Halsizlik ve yorgunluk aynı şey değil

Biz “halsizlik” ve “yorgunluk” sözcüklerini aynı anlamda kullanılırız ama aslında bunlar iki farklı duyguyu tarif eder.

Haberin Devamı

“Kendimi halsiz hissediyorum” ya da “Kendimi yorgun hissediyorum” derken tam olarak ne demek istediğinizi bilmeniz çok önemlidir. Çünkü bu size ve doktorunuza sorununuzun muhtemel nedenlerinin sınırlarını belirlemede yardımcı olabilecek en önemli noktadır.

- Halsizlik, bedensel güç ya da kas gücü eksikliği ve günlük aktiviteleri yaparken kolları, bacakları ve diğer kasları hareket ettirebilmek için ekstra güç sarf etme ihtiyacıdır.

- Yorgunluk hali ise bıkkınlık, tükenme ya da enerji eksikliğidir.

Halsizlik de, yorgunluk da hastalık değil, birer belirtidir. Bu belirtilere diğer birçok sağlık problemi neden olabilir. Halsizlik ve yorgunluğun önemi, diğer belirtiler değerlendirildikten sonra ortaya çıkar.

KAS YORGUNLUĞU NEDEN OLUR?

Genel olarak halsizlik, uzun yürüyüşler, hızlı koşmalar, yoğun sportif aktiviteler gibi bir seferde gereğinden fazla efor sarf edildikten sonra ortaya çıkar. Kendinizi zayıf ya da yorgun hissedebilirsiniz ya da kaslarınız ağrıyabilir. Bu durumlar çoğunlukla bir iki gün içinde yok olur.

Genel kas halsizliği aşağıdaki hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilir:

- Vücudun enerji kullanımını düzenleyen tiroid bezindeki problemler,

- Düşük tiroid hormonu seviyesi (hipotiroidi); yorgunluğa, halsizliğe, uyuşukluğa, kilo alımına, depresyona, hafıza sorunlarına, kabızlığa, deride kuruluğa, soğuğa dayanıksızlığa ve saçların zayıflamasına, tırnakların kırılmalarına ya da deride sararmaya neden olabilir.

- Yüksek tiroid hormonu seviyesi (hipertiroidi); yorgunluğa, kilo kaybına, çarpıntıya, sıcağa dayanıksızlığa, terlemeye, sinirliliğe, endişeye, kas zayıflığına ve tiroid büyümesine neden olabilir.

- Ender rastlanan bir sinir hastalığı olan Guillain-Barre Sendromu, bacaklarda, kollarda ve diğer kaslarda halsizliğe yol açar ve felce neden olabilir.

- Nadir görülen, halsizliğe ve hızlı kas yorgunluğuna (Rapid Muscle Fatigue) neden olan Myasthenia gravis

- Vücutta doğal olarak bulunan potasyum ve sodyum gibi minerallerin (elektrolitlerin) eksikliği

Ani kas zayıflığı ve vücudun bir bölgesinde fonksiyon azalması, beyinde, omurilikte ya da bir sinirde ciddi problemlerin olduğuna işaret edebilir. (Felç ya da geçici iskemik atak gibi.)

Haberin Devamı

YORGUNLUK YAKINMASI NE ZAMAN ÖNEMLİDİR?

Haberin Devamı

Yorgunluk ile birlikte nefes darlığının artması, normal olmayan kanamalar, açıklanamayan kilo kaybı ya da kilo alımı gibi sorunlar ortaya çıkınca bir hekime başvurmak gerekir.

İki haftadan uzun süren yorgunluklarda genellikle hekime başvurulmalıdır. Bu uzunluktaki bir yorgunluğa aşağıdaki hastalıklar neden olmuş olabilir:

- Alyuvarlarda oksijen taşıyan hemoglobin eksikliği (anemi)

- Kalbe ve bütün vücuda oksijen taşıyan, kanın azalmasına neden olan, koroner damar hastalıkları ya da kanı pompalayan kalbin yetmezliği gibi hastalıklar

- Şeker (glukoz) enerji olarak kullanılmak üzere hücrelere gideceği yerde kanda kaldığında ortaya çıkan diyabet gibi metabolik düzensizlikler

- Vücudun enerji kullanımını düzenleyen tiroid bezindeki problemler

- Kandaki kimyasallar artarak toksik ortam oluşturmaya başladığında ortaya çıkan böbrek ve karaciğer hastalıkları yorgunluğa neden olur.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ

Doktora gitmeden önce ne yapmalı?

Doktorunuzun yorgunluk ya da halsizliğinizin sebebini teşhis etmesine ve tedavinizi yapabilmenize yardımcı olmak istiyorsanız, şu soruların yanıtı için hazırlık yapın!

- Asıl belirtiniz nedir; halsizlik mi, yorgunluk mu?

- Daha önce bu belirtiler oldu mu? Eğer olduysa belirtileri değerlendirmek için bir hekime başvurdunuz mu? Konulan teşhis neydi? Belirtileriniz nasıl iyileştirildi?

- Asıl belirtinizle ilgili olabilecek diğer belirtiler neler?

- Belirtileriniz ne zamandan beri devam ediyor? Belirtileri ilk nasıl fark ettiniz?

- Belirtilerinizi kötüleştiren ya da iyileştiren şeyler neler?

- Evde tedavi yöntemlerinden hangisini denediniz?

- Evde, işte ya da okulda halsizliğe ya da yorgunluğa neden olabilecek belirli bir stres yaşıyor musunuz?

- Yorgunluğa neden olabilecek kafein ya da nikotin, alkol ve diğer maddelerden kullanıyor musunuz?

- Reçeteli ve reçetesiz olarak kullandığınız ilaçlar hangileri?

- Herhangi bir sağlık riskiniz var mı?

Yazarın Tüm Yazıları