Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelBursa’da lise öğrencileri, okullarında keçi sağıp, yumurta üretimi yapmaya başladı. Bununla yetinmeyen öğrenciler, okulda kurulan fabrikada zeytinyağı sıkıp reçel de yapıyor.Okullarında eğitim görürken, hayvan ve gıda üretiminin tüm pratik aşamalarını öğrenen Hamidiye Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okulun bahçesinde bulunan kümes ve ağıllarda öğrenciler tavuk besleyerek yumurta üretiyor. Ayrıca keçileri sağarak pratik kazanıyor.
#BursaAgar tozu pastacılık ve unlu mamullerde koruyucu tabaka oluşturmak oldukça fazla kullanılıyor. Son zamanlarda popülerleşen agar agar tozu, ilaç ve kozmetik sektörleri gibi farklı alanlarda kullanıyor. Beyaz, sarı tonlarında olan agar tozu marketlerde satılan jölelerin içerisinde de yer alıyor. Gıda sektöründe giderek yaygınlaşan agar agar tozunun nasıl kullanılacağı yemek yapmayı sevenler tarafından merak ediliyor. Peki, agar nedir ve nasıl kullanılır? İşte, agar agar tozu olan besinlerle ilgili bilgiler.
#Agar TozuBursa'da geleneksel yöntemlerle reçel üreten bir firma, zencefil, çam kozalağı, domates, acı biber, kakule, kekik, Hindistan cevizi gibi değişik çeşitli ürünlerden yaptığı reçellerle alışılmış tatların dışına çıktı. Sürekli yeni ürünler ortaya koyduklarını belirten firma sahibi Cafer Yıldırım, Arap turistlerin bu reçellere yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.
#BursaOkulun eksiklerini gidermek ve kooperatifleşmeyi öğrenmek adına turşu, reçel, zeytinyağı yapıp satan öğrenciler, şimdi bunları SMA Tip-1 hastalığına yakalanan 14 aylık Defne için üretiyor. İzmir Bergama’daki köy okulunun öğrencileri elde edecekleri geliri Defne bebeğe bağışlayacak.
#Defne GürbulakYozgat’ta 3 yıl önce 300 kök ile hobi olarak ekimine başladığı böğürtlenden yüksek verim elde eden Atilla Açıkgöz, bu yıl kök sayısını 2 bin 500’e çıkardı. 4 dönüm alanda 10 ton böğürtlen üreten Açıkgöz, şimdi taleplere yetişemiyor, ürünler bahçeden çıkmadan tükeniyor.
#YozgatYozgat’ta 3 yıl önce 300 kök ile hobi olarak ekimine başladığı böğürtlenden yüksek verim elde eden Atilla Açıkgöz, bu yıl kök sayısını 2 bin 500’e çıkardı. 4 dönüm alanda 10 ton böğürtlen üreten Açıkgöz, şimdi taleplere yetişemiyor, ürünler bahçeden çıkmadan tükeniyor.
#BöğürtlenBuzdolabında güzelce soğutulmuş halini yemenin keyfi hiçbir şeye benzemese de taze kayısıyla sorbeden reçele, ters-yüz kekten crumble’a çeşit çeşit tatlı yapmayı çok seviyorum. Tezgâhlardan kalkana dek et yemeklerine ve salatalara katmayı da ihmal etmiyorum. İncik ve kuskusla yaptığım kayısı salsalı yemeğimi mutlaka deneyin.
#SorbeHatay, yaşam savaşını üreterek veriyor. Neşeli Mutfak’ın kurucusu Dilek Tecirli, Hatay Altınözü bölgesinde kekik yetiştiriyor ve e-ticaretten satış yaparak üretimin devam etmesini sağlıyor. Meriç Çiftliği’nin sahiplerinden Serra Nalçabasmaz, 150 yıldır devam eden aile işletmesinde depremden sonra geri gelen iki çalışanıyla tarım arazilerinde hasarı onarıyor. 25 yıldır ipekböceği üretimi ve dokumacılık yapan Defne&Apollon İpekçilik sahibi Tuğçe Duman, ev hanımlarıyla işini devam ettirmeye çalışıyor... Hatay’daki kadınları bir araya getiren Hepsiburada’nın “Her Sipariş, Bir Destek” projesiyle mart ayında 250 milyon TL’lik satış yapıldı.
#Neşeli MutfakŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikHürriyet Ankara’nın kadın kooperatiflerini tanıttığı serinin 11’inci durağı Güdül Boyalı Fengere Kadın Eli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi oldu. Başkentin simgelerinden biri olan Ankara keçisinin yününü değerlendirerek sof kumaşa dönüştüren kadınlar, kültürel mirası yaşatmanın gururunu yaşıyor.
#AnkaraGünümüzde kahvaltılarda tatlı olarak bal, tahin-pekmez ve hazır market ürünleri dışında reçel de kendine yer bulur. Reçel Anadolu’da evlerde kadınlar tarafından hazırlanmaya devam ediyor. Yaz mevsiminde bolca çeşit meyve bulunduğundan reçeller de salça gibi, erişte gibi kışlık hazırlıklar arasındadır.
#Bursa