Hayat değiştiren küçük bilgelik öyküleri

Okumak mı yaşamak mı diyorsanız, tabii ki yaşamak derim. Çünkü yaşayarak öğrenilenler içimize yazılır. Yaşanmış hayat tecrübelerinden derlenmiş bir kitaba ise kimse hayır diyemez; tıpkı Küçük Bilgelik Öyküleri gibi...

İyi ki anneannelerimiz, dedelerimiz var! İyi ki onların engin hayat tecrübeleri var! Şu aralar mini minnacık bir kitap var elimde. Adı, "Hayat Değiştiren Küçük Bilgelik Öyküleri"... Spiritüellik ve Hint felsefesiyle ilgili yazar J. M. Mehta’nın büyükbabasının ona bıraktığı bir defterde topladığı öykülerden oluşuyor.

Okuyarak öğrenilenler çabuk unutulsa, yaşam tecrübelerle yazılsa da buradaki mini öykülere dikkat etmekte fayda var. Çünkü bizi, hayatın hızı ve tekdüzeliği içinde bir ışık gibi aydınlatıyor, derin bir nefes aldırıyor. Çantanıza atıp her an bir, iki öykü okuyabileceğiniz 87 sayfalık bu kitaptan bir öyküyü seçtim...

İyiyi hatırla, kötüyü affet

İki arkadaş bir çölden geçiyorlardı. Yürürlerken kavga ettiler ve biri diğerine tokat attı. Tokadı yiyen, toprağa şöyle yazdı: "Bugün en iyi arkadaşım bana tokat attı."

Yürümeye devam ettiler ve bir havuza vardılar. Burada yüzmeye başladılar. Tokat yiyen havuzda boğulmak üzereyken arkadaşı onu kurtardı. Ve ölümden dönen adam taşın üzerine "Bugün en iyi arkadaşım hayatımı kurtardı" diye kazıdı.

Arkadaşı ona "Daha önce toprağa yazdın ve şimdi de taşa kazıdın. Neden böyle yaptın?" diye sordu. Arkadaşı yanıtladı, "Birisi seni kırdığında bunu en kısa sürede unutmaya çalışmalısın. Dolayısıyla sen bana tokat attığında kısa sürede rüzgarla silinip gitsin diye bunu toprağa yazdım. Hayatımı kurtardığında sonsuza kadar kalıcı olsun diye de taşa yazdım. Birisi sana iyi bir şey yaptığında bu hiç unutulmamalı ve uzun zaman hatırlanmalıdır."

Sizi inciten şeyler affedilip unutulmalı ve iyi şeyler de sonsuza kadar hatırlanmalıdır.

O zaman hayat kısa, acısız ve ferah yaşanabilir.

Dr. Mahan Rishi için...

Geçen haftaki yazımda içinizdeki huzura ulaşmanın ve genç kalmanın kendince yollarını anlatan Dr. Mahan Rishi’nin İstanbul’a geleceğini söylemiştim. Yazimda, chiropratic (omuriliğin hizalanması) ve şifalı otlar, beslenme, sağlık ve Kundalini Yoga&Meditasyon konularında uzman olan Rishi’ye nereden ve nasıl ulaşacağınız kısım eksik kalmış. Hemen tamamlayalım efendim... Yoğun ilginize çok teşekkürler.

Esra Banguoğlu: 0535 301 67 67

www.theactorsproject.com/esra/yoga
Yazarın Tüm Yazıları