışarı doğru akmasına neden olur, o bölgedeki tüylerin kesilmesi sorunu çözmek için yeterlidir. Gözü tahriş eden ve aşırı gözyaşı üretimine neden olan alerjiler, enfeksiyonlar, içe dönük kirpikler ya da gözle ilgili anatomik bozukluklar da oluşabilir, kornea tabakasındaki hastalıklar ve ülserler de aşırı göz akıntısına sebep olabilir. Ağrılı da olan bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

Temiz gözyaşına bağlı renk değişikliklerinde o bölgedeki tüylerin kesilmesi ve derinin temiz tutulması faydalı olur. Bu lekeleri uzaklaştırmak için özel olarak hazırlanmış ürünler de var. Ancak bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka veteriner hekiminize danışmalı ve gözün iç kısmına temas etmeden uygulamalısınız.

Pako pano


n Bayramın birinci günü Ankara Balgat semtinde Dostlar Sitesi yakınlarında şampanya renginde yaklaşık 2 yaşında Terrier cinsi bir erkek bulduk. Ailesini arıyoruz. (0533)324 33 53.

n İstanbul Gümüşyaka’da acilen sahiplendirmek istediğimiz 2 anne ve 18 yavru Kangal - Çoban Köpeği kırması var. Yazın tatilciler baktığı için sorun değil ama kışın kimse yok ve yaşayamazlar. (0212) 721 73 42; (0535) 778 41 68.

n Boğazköy-Bahçeşehir’de 1 yaşında bir Golden Retriever bulduk. Onu sevecek ve ona bir yuva sağlayabilecek yeni sahipler arıyoruz. (0532) 733 00 46.

n Rottweiller cinsi yavru bir köpek arıyorum. Türünün en uysal köpeğini yetiştireceğime söz veriyorum. (0212) 677 04 47.

n Akıllı, uslu, dost canlısı, tuvalet eğitimli Setter köpeğiniz olsun ister misiniz? Barınağa geri dönmeyi hiç istemiyor. (0532)400 88 36.

n 5 yaşlarında dişi, siyah-beyaz renkli Terrier cinsi köpek sahipleri ev değiştireceği için evsiz kaldı. Yemek yemiyor ve sürekli ağlıyor. Bu sevimli köpeğe yeni bir yuva arıyoruz. (0532) 311 85 56.

Adım Minik, ismim gibi ben de minicik bir köpeğim. Ailem İzmit’e tayinleri çıktığı için beni Şile Barınağı’na bıraktı. Yeni ailem olmak istiyorsanız lütfen arayın. (0212) 663 09 45; (0532) 635 92 12.
Yazarın Tüm Yazıları