Hani zarar yoktu

TEKEL’i uzun süre yazmıyorduk... Sitem almamıza rağmen unutmuş değiliz; takipteyiz.

Haberin Devamı

Yine Tekel, yine 2. el makineler

Hani meşhur Tekel’in ‘ikinci el makineleri’ vardı. İspanya’da yerleşik MTS firmasından alınıp gerek yargı kararı, gerekse Tütün Üst Kurulu’nun raporlarına karşın yurda sokulmak istenen 230 bin Euro civarında olan makineleri, Tekel Tokat Fabrikası’na adedi 1 milyon 730 bin Euro’ya (8 adet), kiralama suretiyle KKTC’ye adedi 1.1 milyon Euro’ya (3 adet) peşin olarak alınan 2. el makineleri...

(Tokat’a getirilenler sökülüp götürüldü, ancak KKTC’dekiler sundurma altında bekletiliyor.)

2. el makinelerin şartnameye aykırı olarak alınmak istenmesi anlaşılınca İspanyol MTS firmasının vermiş olduğu teminatın irat kaydedilmesi gerekirken, yaklaşık iki ay kadar önce Tekel (tta) Yönetim Kurulu Başkanlığına atanan Şinasi Candan (26.10.2007’de köşemize konuk olmuştu) söz konusu makinelerin alımı ile ilgili yapılan şikayetler üzerine Kamu İhale Kurumu (KİK) ihaledeki mevzuata aykırılıkları belirtmiş, bu aksaklıkların incelenip gerekirse soruşturulması istemiyle ihale dosyasını Maliye Bakanlığı’na göndermişti.

Konuyu incelemeye muhakkik olarak görevlendirilen, o tarihteki Tekel AŞ Denetim Kurulu üyesi Şinasi Candan düzenlediği raporda (9.5.2005) söz konusu ihale ile ilgili KİK tarafından tespit edilmiş mevzuata aykırılıklara hiç dokunmadan ‘şimdilik bir zarar olmadığından işlem tesisine gerek olmadığını, ancak ileride bir zarar doğma ihtimalinden bahsederek o zaman konunun yeniden incelenmesi gerektiği’ önerisini getirmişti. Bu rapordan sonra Tekel Teftiş Kurulu Başmüfettişleri Zekai Özdemir ve Fikret Eren tarafından düzenlenen 6.6.2006/73-08 tarih sayısı raporda 59,7 bin TL zarar tespit edilmiş ve bu zarar tahsil edilmişti. Söz konusu rapora dayanarak İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi MTS firmasının teminatını (730 bin Euro) serbest bırakmıştı.

Daha sonra söz konusu makinelerde kullanılmak üzere satın alınıp Tekel’in (tta) ambalaj fabrikasında bulunan malzemeler de dahil, bu fabrikayı teftiş eden başmüfettiş Enver E. Şahin’in 29.6.2009 tarihli raporu ile 814,4 bin TL bedelli kroma lüks karton ile başmüfettiş Zekai Özdemir’in 5.10.2010 tarihli raporu ile tespit edilen 55.619 TL kurum zararı tespit edildi. Bu durumda tta Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atanan ve verdiği raporla suç unsuru bulamayan, aynı zamanda Ankara İl Gelir İdaresi Başkanı da olan Şinasi Candan’ın kusurlu olanlar hakkında ne gibi işlem yapacağını Tekel camiası merakla bekliyor.

Bilen-Gülen

Haberin Devamı

CİHANER ne kadar şanssızmış!.. Bir yanda cemaatlere karşı mücadele ettiği için, bir yanda da CHP’ye aday adaylığı başvurusu yaptığı için yine ‘suçlu’ oldu.
Bunun AKP zihniyetinden ne farkı var.
Cihaner nereden bilsin, “bir bilen’ ile ‘bir gülen’in bu işlere müdahil olduğunu.
İ.B.

Haberin Devamı

21 ilde 31 bağımsız aday

30 Mart 2011 tarihinde kurulan ve amacını “Ulusal devletimizi yıkıcılardan kurtarmak; ulusumuzu birleştirmek; vatanımızı bütünleştirmek; halkımızı özgürleştirmek ve zenginleştirmek” olarak açıklayan; Atatürk’te Birleştik! 12 Haziran Seçimlerine Bağımsız Adaylarla Katılıyoruz!” şiarıyla yola çıkan Cumhuriyet Güçbirliği’nin 21 ilde 31 bağımsız adaylarından bazıları şöyle:
İSTANBUL 1. bölge: Osman Yılmaz (TGB önceki Genel Başkanı), 2. bölge: Çetin Doğan (E. Orgeneral, Balyoz tutuklusu),
3. bölge: Ümit Ülgen (Mak. Müh, ADD GYK üyesi ve Marmara bölge sorumlusu, ÜSTKB Dönem Sözcüsü).
ANKARA 1. bölge: Ceyhan Mumcu (Avukat, İP Genel Başkan Yardımcısı), 2. bölge: Erdoğan Karakuş (E. Hava Korgeneral, ADD Genel Başkan Yardımcısı, Türk Hava Kurumu E. Genel Başkanı).
ANTALYA: Hasan Atilla Uğur (E. Albay, Ergenekon tutuklusu).
İZMİR: 1. bölge: Yaşar Müjdeci (E. Hava Korgeneral, İP Genel Başkan Yardımcısı), 2. bölge: Doğu Perinçek (İP Genel Başkanı)
KIRKLARELİ: Halil Nebiler (Gazeteci-Yazar).
EDİRNE: Mehmet Saygın Turan (E. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı).
TEKİRDAĞ: Zafer Şen (Ulusal Kanal Çorlu Temsilcisi, E. Binbaşı).
KOCAELİ: Recai Aşkın (ADD Gölcük Şube E. Başkanı, E. Yarbay).

Haberin Devamı

Prof. Öder aday adayı olmadı

CHP Parti Meclisi üyesi Prof. Dr. Bertil Emrah Öder (42), milletvekili adayı oldu mu? Gazeteci Hikmet Çetinkaya’nın kızı olan Öder, İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Eşi Burak Öder ile birlikte Avrupa Hukuku doktorası yaptılar. Şu anda Koç Üniversitesi’nde anayasa hukuku hocalığı yapıyor Bertil Emrah Öder... CHP’nin son kurultayında kendisi PM’ye üye olmak için başvuru yapmadı, ancak kendisini tanıyan hukukçu dostları listeye aldılar. Buna bizzat tanığız, sorduğumuzda Çetinkaya “Senin gibi benim de son anda haberim oldu” dedi.
Bertil Emrah Öder, milletvekili aday adaylığı için de başvuruda bulunmadı; “bilimsel kariyerine ağırlık vereceğini” belirtti. Ancak listeler açıklandıktan sonra adı üzerinde spekülasyonlar başladı. Aday gösterilmediği için babası CHP’yi eleştirmeye başladı, dendi. Bu söylentiler doğru değil. Baba gazeteciliğini, kızı da hocalığını yapıyor.
Bir baba böyle bir şeyi köşesinden yazamayacağı için bunu açıklamak da dostu bir meslektaşına kaldı.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- AKP’den Kayseri 5. sıraya konulan mühendis Pelin Gündeş Bakır’ın kayınpederinin (Prof. Mehmet Haberal’ı Silivri’ye gönderen M. Akif Ersoy Hastanesi Başhekimi, kalp cerrahı eşi İhsan Bakır’ın babası)1973’te MSP’yi kuran, Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü öğretim üyesi Abdullah Bakır olduğunu; milletvekili adayı gösterilmemesi üzerine Kayseri’yi terk ettiğini... Pelin Gündeş Bakır’ın da, DP döneminin Kayseri Milletvekili Kamil Gündeş’in torunu olduğunu...
- KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım’ın “Erdoğan Bayraktar’ın Trabzon’dan aday olmasından sonra, benim TOKİ Genel Müdürlüğünü istediğime dair bir beyanım olmamıştır. Biz hizmet adamıyız. Söylenenler yakıştırmadır. Beni M. Deniz Ongun bu göreve getirmedi. Kadir Topbaş memnun olmazsa ben orada durabilir miyim?” dediğini...

Yazarın Tüm Yazıları