Hadi Uluengin: Bir Korsika vukuatı

Hadi ULUENGİN
Haberin Devamı

Valilik desem değil, kaymakamlık desem yine değil, defterdarlık desem hiç değil, Fransa'da ‘prefecture’ adıyla anılan bir idari yapılanma birimi vardır.

Belirli bir alanı kapsayan bu birimin yönetimine ‘prefet’ sıfatını taşıyan şahıslar Paris tarafından atanır. Yöredeki en üst makamı temsil ederler.

Başta kolluk kuvvetleri, kamu örgütü onların emir ve sorumluluğundadır.

Roma dönemine kadar uzanan ‘prefecture’ mekanizması 1789 ertesinde merkezi otoritenin oluşmasını sağlamıştır. Zaten ‘prefet’ler devletin temel direği addedilirler.

Üstelik, kural değilse bile, içişleri bakanlığına bağlı aynı memurların Napolyon ülkesine has ‘süper okullar’dan diplomalı olmaları tercihe şayandır.

Hele hele ENA rumuzlu bir ‘İdare-i Milliye Mektebi’ vardır ki, en kaymak elitleri yetiştiren bu kürsüden mezun bir ‘prefet’ el bebek gül bebek tutulur.

Hasıl-ı kelam, Fransa Cumhuriyeti'nin temel taşı ‘prefecture’dür ve onların başındaki ‘prefet’ler de cumhuriyetçi seçkinlerle özdeşleşirler.

* * *

AMA o ne, bu ‘prefecture’ kurumu bir haftadır tam çalkalanıyor. Anlatayım:

Malumunuz, Akdeniz Korsika'sı yaklaşık çeyrek yüzyıldır Paris otoritesine meydan okumaktadır ve kah otonomi, kah ayrılma diye yaygara koparmaktadır.

Bana sorarsanız, hareketin bazen askeri, bazen siyasi kolu olarak ortaya çıkan ve FNC diye anılan ‘Korsika Ulusal Cephesi’ hiç sağlam ayakkabı değil...

Mafya özellikleri taşıyor ve ranttan pay kapmanın yollarını arıyor.

Ne var ki, ister tarihten kaynaklansın, ister sosyolojide ada halklarının farklılığını tanımlayan ‘ensüler ruh’ deyiminde hayat bulsun, olgu bir vakıa.

FNC her seçimde oy tırtıklıyor ve yerli ahali ‘kıtalılara’ alerji duyuyor.

Tabii Paris de bunun farkında ve havuç-sopa siyaseti uyguluyor.

Havuç, Korsika yerel meclisine izin veriyor ve FNC'yle gizliden görüşüyor.

Sopa, örgüt azıttığında Ada'ya ‘süper prefet’ ve dişli zaptiye gönderiyor.

Son çeyrek yüzyıldır olaylar bu seyirde sürüp gidiyor.

* * *

BİR yılı aştı, FNC çetesi Korsika ‘prefet’ini sokak ortasında katletti.

Merkezi hükümet de çok haklı olarak artık okkalı odun indirmek kararı aldı. Bernard Bonnet adındaki yeni yöneticiyi tam yetkiyle Ajaccio'ya yolladı.

Eşkiyanın hakkından gelmesi için de emrine özel jandarma kuvveti verdi.

Cebinde pırlanta gibi ENA diploması ve sırtında yine aynı okuldan ‘ultra cumhuriyetçi’ İçişleri Bakanı Chevenement'ın sıvazlaması, burnu pek havalarda Mösyö Bonnet Ada'ya adım atar atmaz kolları sıvadı. Bir girdi, pir girdi.

Katili bulamadı ama kredi cukkalıyorlar diye ‘sempatizanlar’a yüklendi. Sömürge valisi edasıyla davrandığından halk kendisini sevmiyormuş, aldırmadı.

Bu arada da, imar izni olmadan yapılmış tüm yapıları yıktırtmaya başladı.

Zaten dananın kuyruğu tam burada koptu.

* * *

ZİRA geçen hafta, yine izinsiz inşa edilmiş ve FNC'ye yakınlığıyla tanınan bir Korsikalı'nın sahibi olduğu lokanta kundaklandığında, yangın yerinden jandarmaya ait maske, telsiz, bidon çıktı. Sahte tehdit mektubu da bulundu.

Ve soruşturma, iftira, kem küm derken özel tim komutanı önceki gün itiraf etti ki, lokantayı zaptiye tutuşturmuştur. Emri de ‘süper prefet’ vermiştir.

Yandı gülüm keten helva, ‘ultra cumhuriyetçi’ İçişleri Bakanı Chevenement ENA okulundan ‘kuzusuna’ olayın başından beri kol kanat geriyormuş artık para etmez, kibir kumkuması ve ‘cumhuriyet seçkini’ Mösyö Bonnet kodese tıkıldı.

Hukuk devleti miyiz, guguk devleti miyiz tartışması da gündeme oturdu.

Ama ben inanıyorum ki, elitist ve burnu büyük ‘ultra cumhuriyetçiler’in işgüzarlığı Korsika'da provokasyona varsa bile, Fransa son tahlilde demokratik bir hukuk devletidir. Açık toplum özellikleri ağır basmaktadır.

‘Prefet’in altını da, üstünü de, yargılayarak cumhuriyetçi özü koruyacaktır.

Darısı diğerlerinin başına...



Yazarın Tüm Yazıları