Hayri Çetinkaya: Gecelik faizler yüzde 70'i geçti

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Geçici vergi ödemeleri ve bankaların yoğun disponibilite ihtiyacı nedeniyle gecelik faizler dün yüzde 70'in üzerine yükseldi. Önceki gün yüzde 48 düzeyinde gerçekleşen gecelik oranlar dün 20 puan kadar arttı.

Merkez Bankası'nın fonlamasına rağmen özellikle bankaların bir katrilyonu bulan vergi ödemeleri nedeniyle, TL. ve gecelik repolar dün hızlı yükseldi. Gecelik repo faizi ortalama yüzde 63.7 ve interbankta gecelik faizler de ortalama 63.5 düzeyinde gerçekleşti. İMKB repo piyasasında ise gecelik faizler ortalama yüzde 72'ye yükseldi.

TL. faizlerinin yüksek seyrine karşın bankaların döviz satışını sınırlı tuttukları gözlendi. Haftanın ilk iki günü yaklaşık 400 milyon dolarlık satış yapan bankaların dünkü satışlarının 20 milyon dolar civarında kaldığı tahmin ediliyor.

Merkez Bankası dün, 219 trilyon lira artı rezervle açılan piyasaya, haftalık repo ihalesiyle 190 trilyon lira verdi. Repo ihalesinde ortalama bileşik faiz yüzde 69.59 oldu.

Bono oranları ise gecelik faizlerin aksine biraz düşük seyretti. Hacmin de oldukça düşük gerçekleştiği bono piyasasında, önceki gün yüzde 42 düzeyine kadar çıkan bono oranları dün yüzde 41'in de biraz altına indi. E n fazla işlem gören 21 Şubat 2001 vadeli tahvilin faizi, önceki güne göre yüzde 0.36 oranında gerileyerek yüzde 40.86 oldu.

Ay sonuna doğru yaklaşık bir milyar dolarlık bir dış borç ödemesi var. Diğer vergi ödemelerinin de etkisiyle piyasada nakis sıkıntısı ve özellikle geceleki faizlerin yüksek seyri sürecek. Gecelik oranların yüksek seyretmesi, bankaların da kısa vadeli mevduat faizlerini yeniden gözden geçirmesine yolaçtı. Bazı bankalar, özellikle bir ve üç aylık mevduata uyguladığı faizi 3-4 puan yükseltmeye başladı.

Borsa 16 BİNİ AŞAMADI

Borsa 16 bin puan seviyesini dünkü denemesinde de aşamadı. İMKB endeksi, dün 25 puan kayıpla 15 bin 833 puandan kapandı. Hisselerin ortalama kaybı ise yüzde 0.16 oldu.

Borsa önceki günkü yükselişin devamı niteliğinde güne alımlarla başladı. Endeks ilk seans içinde birara 16 bin puanın üzerine, 16 bin 106 puana kadar yükseldi. Ancak bu seviyerden gelen satışlarla tekrar inişe geçti. Birinci seansta, 221.4 trilyon lira, ikinci senasta ise 192.7 trilyon lira olmak üzere borsada dün toplam işlem hacmi 414.1 trilyon lira oldu.

Şirketlerin genelde geçen yıl sonu itibariyle kárlarının, 1999 enflasyonu kadar veya onun biraz üzerinde çıkması da, borsada sıkışık ve durgun seyri destekliyor.

Yazarın Tüm Yazıları