Hayri Çetinkaya: Borsa 17 bin puanı aşamadı

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı'na ilişkin Anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçmemesine karşın Başbakan Bülent Ecevit'in açıklamaları ile rahatlayan piyasalar, şimdi Demirel'in yerine seçilecek adayı gözlüyor.

Ecevit'in hükümetin devam edeceği açıklamalarınının ardından istikrar umutları ile 17 bin puan sınırına dayanan borsa, dün birkaç kez bu sınırın üzerine çıktı.

Ancak endeks gün sonunda 17 bin sınırının altında, 16 bin 900 puandan kapandı. Önceki gün yüzde 6.6 oranında prim yapan hisseler, dün ise ortalama sadece yüzde 0.09 gibi çok düşük oranda değer kaybetti.

Borsa önceki günkü hızlı çıkışın ardından dün de güne alıcılı başladı. Endek daha ilk dakikalarda gelen alımlarla 17 bin puanın üzerine yükseldi ve 17 bin 81 puana kadar çıktı. Ancak seansın ortalarına doğru özellikle banka ve holding hisselerinde gelen gelen kar satışlarıyla endeks 17 bin puanın altına indi ve 16 bin 700 puana kmadar geriledi. İlk seansın sonunda gelen küçük çaplı alımlarla biraz toparlandı ve 16 bin 780 puandan kapandı. İlk seansta işlem hacmi ise 246 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

ALIM DALGASI

İkinci seansın ilk dakikalarında da satış baskısı devam etti. Ancak seansın ilerleyen dakikalarında gelen alım dalgası ile endeks tekrar toparlanarak 17 bin puan seviyesine yükseldi. Hatta birara yine 17 bin puanın üzerine çıkan endeks, 17 bin 126 puanı da gördü. Fakat kapanışa doğru gelen kár satışları ile tekrar inişe geçen endeks, 17 bin puanın altına, 16 bin 900 puana geriledi. Fakat ikinci seansın sonunda hisseler ilk seansa göre, yüzde 0.89 oranında primli kapandı.

İlk seanstaki düşüşler dikkate alındığında, gün genelinde borsanın kaybı önceki güne göre, onbinde 9 oldu. İkinci seansta işlem hacmi ilk seansa göre, biraz arttı ve 303.8 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. 549.8 trilyon lira düzeyinde gerçekleşen günlük toplam işlem hacmi ise önceki günkü 656.8 trilyon liralık hacmin altında kaldı.

Faiz cephesinde ise hafta sonu olması nedeniyle bir miktar sıkışıklık yaşandı. Sadece hafta sonu değil, Tüpraş hisselerinin satışının da son günü olması nedeniyle piyasadan para çıkışı yaşandığı ve bunun da piyasadaki likiditeyi olumsuz etkilediğine dikkat çekiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları