Hafızanın mayası mekanda tutuyor

Tarih, özellikle “resmi tarih” yaşamın kendisi değildir.

Haberin Devamı

Ama hafıza, yaşamın ta kendisidir.
O nedenle, ortak hafızanın mayalandığı hafıza mekanları, insanlar için bizzat hayata dair kıymet kazanır.
Hayatımın, ana renkleri hala solmayan hafıza mekanlarından birisi Cumhuriyet Lisesi’ydi...

* * *

“İnsan zamanı durdurmak istediği yere aittir” diyen Emrah Serbes’ten mülhem, sadece “oralı” değil, “o zamanlı” olmak da önemlidir bu bahiste.
Ben öyle sevmişim ki mesela “o zamanlı” olmayı, hafızamın -öyle ya da böyle- hala yaşayan mekanları arasında olan Cumhuriyet Lisesi’ni 5 yılda ancak bitirebilmiştim.
Cumhuriyet Lisesi, sadece orada -bir yıl da olsa- okuyanların, mezunların değil hemen her Ankaralı’nın, en azından bir dönem tüm Bahçelievler ve Emek Mahallesi’nin hafıza mekanıdır.
Önünden geçen, bahçesindeki banklarda soluklanan, tam karşısındaki arsada gazozuna maç eden, dağılma saatinde çapkın çapkın oralarda dolanan “gönül turist”lerin de değil sadece, gideceği adresi o lisenin yeri üzerinden tarif edenlerin de...
Cumhuriyet Lisesi denince, “Ha bildim, orası” demek bile insanın soyağacında -inceden- bir daldır kardeşler.

* * *

Haberin Devamı

Ancak yarım asırlık tarihi lisenin kaderi, yaklaşık 8 yıl önce birden değişti.
Ana binasına Bahçelievler Anadolu Lisesi yerleştirildi. Ve o günlerde, Cumhuriyet Lisesi öğretime iki küçük binada devam etti. Ankara’nın simgelerinden olan lisenin ne laboratuarları, ne spor salonu kaldı.
O dönemde bu uygulamanın geçici olduğu söylendi.
Ama üç buçuk yıl önce, Cumhuriyet Lisesi adı bir anda kalktı ortadan ve ismiyle-cismiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Hürriyet Ankara bu durumu, liselilerin, mezunlarının haklı tepkilerini manşetinden duyurdu 2009 Ağustos’unda... Ve üzerinden 8 saat bile geçmeden çözüm, dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’dan geldi.
Bizzat talimatıyla, Cumhuriyet Lisesi’nin “Bahçelievler Cumhuriyet Anadolu Lisesi” ismiyle yaşayacağı açıklandı.
Hal böyleyken, yeni Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı göreve başlamadan hemen önce Cumhuriyet Lisesi’nin tabelası okuldan kaldırıldı. Adı, bir anda “Bahçelievler Anadolu Lisesi”ne dönüştü.

* * *

Haberin Devamı

Bu değişimin “nominalist-adçı” bir hevesden değil, sadece benzer isimde başka liseler olduğu için (misal Mamak’ta) isim bürokrasisinden kaynaklandığını biliyorum.
O nedenle, üç buçuk yıl önce 8 saatte ismi, “Bahçelievler Anadolu Lisesi” yerine, yeniden “Bahçelievler Cumhuriyet Lisesi” olabilmişti.
Şimdi de bu ismin “adaş”ı yok.
ODTÜ’lü, İletişim profesörü Bakan Avcı’nın, sadece mükerrer isim kaygısıyla ortaya çıkan bu durumu -mizaha her zaman yatkın kişiliğiyle- gülümseyerek düzelteceğine inanıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları