Hayri Çetinkaya: Takas satışı erken başladı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Küskünlerin ve Fazilet Partisi'nin Meclis'te seçimleri erteletme girişiminin püskürtülmesiyle koşullar piyasaların lehine döndü. Önceki gün seçimlerin ertelenmesine ilişkin oylamanın yapılmamasının yanısıra hükümet aleyhine verilen gensorunun da reddedilmesiyle piyasalarda toparlanma başladı.

Önceki gün kapanışa doğru borsada başlayan toparlanma dün sabah açılışta da sürdü. İlk dakikalardan itibaren gelen alımlarla endeks, seansın ilk yarısını 62 puanlık artışla 4 bin 378 puandan tamamladı. Fakat seans sonuna doğru gelen küçük çaplı satışların etkisiyle endeks, açılıştaki seviyesinin altına düştü. Hisseler ilk seansı binde 7'lik artışla 4 bin 348 puandan tamamladı.

Sonuçta endeks ilk senasta 4 bin 400 seviyesini denemiş, ancak bu seviyelerden kár satışları ile geri dönmüş oldu. İkinci seansta satış baskısı biraz daha yoğun hissedildi. İkinci seansın ortalarına doğru birara endeks, artan satışların etkisiyle yüzde 1'den fazla gerileyerek 4 bin 250 seviyesine kadar indi.

Satış baskısının kapanışa kadar devam etmesi nedeniyle borsa, son anda gelen tepki alımlarıyla toparlanmasına karşın, çok küçük de olsa ekside kalmaktan kurtulamadı. Borsa günü bir puanlık düşüşle 4 bin 315 puandan tamamladı.

İlk seansta olumlu atmosferin de etkisiyle 68 trilyon lirü düzeyinde gerçekleşen işlem hacmi, ikinci seansta satışlara karşın 47 trilyon lira düzeyinde kalması dikkat çekti. Borsa düşüşe geçtiğinde işlem hacmindeki daralma, yatırımcının düşük fiyattan satışa yanaşmaması olarak da nitelendirilebilir.

Siyasi cephedeki olumlu atmosfere karşın borsada dünkü gözlenen durgunluk takas hesaplarına bağlanıyor. Önceki gün hükümetin açıkladığı bir kararla Kurban Bayramı tatili, iki günlük daha idari izin eklenmesiyle, 10 güne çıkarıldı. Bu uzun tatil nedeniyle, İMKB'de de 26 Mart akşamından itibaren 5 Nisan Pazartesi sabahına kadar işlem yapılmayacak.

Yatırımcıların borsada dünkü ve bugün yapacağı işlemlerin takasları, yarın ve cuma günü gerçekleştirilecek. Uzun tatil riskini göze alamayan yatırımcılar dünden itibaren satışa geçti. Normalde bugün beklenen takas satışlarının bir gün önce başlaması, düşüşte etkili oldu.



Yazarın Tüm Yazıları