Hayri Çetinkaya: Borsadan yeni hükümete şimdilik 187 puan

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Piyasalar, hükümetin kurulma aşamasında yeniden umutlandı. Yüzde 100 sınırına dayanan bono oranları dün yüzde 96'ya geriledi. Hükümetin kuruluyor olmasına, en çok borsa sevinmiş gibiydi. 5000'den dönen endeks 187 puan artarak, 5265 puana yükseldi. Hisseeler ortalama yüzde 3.6 oranında prim yaptı.

Türkiye'yi 2000'lere taşıyacak koalisyon hükümeti, eğer bir pürüz çıkmazsa, bugün son şeklini alarak kurulmuş olacak. Piyasalarda, koalisyon hükümetinin tamamlanma aşamasında moraller daha yüksekti. Geçici vergi ve KDV ödemeleri, gelir vergisi stopajı ile memur maaşı ödemeleri, emlak vergisi ilk taksitleri ve Hazine itfaları gibi nedenlerle, hafta boyunca yüksek seyreden faizler dün biraz geriledi.

Koalisyon hükümetinin kurulma aşamasına gelmesi, en çok borsayı sevindirdi. İki haftadır düşüş trendinde olan, en son SPK'nın Çukurova Elektrik hisselerini Gözaltı Pazarı'na almasının ardından gelen yoğun satışlarla, 5000 puana kadar gerileyen borsa dün tekrar yükselişe geçti. Borsa, günü 187 puanlık artışla 5 bin 265 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 3.6 oranında prim yaptı. Borsanın dünkü yükselişinde mali sektör hisseleri başı çekti. Borsanın 6 bin puan seviyesinden hızla düşüşünde etkili olan banka ve holding hisseleri, bu kez yükselişte başı çektiği gözlendi.

Piyasaların durulmasında, Merkez Bankası'nın piyasayı rahatlatma operasyonlarını gözardı etmemek gerek. Önceki gün gecelik repo ihalesi ile piyasaya beklenenin üzerinde para veren Merkez Bankası, dün de yine gecelik repo ihalesi ile piyasayı fonlamaya devam etti.

Önceki gün yüzde 98.5'e kadar çıkan bono oranları, dün 1-2 puanlık düşüşle yüzde 96 düzeyine kadar geriledi. Gecelik faizler de düşüş trendindeydi. Önceki gün yüzde 86'ya kadar yükselen gecelik repo oranları dün yüzde 80'e kadar indi.

İCRAAT BEKLENTİSİ

Aslında hükümetin kurulmasının piyasalarda daha büyük bir moral dalgası yaratması bekleniyordu. Fakat koalisyon görüşmeleri öncesinde DSP ile MHP arasında çıkan güven bunalımı, bu olumlu beklentiyi biranda ortadan kaldırıverdi. Ardından Bahçeli ile Ecevit aralarında anlaşmasına karşın piyasaların tekrar güven tazeleyerek toparlanması zora girdi.

Piyasalar, önümüzdeki günlerde şekillenecek hükümetin icraat programı doğrultusunda kendine yön çizmeye çalışacak.

Hükümeti çalışmalarının, siyasi parti liderlerinin, devlet adamlığından olsa gerek, öncekilerin aksine, sessiz ve derinden yürütülmesi piyasaların gözünden kaçmadı. ANAP Lideri Yılmaz da konuşmasaydı, Bakanlar Kurulu açıklanıncaya kadar kamuoyunun koalisyon çalışmalarından neredeyse hiç haberi olmayacaktı!



Yazarın Tüm Yazıları