Hadi Uluengin: Kaf Dağı kokuları

Hadi ULUENGİN>br>
Haberin Devamı

Son ajans haberlerine göre mütecaviz Rus birlikleri Çeçenistan başkenti Grozni'nin varoşlarına dayandı. Ölü ve yaralıların haddi hesabı yok. Bu saldırganlığa bahane bulmak için Kremlin'in arkasına sığındığı ‘İslami terör’ argümanına aslında kargalar bile güler.

Ama, dün Moskova'da toplanan G-8 İçişleri bakanları oturumunda Başbakan Vladimir Putin ciddi ciddi, diğer ülkelerin yukarıdaki tecavüzü ‘tedhişle mücadele’ çerçevesinde değerlendirerek, destek vermelerini istiyordu.

Öte yandan, bir süredir durulmuş Abhazya'dan da tekrar arbede sesleri geliyor. Gürcistan Cumhuriyeti içindeki özerk bölge yeniden kaynamaya başladı.

Bunlara, ‘İslami terör’ mavalındaki çıbanbaşı Dağıstan'ı da eklemek gerek.

Lafın kısası, şu şıralar Kafkasya yine fokur fokur fokurduyor...

* * *

BEN komplo teorilerine itibar etmem ama Hazar'ın bizim tarafa bakan yakası tıpkı Ortadoğu ve Balkan gibi öylesine netameli bir coğrafya şekillendiriyor ki, doğrusu burada olup biten her şey beni fena halde işkillendiriyor.

Kaf Dağı'ndan burnuma pek kötü kokular, bilhassa da petrol kokusu geliyor.

Zaten alın haritayı şöyle bir göz atın, Bakü'den Karadeniz'in Novorossiysk limanına giden kuzey boru hattı nerede düğümleniyor ?

Çeçenistan başkenti Grozni'de !

Peki, aynı yerden Supsa'ya ulaşan güney güzergah ne tarafları katediyor?

Abhazya teğetinden, olduğu gibi Gürcistan'ı !

Ve bir de alın gazeteleri okuyun, bunlara alternatif olarak ortaya çıkan ve yıllardır sürüncemede duran Bakü - Ceyhan projesini fiiliyat aşamasına geçirecek imzalama töreni hangi tarihe raslıyor ?

Eli kulağında, İstanbul'daki 18 Kasım AGİT zirvesine !

Sonra da bunları alt alta koyun:

Biraz jeo-stratejik tahlile vakıf olanlar açısından, Kafkas'ta şu sıralar patlak veren bütün olayları Moskova'nın Hazar ve Orta Asya'daki yakıt kaynak ve kanallarını denetlemek; en azından mevcut olanları yitirmemek politikası çerçevesinde irdelemek kaçınılmazlık kazanıyor.

Hele hele, Rusya ekonomisini, dolayısıyla iktidarları avucunda oynatan mülti milyarder Boris Berezovski'nin el altından petrol ve gaz tekellerini de kontroluna aldığı; üstelik, yine el altından ‘İslami teröristlere’ destek çıktığı düşünülürse, yukarıdaki hipotez çok daha netleşiyor..

Çeçenistan, Dağıstan, Gürcistan, Abhazya; bu ülke ve bölgeler; onların halkları; halkların azınlıkları ve azınlıkların da azınlıkları, bunlar Kremlin satrancında bazen tahtanın karelerini, bazen de piyonlarını oluşturuyorlar.

Kafkas'ta hiç bir şey masum değil ve Moskova'nın Çeçenistan'a tecavüzü G - 8 ülkelerine ‘tedhişçilikle mücadele’ diye yutturmaya çalışması düpedüz yalan.

* * *

ORADA olup bitenler tabii ki bizi de çok yakından ilgilendiriyor.

Zaten, kuzey ve güney güzergahların denetimi için Rusya'nın oynadığı oyun aslında Bakü - Ceyhan hattının devre dışı bırakmak stratejisinin bir parçası.

Kendi boru yollarını bile kontrol edemeyen bir Moskova başka bir yolun açılımına karşı çıkarsa inandırıcı olabilir mi ? İmkansız ! Adama gülerler...

Dolayısıyla, en önce Grozni'yi zaptedecek ki kozunu kaçırmasın.

Ancak şükür, yukarıda belirttiğim gibi, eğer bir son an kazası vuku bulmassa Baku - Ceyhan parkuruna ilişkin anlaşma nihayet imzalanacak.

İmzalanacak ama dolmakalemden kağıda akan mürekkep başka şey, Hazar'dan uzanacak 1730 km'lik boru aracılığıyla Akdeniz'e akan petrol bambaşka bir şey.

Gerçek ve mecazi anlamda, ikisinin arasında henüz koskocaman Kaf Dağı var.

Aman dikkat, malum, Kaf Dağı'nı yine fena çomaklayan cinin eli uzundur ve bizim boruyu kesmek için de demir testeresiyle aniden peydahlanabilir...



Yazarın Tüm Yazıları